ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποχωρεί από την προεδρία ο Βενιζέλος 

Στο συνέδριο η αλλαγή ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ 

Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ τον ερχόμενο Μάιο, χωρίς την δική του υποψηφιότητα, προανήγγειλε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος, συνοδεύοντας πάντως την προαναγγελία λήξης της θητείας του με ένα ξέσπασμα οργής.

«Εγώ δεν θα γίνω ούτε Ζίγδης, ούτε Κουβέλης», είπε, σημειώνοντας ότι θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στο συνέδριό του, προκειμένου να εγγυηθεί την ομαλή πορεία προς μία ανοιχτή, δημοκρατική και πολιτική διαδικασία, αλλά και πως εκεί τελειώνει η θητεία του. Είχε άλλωστε νωρίτερα αποτιμήσει το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής ως βαριά ήττα τόσο για το ΠΑΣΟΚ όσο και για τον ίδιο προσωπικά.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στη διαμόρφωση ενός συνεδρίου ενότητας της παράταξης, προειδοποιώντας ότι δεν θα επιτρέψει καμία ανηθικότητα, κάνοντας παράλληλα λόγο για την ανάγκη μίας πορείας αλλαγών και αναζήτησης του πολιτικού στίγματος της παράταξης για το μέλλον. Αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη ανασυγκρότησης της παράταξης από τη βάση και ανέθεσε σε δύο ομάδες εργασίας να φτιάξουν από μία έκθεση που θα βοηθήσει στην καλύτερη εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Ο γραμματέας του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης, μαζί με τον διευθυντή του Νίκο Σαλαγιάννη και τον υπεύθυνο Οργανωτικού Λευτέρη Κατσικαρέλη επιφορτίστηκαν με την ευθύνη εκπόνησης μίας έκθεσης όπου θα φαίνονται οι δυνάμεις που συγκέντρωσε το κόμμα ανά περιοχή, ενώ η ομάδα επιστημόνων που ασχολήθηκαν με την ανάλυση των δημοσκοπήσεων υπό τον Πάνο Κολιαστάση επιφορτίστηκε με την ευθύνη να φτιάξει μία έκθεση στη βάση τόσο των exit polls όσο και των πραγματικών αποτελεσμάτων στην κάλπη.
Δικαιολογώντας την εισήγησή του το συνέδριο να γίνει μετά το  Πάσχα, ο πρόεδρος του κόμματος υποστήριξε ότι «όταν γίνει το συνέδριο, πρέπει να υπάρχει ενδιαφέρον στην κοινωνία να μας ακούσει επί της ουσίας», υπονοώντας ότι τώρα προέχει η χώρα και επιπλέον ότι θα πρέπει στο μεσοδιάστημα να επιχειρηθεί μία επαναπροσέγγιση της βάσης του κόμματος. Προειδοποίησε δε με νόημα ότι «βαδίζουμε ενωτικά, αλλά όχι ατιμώρητα», αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν υπάρχει περίπτωση επαναπροσέγγισης στελεχών που ακολούθησαν το Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου στο οποίο και έστρεψε για άλλη μια φορά τα πυρά του.

Η διευκρίνιση ότι ο ίδιος δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος ήρθε μετά από την πρόκληση της Φώφης Γεννηματά να ξεκαθαρίσει την στάση του ο πρόεδρος, σημειώνοντας πως σε διαφορετική περίπτωση το κλίμα θα επιβαρυνθεί περαιτέρω. Την ίδια ώρα πάντως, άλλα στελέχη, όπως ο Δημήτρης Κρεμαστινός και ο Παναγιώτης Ρήγας υποβάθμιζαν το θέμα της ηγεσίας, με τον πρώτο μάλιστα να καλεί τον Ευάγγελο Βενιζέλο να εξαντλήσει την τετραετή θητεία του στην προεδρία του κόμματος. Ανοιχτές και δημοκρατικές διαδικασίες ζήτησε για το συνέδριο ο  Ανδρέας Λοβέρδος, αποδεχόμενος την πρόταση αυτές να τοποθετηθούν στο διάστημα μετά το Πάσχα καθώς «προηγείται η πορεία της χώρας», όπως είπε, ενώ φαίνεται να αποφασίστηκε το συνέδριο για τον καθορισμό του στίγματος της παράταξης να προηγηθεί της εκλογής προέδρου, παρά τα όσα ορίζει διαφορετικά το καταστατικό του κόμματος.

Αίσθηση προκάλεσαν πάντως τα όσα ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος περί φαινομένων «κακλαμανισμού» στηλιτεύοντας την πρακτική του πρώην Προέδρου της Βουλής να παραβρεθεί και στις δύο κεντρικές πολιτικές συγκεντρώσεις του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, καθώς και ο καβγάς του με τον πρόεδρο της Νεολαίας του κόμματος Παύλο Χρηστίδη, τον οποίο εγκάλεσε ότι δεν τον …έβρισκαν στο τηλέφωνο όταν ήθελαν να του ζητήσουν να κατέβει υποψήφιος στην Αργολίδα.

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. ΒΕΝΙΑ 16:03 30/01/2015

    Καταδέχεστε,οσοι μείνατε στο Πασοκ που μας το έκανε κομματάκι, αυτός ο άνθρωπος ,να σας βάζει και όρους?
    Γιατί το τραβάει τόσο μακριά?
    Μήπως περιμένει να συμβεί κάτι με την χώρα,πραγμα καθόλου απίθανο,και να σας το παίξει μεσσίας πάλι?
    Πετάξτε τον και γρήγορα μάλιστα.
    Μόνο σας κρατάει πίσω , γιά ίδιον όφελος.
    Είδατε ότι είναι άχρηστος!!!!

    • ds 16:38 30/01/2015

      Τους βρίζει και κάθονται και τον ακούν σαν γλάστρες. Έχει ξεγυμνώσει το ΠΑΣΟΚ από τα στελέχη του. Μετά τη Διαμαντοπούλου , τον Παπανδρέου έδιωξε και τον Χρυσοχοϊδη. Ντρέπομαι που αποφασίζει για την τύχη του ΠΑΣΟΚ ο Μπίστης και κάποιοι υπάλληλοι. Η ιδέα για να τον διαδεχτεί η Φώφη μόνο και μόνο επειδή έχει δίπλα της του φίλους του πατέρα της με τους μηχανισμούς τους προκαλεί γέλιο.

    • Τζίνα 2:16 16/02/2015

      Βενια, είμαι περίπου σίγουρη, σύμφων με την έως τώρα αλαζονικη του πορεία και ανύπαρκτο ήθος, ότι κάτι τέτοιο έχει στο μυαλό του.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.