ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιλογή ρήξης ο ΣΥΡΙΖΑ, λένε οι γαλάζιοι

Οι «εκλογές της δραχμής» και η στάση Σαμαρα στο ΕΛΚ

Όποιος είδε χθες τους γαλάζιους βουλευτές μετά την ομιλία του Αλ. Τσίπρα για τις προγραμματικές δεν είχε αμφιβολία.

Οι περισσότεροι, τουλάχιστον αυτοί που άσκησαν στο παρελθόν κυβερνητικό έργο και άρα είχαν εικόνα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, εμφανίζονταν θορυβημένοι και εκτιμούσαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας οδηγεί την Ελλάδα σε ρήξη με την ευρωζώνη. Όχι ότι έλειπαν και αυτοί που εκτιμούσαν ως πιθανή μία συμφωνία, ωστόσο αιτιολογούσαν τη στάση τους μόνον στην επιλογή του Βερολίνου να μην διαλυθεί η ευρωζώνη.

Στην ηγετική ομάδα του κόμματος, όπου δόθηκε «μάχη» για τους τελικούς τόνους της ομιλίας Σαμαρά, η αγωνία δεν κρυβόταν. Οι περισσότεροι δε παρέπεμπαν σε μία φράση του Αντώνη Σαμαρά που μάλλον δεν προβλήθηκε όσο έπρεπε: «Ακούω διάφορα περί “εκλογών της δραχμής¨” ή δημοψηφίσματος. Πού το πάτε; Σε ρήξη;» είπε προς τον Πρωθυπουργό.

Και η αίσθηση που επικρατεί είναι ότι, δεδομένου και του κλίματος «εθνικής ανάτασης» που έχουν προκαλέσει οι δημόσιες αψιμαχίες της νέας κυβέρνησης με τους εταίρους, ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του μπορεί να βρεθούν πολύ σύντομα αντιμέτωποι με το δίλημμα να σύρουν την Ελλάδα σε νέο νόμισμα, απόφαση που – προφανώς – θα πρέπει να νομιμοποιηθεί με κάλπες. Ωστόσο, ακόμη κι αν η κυβερνητική πρόταση απορριφθεί, η ζημιά στη χώρα θα είναι τεράστια καθώς ουδείς μπορεί να εξασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα φτάσει με πιστωτικό σύστημα σε λειτουργία στην κάλπη και, κυρίως, με ρευστά διαθέσιμα για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Ο Σαμαράς στο ΕΛΚ

Ο τέως Πρωθυπουργός αναχωρεί το απόγευμα για τις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο του ΕΛΚ, που προηγείται της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. Ο κ. Σαμαράς απάντησε χθες στις αιχμές Τσίπρα ότι μεταβαίνει στις Βρυξέλλες προκειμένου να υπερασπιστεί την ελληνική θέση. Κατά πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς θα περιγράψει την κατάσταση – ενδεχομένως δε να σχολιάσει και τις «επιλογές» των εταίρων που δεν έδωσαν ανάσα στη δική του κυβέρνηση – και θα ζητήσει την χορήγηση παράτασης προς την Ελλάδα προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Σιγά μη σκίσει κανένα καλσόν στην υπεράσπιση των ελληνικών θέσεων! Τον φαντάζομαι δημόσια να τις «υπερασπίζεται» και από πίσω να λέει «σκίστε τους». Εχει αποδείξει άλλωστε ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η εξουσία και η χώρα ας καταστραφεί…

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.