ΚΟΣΜΟΣ

Τα είχε κλέψει ο διευθυντής μιας βιβλιοθήκης στη Νάπολη

Γερμανία: Οι αρχές επέστρεψαν στην Ιταλία 500 σπάνια βιβλία

Οι γερμανικές αρχές επέστρεψαν σήμερα 500 αναγεννησιακά, ιστορικά βιβλία, μεταξύ των οποίων και αυθεντικά χειρόγραφα του Γαλιλέου Γαλιλέι και του Νικόλαου Κοπέρνικου, τα οποία είχαν κλαπεί από ιταλικές βιβλιοθήκες πριν από τρία χρόνια.

Τα περισσότερα από τα έργα αυτά, η αξία των οποίων υπολογίζεται στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ, είχαν κλαπεί από τη βιβλιοθήκη Τζιρολάμινι της Νάπολης, σύμφωνα με τις ιταλικές δικαστικές αρχές. Οι γερμανικές αρχές τα εντόπισαν και τα κατάσχεσαν σε έναν οίκο δημοπρασιών, κατόπιν αιτήματος της Ρώμης.

Ο πρώην διευθυντής της βιβλιοθήκης, Μάσιμο Ντε Κάρο, καταδικάστηκε για την κλοπή των βιβλίων και εξέτισε ποινή φυλάκισης ενώ στη συνέχεια τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό. "Ως διευθυντής, ο ρόλος του ήταν να κάνει ό,τι μπορούσε για να προστατεύσει τα βιβλία αυτά. Όμως εκμεταλλεύτηκε τη θέση του και μπόρεσε να τα αφαιρέσει", εξήγησε ο εισαγγελέας της Νάπολης Βιντσέντσο Πισιτέλι, ο οποίος πήγε στο Μόναχο για να παραλάβει τα βιβλία.

"Απενεργοποιούσε το σύστημα συναγερμού, δρούσε τη νύχτα ή στις διακοπές, όταν το προσωπικό της βιβλιοθήκης απουσίαζε. Ήταν μόνος, είχε τα κλειδιά, όλοι ήξεραν ότι ήταν ο διευθυντής. Κατά συνέπεια, μπορούσε να δρα εντελώς ελεύθερα", πρόσθεσε.

Οι εισαγγελείς προσπαθούν μέχρι και σήμερα να εξακριβώσουν ακριβώς πόσα βιβλία εξαφανίστηκαν από τη βιβλιοθήκη αυτή, μια από τις παλαιότερες και πλουσιότερες στην Ιταλία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.