ΚΟΣΜΟΣ

Βουλευτής συμβούλεψε ηλικιωμένη γυναίκα

Ρωσία: «Τρώτε λιγότερο» για να αντιμετωπίσουμε την κρίση

«Τρώτε λιγότερο, χρησιμοποιείτε παντζάρια αντί για κραγιόν, προτιμάτε τις ρωσικές βαμβακερές ρωσικές κιλότες από τα φίνα γαλλικά εσώρουχα και να θυμάστε ότι ο Θεός δοκιμάζει την πίστη σας: να ορισμένες οδηγίες που δίνονται στους Ρώσους για να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση.

«Εάν δεν έχετε αρκετά χρήματα, θα πρέπει να θυμηθείτε ότι είμαστε Ρώσοι, επιζήσαμε του λιμού και του κρύου, οφείλουμε να σκεφτούμε την υγεία μας και να τρώμε λιγότερο», συμβούλεψε η Ιλια Γκάφνερ, βουλευτής της περιοχής του Σβερντλόφσκ, στη Σιβηρία, μία ηλικιωμένη γυναίκα που της εξηγούσε ότι δεν μπορεί πλέον να αγοράσει ζάχαρη για τον ανάπηρο γιο της.

Ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 11% το 2014 - 15% για τα τρόφιμα- και αναμένεται περαιτέρω αύξηση των τιμών τους επόμενους μήνες. Σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων (κρέας, ψάρια, ζάχαρη, λάχανα, τυρί, αυγά, ρύζι) καταγράφονται αυξήσεις 10% έως 50%, εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων και της πτώσης των τιμών του πετρελαίου.

Αντιμέτωποι με αυτόν τον καλπάζοντα πληθωρισμό, πολλοί Ρώσοι αντέδρασαν βίαια στις δηλώσεις της βουλευτού, η οποία αναγκάθσηκε να ζητήσει δημόσια συγγνώμη.

Αλλά αμέσως μετά, ένας από τους ανώτερους αξιωματούχους του Κρεμλίνου επανήλθε στην ιδέα της δίαιτας των Ρώσων πολιτών.

«Θα ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια στη χώρα μας, θα φάμε λιγότερο, θα χρησιμοποιήσουμε λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιγκορ Τσουβαλόφ ενώπιον της αφρόκρεμας της παγκόσμιας οικονομίας στο διεθνές φόρουμ του Νταβός.

«Εάν ένας Ρώσος τεθεί υπό εξωτερική πίεση, δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τον ηγέτη του», πρόσθεσε εξηγώντας ότι στόχος του σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι να κάνει τους απλούς πολίτες και τους επιχειρηματίες να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα».

«Εχουμε σχέδιο;», αναρωτιέται με έκπληξη σήμερα ο ρωσικός Τύπος.

 

«Εζησα υπό τον Γκορμπατσόφ, τον Γέλτσιν, αλλά ο Πούτιν είναι ο πρώτος πρόεδρος που μού ζητάει να τρώω λιγότερο, έγραψε ειρωνικά στο Twitter ο Αντρέι Κόσενκο.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι για τον ρωσικό πληθυσμό ο άνθρωπος που επέτρεψε στη Ρωσία να ξαναβρεί τη σταθερότητα έπειτα από τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και το χάος που ακολούθησε κατά τη δεκαετία του ΄90. Απολαμβάνει μεγάλης δημοτικότητας: τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων τον Ιανουάριο δηλώνουν ότι θα τον ξαναψήφιζαν. Ωστόσο τον Δεκέμβριο ήταν περισσότεροι: 88%.

Η προσαρμογή των Ρώσων στη νέα πραγματικότητα αποτελεί προϊόν διαφωνιών ανάμεσα στους βουλευτές. Ο Ιγκορ Τσερνίτσιεφ, πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής προτείνει, για παράδειγμα, στις κομψές Ρωσίδες να χρησιμοποιούν παντζάρι αντί για κραγιόν. "Είναι φυσικό προϊόν και οι χημικές ουσίες δεν θα διεισδύσυον στο σώμα τους", λέει.

«Και επίσης, οι γυναίκες μας θα είναι πιο όμορφες με εσώρουχα φτιαγμένα στη Μόσχα παρά στη Γαλλία», συνεχίζει, τη στιγμή μάλιστα που από τον Φεβρουάριο νόμος απαγορεύει τα βρακάκια με συνθετική δαντέλα στο όνομα της γυναικείας υγιεινής.

Ο πατριάρχης Κύριλος δήλωσε από την πλευρά του ότι «κατά τη διάρκεια της κρίσης θα νικήσουμε το Κακό», προσθέτοντας ότι όσοι αναβάλλουν εξαιτίας της κρίσης να κάνουν οικογένεια θα πρέπει αντίθετα να το ξανασκεφτούν, γιατί οι Ρώσοι δεν ήσαν ποτέ πλούσιοι.

Σύμφωνα με την ενημερωτική ιστοσελίδα gazeta.ru, στα μάτια του Κρεμλίνου, η κρίση είναι μία ευθύνη που πρέπει να μοιραστεί σε όλους τους πολίτες .

«Το ερώτημα είναι αν εκείνοι που υποστήριξαν με τόσο ενθουσιασμό την προσάρτηση της Κριμαίας είναι διατεθειμένοι και να την πληρώσουν με μία απότομη πτώση του βιοτικού τους επιπέδου», αναρωτιέται η ιστοσελίδα.

Πολλοί Ρώσοι μοιάζει να έχουν συμβιβασθεί με την κρίση, όωπς η 75χρονη Τατιάνα Χρολένκο, που λέει ότι είναι «έτοιμη να χρησιμοποιήσει παντζάρια για κραγιόν». «Πρέπει να βοηθήσουμε το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ», εξηγεί.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.