ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ' ένα σμπάρο... πέντε τρυγόνια

Με πρόεδρο Αβραμόπουλο, το πρώτο άνοιγμα Τσίπρα

Εντείνονται οι φήμες για οριστικοποίηση της υποψηφιότητας του Επιτρόπου για την Προεδρία.

Εάν επαληθευτούν οι φήμες που επιμένουν εδώ και πολλές ημέρες και ο νέος Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας το νυν Επίτροπο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Δημήτρη Αβραμόπουλο, τότε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει πιάσει με ένα σμπάρο πέντε τρυγόνια.

1. Ενδεχόμενη υποψηφιότητα Αβραμόπουλου, ο οποίος φέρεται να ενδιαφέρεται σφόδρα για τη θέση, θα συνιστούσε μία πρώτης τάξεως κίνηση «συμφιλίωσης» εκ μέρους του νέου Πρωθυπουργού, ο οποίος θα συνέχιζε και την παράδοση να προτείνεται στέλεχος της άλλης παράταξης για την Προεδρία. Σε μία περίοδο που ο Αντ. Σαμαράς αρνείται οποιαδήποτε επαφή με τη νέα κυβέρνηση, η κίνηση Τσίπρα θα συνιστούσε κίνηση ματ προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ένα σοβαρό άνοιγμα προς τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους.

2. Αντίστοιχο μήνυμα μετριοπάθειας θα έφτανε και στο εξωτερικό καθώς όλοι θα είχαν να πουν για τον κεντροδεξιό επίτροπο και αντιπρόεδρο της ΝΔ που προτείνεται από ένα αριστερό κόμμα για την Προεδρία.

3. Ο κ. Τσίπρας θα εξασφάλιζε την κένωση της θέσης του Επιτρόπου της Ελλάδας στην Κομισιόν και άρα θα είχε τη δυνατότητα να τοποθετήσει στέλεχος της επιλογής του, προκειμένου να έχει «φωνή» και στο κέντρο λήψης των αποφάσεων των Βρυξελλών. Το όνομα του Δημήτρη Παπαδημούλη ακούγεται σχετικώς.

4. Πρόκειται για μία υποψηφιότητα που θα μπορούσε να υπερψηφιστεί από την πρώτη ψηφοφορία, όπου απαιτούνται 180 βουλευτές. Οι ΑΝΕΛ του Π. Καμμένου δεν έχουν λόγο να μη στηρίξουν, το ίδιο και το ΠΑΣΟΚ αν θέλει να διαφοροποιηθεί από τη ΝΔ και γιατί όχι το Ποτάμι.

5. Θα δημιουργούσε μείζον διαχειριστικό πρόβλημα στη ΝΔ που έχει δηλώσει ότι θα πορευθεί με την υποψηφιότητα του κ. Σταύρου Δήμα. Τί θα έκανε σε μία τέτοια περίπτωση ο Αντώνης Σαμαράς; Θα πήγαινε χωρίς πρόταση, «εκθέτοντας» τον υποψήφιό του για την Προεδρία; Θα επέμενε στην υποψηφιότητα Δήμα, έχοντας τους δύο αντιπροέδρους του κόμματος (σ.σ. τύποις τόσο ο κ. Δήμας όσο και ο κ. Αβραμόπουλος παραμένουν αντιπρόεδροι της ΝΔ) να διαγκωνίζονται για το Προεδρικό Μέγαρο; Θα πήγαινε σε μία τέτοια ψηφοφορία με το ρίσκο της διαφοροποίησης βουλευτών του;

Θα είναι τελικά ο Αβραμόπουλος. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το deal έχει κλείσει. Άλλοι ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση. Κοντός ψαλμός αλληλούια, καθώς οι σχετικές ανακοινώσεις δεν θα αργήσουν καθώς στις 7 Φεβρυαρίου προγραμματίζεται η πρώτη (μετά τις αρχικές τρεις που οδήγησαν στις κάλπες της Κυριακής) ψηφοφορία και, λογικά, ο κ. Τσίπρας επιδιώκει να κλείσει το κοινοβουλευτικό και πολιτικό αυτό μέτωπο με την πρώτη.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.