ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ

Εξασφαλίστηκε για μια βδομάδα η χρηματοδότηση του υπ Εσωτερικής Ασφαλείας

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε ένα νομοσχέδιο που εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας για μία εβδομάδα, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας, η λειτουργία του οποίου θα μπορούσε να παραλύσει από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής ελλείψει χρηματοδότησης, πήρε αναστολή μέχρι τις 6 Μαρτίου, χάρη σε μια ψηφοφορία της τελευταίας στιγμής στο Κογκρέσο.

Αν τα μέλη του Κογρκέσου δεν κατάφερναν να συνεννοηθούν πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής (τοπική ώρα, 07:00 του Σαββάτου ώρα Ελλάδας), 30.000 εργαζόμενοι θα υποχρεώνονταν να πάρουν άδεια άνευ αποδοχών, ενώ 200.000 πράκτορες, μεταξύ των οποίων αυτοί που είναι αρμόδιοι για την ασφάλεια των συνόρων, θα έπρεπε να εργάζονται χωρίς να πληρώνονται.

Έπειτα από μια ψηφοφορία στη Γερουσία, η Βουλή των Αντιπροσώπων υιοθέτησε το μέτρο --το οποίο εξασφαλίζει χρηματοδότηση ως τις 6 Μαρτίου και υποχρεώνει συνεπώς τους κοινοβουλευτικούς να εξετάσουν και πάλι το θέμα ως την επόμενη εβδομάδα-- δύο ώρες πριν από τα μεσάνυχτα με 357 ψήφους έναντι 60.

Η χρηματοδότηση του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας είχε γίνει το διακύβευμα μιας έντονης κομματικής αντιπαράθεσης, καθώς οι ρεπουμπλικάνοι βουλευτές αμφισβητούν το σχέδιο του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για τη μεταρρύθμιση της μετανάστευσης.

Οι Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι έχουν την πλειοψηφία στα δύο σώματα του Κογκρέσου, υπολόγιζαν να εντάξουν στο νομοσχέδιο τροπολογίες που θα ακύρωναν, ελλείψει μέσων, το σχέδιο του Ομπάμα για την τακτοποίηση 5 εκατομμυρίων παράτυπων μεταναστών.

Η Γερουσία ενέκρινε αρχικά το απόγευμα ένα νομοσχέδιο που κάλυπτε τη χρηματοδότηση του υπουργείου για ένα χρόνο και δεν περιλάμβανε καμιά απ' αυτές τις τροπολογίες.

Όμως οι ρεπουμπλικάνοι ηγέτες της Βουλής των Αντιπροσώπων αποφάσισαν να θέσουν προς ψήφιση ένα μέτρο που προέβλεπε να συνεχισθεί για τρεις εβδομάδες η χρηματοδότηση της προστασίας των συνόρων, της Μυστικής Υπηρεσίας (που προστατεύει κυρίως τον αμερικανό πρόεδρο) ή ακόμη των ελέγχων των επιβατών στα αεροδρόμια, αφήνοντας παράλληλα στο κόμμα αρκετή ελευθερία κινήσεων ώστε να του επιτρέψει να συνεχίσει να μάχεται κατά της μεταρρύθμισης του αμερικανού προέδρου.

Τα μέλη της Βουλής, η οποία κυριαρχείται από τους Ρεπουμπλικάνους, αιφνιδίασαν ωστόσο καταψηφίζοντας την πρόταση με 203 ψήφους υπέρ και 224 κατά. Μεταξύ αυτών που την καταψήφισαν ήταν 51 ρεπουμπλικάνοι.

"Είναι πιθανό να συγκεντρωθούν απόψε ή το σαββατοκύριακο περισσότερες ψήφοι (για την πρόταση)", δήλωσε ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Βουλή Κέβιν Μακάρθι.

Το αποτέλεσμα αυτό συνιστά αποδοκιμασία από τους βουλευτές του κόμματός του για τον ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, τον Τζον Μπένερ, ο οποίος είχε συγκαλέσει την ψηφοφορία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.