ΕΚΛΟΓΕΣ 2015

Από την εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του

Βαρουφάκης: Δεν παίζουμε με το Grexit

«Η δική μας κυβέρνηση δεν παίζει με το Grexit. Δεν θα αφήσει ούτε υπονοούμενο. Δεν θα πάει στη διαπραγμάτευση συγκρουσιακά, δεν θα μπλοφάρει» διαβεβαίωσε ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Βαρουφάκης, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής για την παρουσίαση του βιβλίου του «Η γένεση της μνημονιακής Ελλάδας».

Απαντώντας σε ερωτήσεις από το κοινό, ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε πως «υπάρχουν καινοτόμες, έξυπνες μορφές δημοσιονομικής μηχανικής για τη λύση του προβλήματος (σ.σ. του ελληνικού χρέους). Αυτό που δεν υπήρξε ως τώρα, είναι μια κυβέρνηση να το διαπραγματευτεί». Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος δήλωσε πως δεν υποστηρίζει την εκδοχή του κουρέματος του χρέους, αλλά τον εξορθολογισμό του - ενώ τάχθηκε με τη σειρά του κατά του δανεισμού 7 επιπλέον δισ. ευρώ τον Ιούνιο (από τους εταίρους και την ΕΚΤ) για την αποπληρωμή των ελληνικών ομολόγων που διακρατά η ΕΚΤ στο χαρτοφυλάκιό της από το 2010, αντιπροτείνοντας την έκδοση ενός perpetual bond (ομόλογο αενάου διάρκειας) 25 δισ. με πολύ μικρό επιτόκιο, με το οποίο να καλυφθούν οι φετινές δανειακές υποχρεώσεις του ελληνικού Δημοσίου.

Σε ερώτημα ακροατή «τι έχει να πει στον παππού του που φοβάται το Grexit», ο κος Βαρουφάκης απάντησε πως «ο ίδιος ο Ντράγκι απαίτησε από τη Μέρκελ να θέσει τέλος στη φιλολογία περί Grexit, λέγοντας πως "αλλιώς δεν θα μπορέσω να σώσω το ευρώ". Κάποιοι λένε πως η Ευρωζώνη μπορεί σήμερα να διαχειριστεί μια έξοδο της Ελλάδας. Η ΕΚΤ όμως, είναι ένας ιδιαίτερα συντηρητικός οργανισμός και δεν θέλει αλλαγές. Δεν θέλει να χάσει ένα απ' τα κομμάτια του παζλ της, όχι μόνο λόγω των κινδύνων απ' αυτό, αλλά και γιατί είναι Αυτοκρατορία που δεν θέλει να χάσει μέρος της επικράτειάς της».

«Βεβαίως - συνέχισε ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ - η Ευρώπη έχει πάει κόντρα στα συμφέροντά της δύο φορές τον προηγούμενο αιώνα. Είναι ικανή να το πράξει και σήμερα. Όμως η δική μας κυβέρνηση δεν παίζει με το Grexit. Δεν θα αφήσει ούτε υπονοούμενο. Δεν θα πάει στη διαπραγμάτευση συγκρουσιακά, δεν θα μπλοφάρει. Μιλάω πολύ καιρό με Γερμανία και υπάρχουν επαφές με υψηλά ιστάμενα στελέχη. Καταλαβαίνουν πως όσο εξακολουθεί ο "εικονικός πνιγμός" της ελληνικής οικονομίας, δεν θα σηκώσουμε κεφάλι (σ.σ. αναπτυξιακά). Φοβούνται όμως μην πάμε πίσω στο 2009. Και γι' αυτό, θα πρέπει να βρούμε τρόπους να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους και να τα πακετάρουμε με εύπεπτο τρόπο για το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο» ανέφερε ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του, αναφέρθηκε στην ανάγκη «άμεσης καταπολέμησης της βαθειάς ανθρωπιστικής κρίσης», αλλά και «πολλών και βαθιών μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο».

Η εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, περιελάμβανε επίσης παρουσίαση του βιβλίου του κου Βαρουφάκη, από τον συνυποψήφιό του με τον ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Ξυδάκη και τον δημοσιογράφο της "Καθημερινής" και του ΣΚΑΙ, Μπάμπη Παπαδημητρίου, δίνοντας αφορμή για μια πολύ ζωντανή συζήτηση και αντιπαράθεση, με έντονη και τη συμμετοχή του κοινού.

 

4 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. CCCP. 16:07 18/01/2015

  Βαρουφάκη αλλιώς μας τα έλεγες στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, όταν ερχόσουν για μάθημα με την Αμερικάνικη μηχανή σου(HARLEY DAVIDSON). Εσύ μίλαγες τότε για ελεύθερη οικονομία και ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για στυγνό κρατισμό.Εκτός άν λέτε άλλα και θα κάνετε άλλα.Το GREXIT δεν θα το επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ την στιγμή που η Ελλάδα χρωστάει τόσα Δις Ευρώ, θα το επιβάλουν οι δανειστές που μας έχουν συχαθεί.

 2. π.α 21:45 17/01/2015

  Όλοι αυτοί οι σωτήρες της χώρας που έζησαν και ζουν εκτός Ελλάδας και όλως τυχαίως κατέχουν και θέση σε δημόσιο πανεπιστήμιο θέλω να ξέρω σε ποια τράπεζα θα έχουν τα λεφτά τους όταν θα βαράει τον ζουρνά ο αρχηγός τος. Μήπως είναι ο οικονομολόγος που συμβούλεψε και τον Λαζόπουλο που να διαχειριστεί τα οικονομικά του;

 3. C. T.. 9:29 17/01/2015

  Τους σημερινους?………. μαγκες? που δεν ειναι τσαμπα μαγκες τους πληρωνουμε , θα τους πληρωνουμε …και θα τους πληρωνουνε ……….κι εσυ σχολιαζεις τον Βαρουφακη.

 4. Θ.Τ. 1:15 17/01/2015

  «Είπε» grexit ο τσίριζα, «ξείπε» grexit ο Βαρουφάκης , no problem .
  Και να θέλεις να τους πιστεψεις, άντε να τους πιστέψεις .
  Οι «αγορές» θα σκύψουν ταπεινά το κεφάλι .

  Οσο γιά την διαβεβαίωση του «τεχνοκράτη»,
  – που μιλάει κι με την Αγκελα μαθέ –
  γιά «έξυπνες μορφές δημοσιονομικής μηχανικής
  για τη λύση του προβλήματος»
  τι άλλο θέλουμε ?

  ΟΥΤΕ που θα βρούμε τα λεφτά,
  ΟΥΤΕ με ποιούς θα τα βάλουμε
  ΟΥΤΕ αν και ποιά αυγά θα σπάσουμε ?

  Αλλος ένας τσάμπα μάγκας .
  Και αν το ΤΣΑΜΠΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ
  στο «συνάφι του \αυτό ισχύει 10 φορές .

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.