ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το σχέδιο «νέο ήθος» του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Στο στόχαστρο μιντιάρχες, τηλεοπτικές άδειες, off shore και λαθρεμπόριο

Παρότι η κάλπη της 25ης Ιανουαρίου δεν έχει ακόμη ανοίξει, στο επιτελείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαράσσεται ήδη το σχέδιο της «επόμενης μέρας» -δηλαδή ποιες θα είναι οι πρώτες κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να πατήσει γερά στα πόδια του, εφόσον σχηματίσει κυβέρνηση.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Και το εν λόγω σχέδιο δεν περιλαμβάνει μόνο την «συνολική επαναδιαπραγμάτευση» με τους δανειστές, αλλά ταυτόχρονα και την εμπέδωση ενός «νέου ήθους» στην διακυβέρνηση της χώρας.

Σε επίπεδο κορυφής, σε κλειστές συσκέψεις υπό τον Αλέξη Τσίπρα στις οποίες μετέχουν το υπ’ αριθμόν 2 του κόμματος, Γιάννης Δραγασάκης, ο εξ απορρήτων του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, τα υπόλοιπα στελέχη του οικονομικού επιτελείου  (Γιώργος Σταθάκης, Γιάννης Μηλιός, Ευκλείδης Τσακαλώτος) αλλά και κορυφαία πολιτικά στελέχη όπως ο Νίκος Βούτσης, ο Πάνος Σκουρλέτης και ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών Δημήτρης Παπαδημούλης, έχει ήδη χαραχθεί το σχέδιο που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ εφόσον καταφέρει να σχηματίσει βιώσιμη και σταθερή κυβέρνηση.

Φοροδιαφυγή

Φυσικά, δεν πρόκειται μόνο για το σχέδιο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, καθώς πολλές μεταβλητές των επόμενων κινήσεων της «κυβέρνησης της Αριστεράς» θα κριθούν και από τις διαθέσεις των δανειστών –οι οποίες θα διαπιστωθούν αφότου οι δύο πλευρές κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Πέραν του «μνημονιακού» μετώπου, ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει ήδη σε ανώτατο επίπεδο ένα σχέδιο εμπέδωσης «νέου ήθους» (όπως το χαρακτήρισε χθες βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega ο Γιάννης Δραγασάκης) στην κοινωνία και την πολιτική, το οποίο, σύμφωνα με την εκτίμηση κορυφαίων παραγόντων του ΣΥΡΙΖΑ, θα επιτρέψει στην «κυβέρνηση της Αριστεράς» να παραμείνει σταθερή στην εξουσία, ακόμη κι αν η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές συναντήσει πολλές δυσκολίες και καθυστερήσεις.
Πρόκειται για σχέδιο το οποίο, όπως τονίζει στο matrix24.gr ανώτατο κομματικό στέλεχοςς, «θα έχει ως στόχο να εμπνεύσει στην κοινωνία τη Δικαιοσύνη, αλλά και μία νέα ψυχολογία». Μ’ άλλα λόγια, θα πρόκειται για μία προσπάθεια προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να πείσει τους πολίτες να κάνουν υπομονή, με ένα βασικό επιχείρημα: ότι ενόσω όσοι υποφέρουν θα πρέπει να κάνουν λίγη υπομονή ακόμη, θα πληρώνουν βαριά όσοι φοροδιέφευγαν το προηγούμενο διάστημα, όσοι έχουν φυγαδεύσει χρήματα στο εξωτερικό, όσοι βρεθούν με χρήματα τα οποία δεν μπορούν να δικαιολογήσουν, αλλά και όσοι φοροαποφεύγουν μέσω off shore εταιρειών και «τριγωνικών» ή ενδοομιλικών συναλλαγών. «Αν ο κόσμος αισθανθεί ότι υπάρχει επιτέλους Δικαιοσύνη και δεν πληρώνουν πια οι ίδιοι και οι ίδιοι, θα μας δώσει περίοδο χάριτος και θα φέρουμε σε πέρας το πρόγραμμά μας», σημειώνει κορυφαίος παράγοντας της Κουμουνδούρου, αποκαλύπτοντας το «παράλληλο» προς την διαπραγμάτευση με τους δανειστές σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Μεγάλο μέρος του σχεδίου αυτού θα βασίζεται στην άμεση συγκρότηση ενός «περιουσιολογίου». Για αυτό το φορολογικό εργαλείο θα χρησιμοποιηθούν, από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, οι φετινές φορολογικές δηλώσεις αλλά και αυτές που θα υποβληθούν την Άνοιξη, ενώ θα διαπιστωθούν τυχόν αποκλίσεις προκειμένου να εντοπιστεί η φοροδιαφυγή. Παράλληλα, πρόθεση των στελεχών του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ είναι να επικεντρωθεί όλος σχεδόν ο μηχανισμός του ΣΔΟΕ στον έλεγχο της «λίστας Λαγκάρντ», αλλά και των υπολοίπων καταλόγων μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να δείξει ότι κάνει πράξη μία δέσμευση, την οποία εδώ και μήνες έχει κάνει… «σημαία» του, στην προσπάθεια να τεκμηριώσει ότι μπορεί να βρεθούν έσοδα από «μαύρο χρήμα» που σήμερα δεν φορολογείται.
Τέλος, η «κυβέρνηση της Αριστεράς», εφόσον συγκροτηθεί, αναμένεται να υλοποιήσει τις πλέον σύγχρονες –καίτοι, προς το παρόν ατελείς- μεθόδους προκειμένου να εντοπιστούν οι «τριγωνικές» και ενδοομιλικές συναλλαγές, μέσω των οποίων μεγάλες εταιρείες φοροδιαφεύγουν για τεράστια ποσά.

Μίντια και διαπλοκή

Παράλληλα, στο πλαίσιο της επιχείρησης «νέο ήθος» που σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, κυρίαρχο ρόλο θα έχει μία νέα… μεταχείριση των λεγόμενων «συστημικών» ΜΜΕ και, κυρίως, των τηλεοπτικών σταθμών. Θεωρείται βέβαιο, όπως διαβεβαιώνουν το matrix24.gr καλά πληροφορημένες πηγές, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει πολύ γρήγορα στην προκήρυξη των τηλεοπτικών αδειών, προκειμένου οι καναλάρχες –ή όσοι θέλουν να γίνουν καναλάρχες στη θέση τους- να πληρώνουν για τις δημόσιες συχνότητες τις οποίες χρησιμοποιούν. Παράλληλα, τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Γιάννης Δραγασάκης έχουν πολλές φορές αναφερθεί στο νόμο περί Ανωνύμων Εταιρειών, διερωτώμενοι πώς εταιρείες ΜΜΕ με μεγάλες οικονομικές ζημίες επί σειράν ετών συνεχίζουν να λειτουργούν, παρά τον σχετικό νόμο.
Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και μία «κλειστή»
ομάδα στελεχών θεωρούν πως αν δεν γίνουν μερικά από τα παραπάνω, τότε «δε θα μπορεί να σταθεί κυβέρνηση της Αριστεράς», όπως τονίζει στέλεχος που μετέχει σε κλειστές συσκέψεις. Τούτων δοθέντων, στόχος της Κουμουνδούρου θα είναι να δείξει στους πολίτες πως «δεν είναι όλοι ίδιοι». Με στρατηγικό στόχο να μην αρχίσει να παίρνει την κατηφόρα η ενδεχόμενη νέα κυβέρνηση αν οι δανειστές δείξουν το σκληρό τους πρόσωπο…

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. PONTIOS. 22:47 21/01/2015

    Το Λαθρεμποριο λεει ο Τσιπρας οτι θα το κυνηγησει.Τους Λαθρομεταναστες που αποτελουν και αυτοι Λαθραιο ειδος θελει να τους νομιμοποιησει και να τους δωσει ιθαγενεια.Πιο μεγαλη ασυνεπεια λογων και εργων δεν εχει ξαναυπαρξει απο πολιτικο.

  2. Να το δω & να μην το πιστέψω!Παλικάρια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α ηρεμήστε!

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.