ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Επτά σημεία που δείχνουν τον δρόμο ενός «έντιμου συμβιβασμού»

Ψυχραιμία! Ούτε τους Ευρωπαίους κατατροπώσαμε μέσα σε λίγες ημέρες επειδή ο Γιάνης Βαρουφάκης ... την είπε στον Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιουνγκέρ όπως και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν δείχνουν διάθεση νέας διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση, ούτε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα βγάλει την χώρα από το ευρώ. Απλώς μετά τις πρώτες αναγνωριστικές κινήσεις φαίνεται ότι αρχίζει μία ουσιαστική διαπραγμάτευση που αργά η γρήγορα θα καταλήξει σε έναν έντιμο συμβιβασμό, ο οποίος θα εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές.

Τα στοιχεία που συνηγορούν λοιπόν προς τον έντιμο συμβιβασμό είναι τα εξής:

1. Την έξοδο της Ελλάδας απο το ευρώ δεν την θέλει καμία πλευρά. Ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει ότι αυτό το ενδεχόμενο θα προκαλέσει οικονομική καταστροφή που θα την πληρώσει ακριβά ο λαός και φυσικά ο ίδιος. ΟΙ δανειστές γνωρίζουν ότι η αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ θα προκαλέσει τριγμούς με ανεξέλεγκτα αποτελέσματα στην ευρωζώνη αλλά και στην παγκόσμια οικονομία.
Με την ηχηρή και υπέρ της Ελλάδας παρέμβασή του ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επί της ουσίας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στους δανειστές της χώρας και ιδίως στην Γερμανία για τους τριγμούς, που θα προκαλέσει στην παγκόσμια οικονομία ένα πιθανό ναυάγιο στις σχέσεις Ελλάδας και ευρωζώνης. Ήδη ο υπουργός Οικονομικών της Μεγάλης Βρετανίας Τζώρτζ Όσμπορν δήλωσε την Δευτέρα μετά την συνάντησή του με τον Γιάνη Βαρουφάκη οτι η συνέχιση της σύγκρουσης Ελλάδας – Ευρωζώνης θα προκαλέσει πρόβλημα στην παγκόσμια οικονομία.

2. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ζητάει το τέλος της λιτότητας, του μνημονίου και της τρόικας. Ταυτόχρονα ζητάει χρόνο λίγων μηνών για να διαπραγματευθεί με τους εταίρους στη βάση μιας νέας συμφωνίας. Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απορρίπτει τον έλεγχο αυτής της νέας συμφωνίας από τους εταίρους αρκεί αυτή να μην γίνεται από την μη θεσμική τρόικα αλλά απο τους θεσμούς της Ε.Ε.. Αποδέχεται επίσης την ανάγκη μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων ( π.χ θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ είπε ο κ. Βαρουφάκης και δεν θα επανεξεταστούν όσες ιδιωτικοποιήσεις έχουν γίνει) μιλάει όμως για αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις που δεν θα είναι είς βάρος των εργαζομένων.

3. Πως απαντούν οι δανειστές; Επιμένουν στην υλοποίηση των δεσμεύσεων όσον αφορά στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, φαίνεται όμως να συζητούν το τέλος του μνημονίου και την αρχή μιας νέας συμφωνίας η νέου συμβολαίου και την κατάργηση της τρόικας (βλέπε δηλώσεις του γάλλου υπουργού Οικονομικών και πληροφορίες από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Κ Γιουνγκέρ). Επίσης πλην των γερμανών φαίνεται να μην επιμένουν στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος που εκκρεμεί από την στιγμή που και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θέλει τα  7,5 δις ευρώ, που απομένουν.

4. Όσον αφορά στο κούρεμα του χρέους που θέτει ως θέμα πρώτης προτεραιότητας ο ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον δεν είναι κάτι άμεσο. Περισσότερο προβάλλεται ως ένα χαρτί πίεσης, που θα αποσυρθεί εγκαίρως για να απασχολήσει τις δύο πλευρές σε δεύτερο χρόνο κι αφού πρώτα λυθεί το θέμα της χρηματοδότησης. Ήδη ο Γιάνης Βαρουφάκης με νέες δηλώσεις του χθες είπε ότι η διαγραφή του χρέους δεν είναι πλέον επιλογή της Ελλάδας.

5.. Δεν χωρά αμφιβολία οτι η Μέρκελ και ο Σόιμπλε ( σ.σ ο οποίος έχει πει σε έλληνα υπουργό Οικονομικών ότι η Ευρώπη κυβερνιέται απο το γραφείο του) δεν θα καταθέσουν τα όπλα. Ήδη στέλνουν σκληρά μηνύματα. Όμως δεν φαίνεται να έχουν την δύναμη του παρελθόντος. Μόλις πριν δύο εβδομάδες ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι αποφάσισε το τύπωμα 1,1 τρις ευρώ παρά τις διαφωνίες τους ενώ στο εσωτερικό της Γερμανίας οι αντιδράσεις στην πολιτική τους όλο και πληθαίνουν και η Κομισιόν του Γιουνγκέρ δείχνει τάση αυτονόμησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ρεπορτάζ της κυριακάτικης έκδοσης της «Frankfurter Allgemeine Zeitung» (SAZ) από τις Βρυξέλλες, που στηρίζεται, σε πληροφορίες από «το περιβάλλον» του κ.Γιούνκερ, αναφέρει ότι ο Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ συμφωνεί με την κατάργηση της τρόικας θέλει να κρατήσει με κάθε μέσο την Ελλάδα στην ευρωζώνη και δηλώνει βέβαιος, ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι πρόθυμος να κάνει εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για τη χορήγηση νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα που θα συνοδεύεται από αντίστοιχες δομικές μεταρρυθμίσεις. Όπως αναφέρει η εφημερίδα η Κομισιόν έχει εκπονήσει ήδη ένα «πλάνο ανάγκης» για την χρηματοδότηση της Ελλάδας μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι. Αυτό συνίσταται στη διάθεση των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, που προορίζονταν αρχικά για τις ελληνικές τράπεζες και παραμένουν αδιάθετα στο λεγόμενο Hellenic Financial Stability Fonds, για τις ανάγκες της ελληνικής κυβέρνησης. Έτσι θα αποτρεπόταν οι αναταράξεις στις αγορές και θα δινόταν χρόνος στην Αθήνα να ετοιμαστεί για διαπραγματεύσεις με τους δανειστές με στόχο ένα επωφελές και για τις δυο πλευρές πρόγραμμα. Το πλάνο θα συζητηθεί με τον κ.Τσίπρα κατά την επίσκεψη του τελευταίου την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.

6. Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα δεν μπορούν, να το αγνoήσουν οι δανειστές όσο κι αν αυτό δεν αρέσει στους Μέρκελ – Σόιμπλε. Αποτελεί ορόσημο για την ευρωπαϊκή πολιτική πραγματικότητα γιατί, για πρώτη φορά, απορρίπτεται στο σύνολο της με τόσο καθαρό και άμεσο τρόπο η πολιτική της λιτότητας που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη.

Έστειλε όμως και ένα σαφές πολιτικό μήνυμα ότι οι παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης που εφάρμοσαν αυτή την πολιτική αμφισβητούνται πλέον από τους λαούς και οι ηγεσίες τους είναι υποχρεωμένες να λάβουν υπόψιν τους τόσο τις εξελίξεις στην Ελλάδα όσο και αυτές που έρχονται στην Ισπανία με του Ποντέμος, αν θέλουν, να διασωθεί το ευρωπαικό οικοδόμημα που δοκιμάζεται και τρίζει.

7. Η στήριξη που δίνει στην Ελλάδα η Γαλλία και προσωπικά ο Φρανσουά Ολάντ και η προσεκτική διαφοροποίηση του από την Γερμανία είναι ένα θετικό αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων. Ο σοσιαλδημοκράτης Ολάντ που βλέπει την δημοφιλία του να καταρρέει και το ακροδεξιό αντιευρωπαικό κόμμα της Λεπέν να κερδίζει συνεχώς έδαφος στην Γαλλία αντιμετωπίζει τις εξελίξεις στην Ελλάδα ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, να διαφοροποιηθεί στο βαθμό, που μπορεί από την Γερμανία και να χτίσει ένα πιο φιλολαϊκό προφίλ, που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των Γάλλων.

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ej,and 0:04 05/02/2015

  Είναι η προπαγάνδα του ΠΑΣΟΚ βρε e.a γι αυτό δεν καταλαβα’ινεις.

  του παλιού ΠΑΣΟΚ μάλιστα . με ότι αυτό να επιθυμεί στα χρόνια μας!!1

 2. e.a 16:02 04/02/2015

  ΕΣΥ ΚΑΙ Ο ΜΕΛΙΓΚΟΝΗΣ ΠΑΙΡΝΕΤΕ 3Α.
  ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΑΡΘΡΡΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΥ…….. ΣΕ ΣΤΕΛΝΕΙ ΑΔΙΑΒΑΣΤΟ!////
  ΤΥΦΛΑ ΝΑ ΧΕΙ Ο ΔΕΛΑΣΤΗΚ ΔΗΛΑΔΗ.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.