ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το σχέδιο που παρουσιάστηκε στον Γάλλο ΥΠΟΙΚ

Οι δεσμεύσεις της Αθήνας στο Παρίσι

Η εσπευσμένη μετάβαση του Γιάνη Βαρουφάκη στο Παρίσι και το ραντεβού με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών είχε το νόημά του: Σε «νεκρό» για τις αγορές χρόνο, η Αθήνα επιχείρησε να ρίξει τους τόνους και να «κοινωνήσει» τα σχέδιά της στην «γεφυροποιό» Γαλλία. Σε πρώτο πλάνο η Ελλάδα βάζει το χρέος και δίνει σε «αντάλλαγμα» βαθιές μεταρρυθμίσεις και …ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Το σκηνικό ρήξης που διαμορφώθηκε με την επίσκεψη του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα επιχειρεί να ανατρέψει η ελληνική πλευρά με την Γαλλία να βάζει «πλάτη»: Το «καμπανάκι» των αγορών θα ηχήσει σήμερα Δευτέρα και το να χαμηλώσουν οι τόνοι ενδεχομένως θα συμβάλλει στο να μην προκύψουν σοβαρές αναταράξεις για το ευρώ.

Από την άλλη ήταν μια «χρυσή ευκαιρία» για τον Γιάνη Βαρουφάκη να ξεκινήσει την «καμπάνια» του ανά την Ευρώπη από την «σύμμαχο» χώρα που μοιάζει περισσότερο διαλλακτική και ανοιχτή στις ελληνικές θέσεις. Και μετά το συμβάν της Παρασκευής  έμοιαζε μονόδρομος να καθησυχαστούν όσο αυτό είναι εφικτό οι φόβοι.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών φρόντισε να σκιαγραφήσει από την γαλλική πρωτεύουσα τους βασικούς άξονες του σχεδίου της Κυβέρνησης, αλλά και να αποσαφηνίσει κάποια πράγματα.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε την αναγκαιότητα, όμως, διαβούλευσης με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στην Ευρώπη, παρουσίασε το πρόγραμμα της κυβέρνησης στον Γάλλο ομόλογό του και εξήγγειλε ότι θα συναντηθεί με όλους τους εταίρους που απαιτείται προκειμένου να σχεδιαστεί νέα στρατηγική για την αντιμετώπιση της κρίσης στη χώρα.
Μάλιστα, δεν δίστασε να διαμηνύσει πως θα επιδιώξει άμεσα συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει επαφές με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
«Η διαφορά της τρέχουσας κυβέρνησης με τις προηγούμενες είναι ότι εμείς θα καταρτίσουμε ένα δίκαιο πρόγραμμα, με ευρωπαϊκό προσανατολισμό», είπε ο Γιάννης Βαρουφάκης, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση θέλει να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες για τους εταίρους της.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο ΥΠΟΙΚ ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνησή του δεν προτίθεται να ζητήσει χρηματοδότηση χωρίς εποπτεία, «κάτι τέτοιο δεν θα ήταν ηθικό», είπε χαρακτηριστικά.
Εάν τα ενδιαφερόμενα μέρη κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και σταθούν απέναντι στο πρόβλημα, τότε η επιτυχία είναι σίγουρη, υπογράμμισε.
Προσέθεσε, επίσης, ότι «όπως υπάρχουν καλοί και κακοί, υπάρχουν επίσης πιστωτές και δανειστές όπως και αυτοί που θέλουν η Ευρώπη να προχωρήσει και αυτοί που την υπονομεύουν».

Σήμερα ο Γιάννης Βαρουφάκης θα παρουσιάσει το πρόγραμμα της Αθήνας στον Βρετανό ομόλογό του Τζορτζ Όσμπορν, στο Λονδίνο, πριν μεταβεί στην Ρώμη για να δει και τον Πιέρ Κάρλο Παντοάν.

Το πλάνο της Αθήνας για να εφαρμοστεί προϋποθέτει πάντως το να λάβει το «πράσινο φως» από τους εταίρους για «κούρεμα» ή ελάφρυνση του χρέους.

Και προβλέπει, μεταξύ άλλων:

  • Παράταση του μνημονίου τουλάχιστον έως τον Απρίλιο του 2015.
  • Σύναψη ενός δανείου γέφυρα (bridge finance) ύψους 2,5 δισ. ευρώ ώστε να καλυφθούν οι βραχυχρόνιες ανάγκες.
  • Δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για «βαθιές» μεταρρυθμίσεις.
  • Ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, με αύξηση εσόδων μέσω πάταξης της φοροδιαφυγής και εξορθολογισμό των δαπανών του δημοσίου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.