ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κύπρο

Αλ. Τσίπρας: Η Κύπρος είναι στην καρδιά και στο μυαλό μας

Το πρώτο επίσημο ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο εξωτερικό.  

Δεκτός από τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη έγινε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος κατά τη συνομιλία τους έθεσε ως απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησής του τη στήριξη στη Λευκωσία για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η επίσκεψή του έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς «η Κύπρος είναι στην καρδιά και στο μυαλό» όλων των Ελλήνων ενώ ευχήθηκε το ξεκίνημα της νέας κυβέρνησης να συνδυαστεί με την ανάγκη ο ελληνικός λαός να αποκτήσει φωνή και δύναμη για να διεκδικήσει τα δίκια του, έτσι όπως τα αξίζει.

Από την πλευρά  ο κ. Αναστασιάδης σχολίασε ότι η παρουσία στην Κύπρο ενός πρωθυπουργού με νωπή και ισχυρή εντολή και με γνωστό το ενδιαφέρον του για την Κύπρο «είναι ακόμα πιο ενδιαφέρουσα και ακόμα πιο καλοδεχούμενη»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, σχολιάζοντας την επίσκεψη του Α. Τσίπρα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξουν πολύ θετικά αποτελέσματα από τις επαφές του στην Κύπρο. Ανέφερε ότι θα διεξαχθεί ανοικτός και ειλικρινής διάλογος για το πώς αντιμετωπίζονται τα διάφορα θέματα και κυρίως το κυπριακό, ενώ τόνισε ότι η επίσκεψή του σηματοδοτεί τη νέα αρχή της ενισχυμένης συνεργασίας Λευκωσίας - Αθήνας.

Το πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, η Λευκωσία δεν αναμένει μεταβολή του δόγματος «η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάς συμπαρίσταται» και εκτιμά ότι η πολιτική του Αλέξη Τσίπρα είναι συμβατή με την επίσημη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς, όπως εκφράζεται με την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου.

Ο κ. Τσίπρας, αμέσως μετά το προεδρικό θα επισκεφθεί τα Φυλακισμένα Μνήματα, όπου θα γίνει τρισάγιο και κατάθεση στεφάνου, παρουσία του υπουργού 'Αμυνας Χριστόφορου Φωκαΐδη. Ακολούθως θα μεταβεί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, όπου θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο.

Στη συνέχεια, θα αναχωρήσει για τη Βουλή των Αντιπροσώπων για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη. Ομήρου και θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών κομμάτων. Αργότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις, με τον τέως πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, την Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων και με ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές ΜΚΟ.

Στις 20:00 ο κ. Τσίπρας θα προσφωνήσει την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μετά τη συνεδρίαση ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμή του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Αύριο το πρωί, ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας για να καταθέσει στεφάνι. Θα επισκεφθεί επίσης, και το στρατόπεδο της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ). Ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει αύριο το μεσημέρι με προορισμό την Ρώμη.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.