ΚΟΣΜΟΣ

Μπλόκαρε ψήφισμα του ΟΗΕ η Ρωσία

Τουλάχιστον 30 οι νεκροί από το μακελειό στη Μαριούπολη

Επιδεινώνεται θεαματικά η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία μετά τη φονική επίθεση στη Μαριούπολη. Κόντρα ΟΗΕ, Ρωσίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν «καταδίκασε έντονα» τη βομβιστική επίθεση στη Μαριούπολη στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας και κατήγγειλε τις πολεμοχαρείς δηλώσεις των φιλορώσων αυτονομιστών. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του επικεφαλής του ΟΗΕ, ο Μπαν Κι-μουν «καταδικάζει έντονα τις επιθέσεις με ρουκέτες στην πόλη της Μαριούπολης, οι οποίες προκάλεσαν δεκάδες θύματα μεταξύ των αμάχων».

Ο Μπαν «καταγγέλλει επίσης τη μονομερή καταγγελία της κατάπαυσης του πυρός που έγινε χθες από τους ηγέτες των αυτονομιστών και τις ιδιαίτερα προκλητικές δηλώσεις τους για την κατοχή μεγαλύτερου ποσοστού εδαφών (στην ανατολική Ουκρανία), αψηφώντας τις δεσμεύσεις τους οι οποίες είναι μέρος των συμφωνιών του Μινσκ».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ «καλεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να ενεργοποιήσουν και πάλι τις ( ειρηνευτικές) συμφωνίες του Μινσκ» του Σεπτεμβρίου. «Η ειρήνη, η εδαφική ακεραιότητα και η σταθερότητα της Ουκρανίας, σχετίζονται με αυτές τις περιοχές στο σύνολό τους και πρέπει να αποκατασταθούν επειγόντως» αναφέρει ακόμη η δήλωση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Οι βομβιστικές επιθέσεις εναντίον της Μαριούπολης είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 30 άνθρωποι και περισσότεροι από 90 να τραυματιστούν, σύμφωνα με τις προσωρινές εκτιμήσεις που μετέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος του δήμου της πόλης Όλεγκ Καλίνιν.

Η Ρωσία μπλόκαρε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την καταδίκη της κλιμάκωσης της βίας στην Ουκρανία

Με την άσκηση βέτο η Ρωσία μπλόκαρε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με το οποίο επικρίνεται η ηγεσία των φιλορώσων ανταρτών της ανατολικής Ουκρανίας για τις προκλητικές δηλώσεις τους σχετικά με την έναρξη μεγάλης επίθεσης εναντίον των δυνάμεων του Κιέβου. Στο ίδιο ψήφισμα υπήρχε ταυτόχρονη καταδίκη της πρόσφατης αναζωπύρωσης της βίας που έχει στοιχίσει τη ζωή δεκάδων ανθρώπων στην ανατολική Ουκρανία.

«Η Ρωσία μόλις έχει μπλοκάρει ένα ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αρνούμενη να συμπεριληφθεί σε αυτό η καταδίκη των πρόσφατων προκλητικών δημόσιων δηλώσεων από τους αυτονομιστές» είπε ένας διπλωμάτης του στο Ρόιτερς υπό τον όρο της ανωνυμίας. Η καταδίκη αφορούσε τις δηλώσεις του ηγέτη των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο ο οποίος φέρεται να είπε ότι οι αυτονομιστές αντάρτες δεν επιθυμούν συμβιβασμό και ότι αποφάσισαν να εξαπολύσουν μεγάλη επίθεση εναντίον των δυνάμεων του Κιέβου, ενώ σχεδιάζουν να περικυκλώσουν την Ντεπάλτσεβε, μία πόλη βορειοανατολικά του Ντονέτσκ, τις επόμενες μέρες. Η ρωσική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη απέφυγε να σχολιάσει το ζήτημα.

Η Βρετανία η οποία είχε τη διπλωματική πρωτοβουλία πρότεινε να υπάρξει το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα απηχεί την καταδίκη της επίθεσης από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν μαζί με την έκκληση για έρευνα σχετικά με τις επιθέσεις στη Μαριούπολη, αλλά η Ρωσία το απέρριψε, δήλωσαν επίσης διπλωματικές πηγές. Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας απαιτούν ομόφωνη έγκριση και η Ρωσία με δικαίωμα βέτο όπως και τα άλλα τέσσερα μόνιμα μέλη του ΟΗΕ μπορούν να τις μπλοκάρουν.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.