ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλαλούμ στην κυβέρνηση

Πολυγλωσσία για ΦΠΑ και αφορολόγητο όριο

Σε μία προσπάθεια να ανασχεθεί η κακοφωνία μεταξύ των μελών της κυβέρνησης, το Μέγαρο Μαξίμου έδωσε χθες στη δημοσιότητα έγγραφο στο οποίο περιγράφοντα οι θέσεις της.

Από το κείμενο ωστόσο απουσιάζουν ορισμένες από τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς τους πιστωτές της χώρας όπως για παράδειγμα ο εξορθολογισμός τους. Αντίθετα προστίθενται μέτρα τα οποία δεν είναι συμφωνημένα με τους θεσμούς και συγκεκριμένα η κατάργηση της εξίσωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, το οποίο παρουσιάζεται ως μέτρο γα την ανθρωπιστική κρίση.

Πάντως τη χθεσινή μέρα η πολυφωνία ήταν εντυπωσιακή σε όλα σχεδόν τα θέματα που σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι υπουργοί διατύπωναν διαφορετικές απόψεις, με αποτέλεσμα να μην αντιλαμβάνεται ουδίς εάν η κυβέρνηση έχει ένα πρόγραμμα, κάποιο σχεδιασμό. ΓΙα παράδειγμα ο υπουργός Οικονομικών  Γ. Βαρουφάκης σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό (Real Fm) ανέφερε ότι «κάποια μικρή αλλαγή του ενός συντελεστή ΦΠΑ, που δεν θα αφορά ούτε την παραμεθόριο ούτε τα βιβλία ούτε τον Τύπο, ούτε βεβαίως και τα νησιά του Αιγαίου, μπορεί να αποφασίσουμε. Δεν δεσμευόμαστε». Αργότερα, ερωτηθείς από δημοσιογράφους απάντησε ότι «δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ. Αν όμως χρειαστεί να αυξήσουμε σε κάποιο προϊόν, αυτό θα το δούμε». Ο υπουργός υγείας ανέφερε ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί ο ΦΠΑ στα φάρμακα, ενώ ένας τρίτος υπουργός αποκάλυψε ότι «συζητήθηκε στην Κυβερνητική το θέμα του ΦΠΑ. Είπαμε το γνωστό ανέκδοτο για αύξηση συντελεστή σε Μύκονο, Σαντορίνη και άλλα κοσμοπολίτικα νησιά. Είναι πιθανό να γίνει. Για μένα μακάρι να γίνει αυτό».

Για τα ληξιπρόθεσμα ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι οι 100 δόσεις θα γίνουν σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «υπάρχουν κάποιες πολύ καλές ιδέες από οργανισμούς όπως ο ΟΟΣΑ για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνει ακόμη πιο έξυπνο αυτό το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις». Από κύκλους πέριξ της κ. Βαλαβάνη έγινε γνωστό θα δοθεί μπόνους σε όσους πληρώνουν κανονικά τους φόρους προκειμένου να μην αισθανθούν αδικημένοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο, στην περίπτωση που προκύψει χρεωστικό εκκαθαριστικό, να έχουν έκπτωση 10% στον τελικό φόρο. Το σχέδιο νόμου -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- θα είναι έτοιμο την ερχόμενη εβδομάδα.

Για το αφορολόγητο όριο των 12000 ευρώ  ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι οι αλλαγές θα γίνουν σταδιακά. Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, στην ομιλία της στις προγραμματικές δηλώσεις, είχε τονίσει ότι το αφορολόγητο όριο θα αυξηθεί στις 12.000 ευρώ και θα αφορά τα εισοδήματα του 2015, ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών έβαλε «φρένο» στις εξαγγελίες, βάζοντας στο παιχνίδι και τους θεσμούς. Συγκεκριμένα, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε: «Η φοροαπαλλαγή θα αρχίσει να εισάγεται σταδιακά, το πότε ακριβώς θα φτάσουμε στις 12.000 θα μου επιτρέψετε να το αποφασίσουμε όταν θα έχουμε μια συνολική εικόνα για το πώς προχωράει η διαπραγμάτευση για μετά τον Ιούνιο. Ο ρυθμός με τον οποίο θα πλησιάσουμε το αφορολόγητο θα αποφασιστεί σε συνδυασμό με τον συνολικό προγραμματισμό των δημοσιονομικών και στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.