ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε»

Ανησυχία στο ΠΑΣΟΚ: Δεν έχουν κανένα σχέδιο για την χώρα

Την ανησυχία τους για την πορεία της χώρας δεν κρύβουν στην Χαριλάου Τρικούπη, εκτιμώντας πως η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο.

«Αν έχει», λένε, «αν το μάθουμε και εφόσον θελήσει συνεργασία στη διαπραγμάτευση μέσα από μία Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης, είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε». Δεν πιστεύουν όμως ότι θα γίνει έτσι, κρίνοντας από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης.

«Έχουμε προγραμματικές δηλώσεις εδώ και καλούμαστε να δώσουμε αρνητική ή θετική ψήφο στην πρόταση εμπιστοσύνης σήμερα (σ.σ. χθες) στη Βουλή των Ελλήνων, αλλά αύριο (σ.σ. σήμερα) έχουμε πρόταση συμφωνίας ή ενδεχομένως διαφωνίας με τους εταίρους και πιστωτές στο Eurogroup και την ελληνική θέση, την τελική, την καθαρή, την επίσημη, δεν τη γνωρίζει και δεν καλείται να την εγκρίνει η Βουλή των Ελλήνων», υποστήριξε από το βήμα της Βουλής ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ειδικά, δε, μετά τη χθεσινή ομιλία του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στη Βουλή, στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούσαν ότι αποδυναμώνεται η θέση της χώρας, καθώς αφήνοντας κανείς ανοιχτό το ενδεχόμενο της ρήξης, αφήνει ανοιχτό και το ενδεχόμενο του Grexit. Και επειδή τέτοια διαδικασία δεν προβλέπεται στα ευρωπαϊκά όργανα, φοβόνταν ότι είναι δυνατό να μείνει η χώρα στο ευρώ, αλλά να υπάρξουν τέτοιες «ενδιάμεσες, κακές και εκβιαστικές καταστάσεις εντός του ευρώ» που να την κάνουν να παρακαλάει να βγει από αυτό για να γλιτώσει, όπως είπε και ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην ομιλία του.
Εκτιμώντας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ότι «η εντολή του λαού που οφείλει να σεβαστεί η κυβέρνηση είναι διαπραγμάτευση, αλλά όχι ρήξη», θύμισε το προηγούμενο της Κύπρου. «Δεν θέλω να μιλήσω ούτε για έλεγχο κεφαλαίων, ούτε για αναγκαστική ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών μέσω καταθέσεων, που πιστεύω ότι τίποτα από αυτά δε θα γίνει, γιατί θα υπάρξει ορθή στροφή, έστω κι αν υπάρχει η κραυγή ‘επίθεση’ αλλά γίνεται υποχώρηση», είπε. Και για αυτή την «στροφή», όμως, συνέστησε στην κυβέρνηση προσοχή για να μη συμβούν ατυχήματα καθ’ οδόν, όχι αναγκαστικά λόγω βούλησης, αλλά λόγω άγνοιας, για λόγους τεχνικούς.

Αφού υποστήριξε πως έχει την αίσθηση του déjà-vu, αφού νιώθει σαν να επαναλαμβάνονται σκηνές του 2009 και των πρώτων μηνών του 2010, με το ‘περίστροφο’ τότε να είναι πάνω στο τραπέζι και τώρα στον κρόταφο, αναφέρθηκε στα αντικειμενικά όρια που βάζουν ο συσχετισμός δυνάμεων από την μία πλευρά και η κατάσταση της οικονομίας σε κάθε χώρα από την άλλη, ανεξάρτητα από τις καλές προθέσεις…

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.