ΕΛΛΑΔΑ

Κυβερνητικό κλιμάκιο άμεσα στην Άρτα

Τσίπρας: Προτεραιότητα να μη χαθεί ανθρώπινη ζωή

«Γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες και από αύριο θα σταθούμε δίπλα στον πολίτη που έχει πληγεί», δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά την ενημέρωσή του στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Χαλάνδρι, για τις πλημμύρες από την κακοκαιρία, κυρίως στην Ήπειρο και ειδικότερα στην Άρτα.

«Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στο πλευρό των συμπολιτών που δοκιμάζονται στο πλευρό των κατοίκων που απειλούνται από καιρικά φαινόμενα. Είχαμε πρωτοφανή φαινόμενα. Το ευτύχημα είναι ότι λειτούργησε η κρατική μηχανή και δεν χάθηκε ανθρώπινη ζωή» είπε ο κ. Τσίπρας και όσον αφορά στην κατάρρευση του ιστορικού γεφυριού της Πόρτας, αποκάλυψε ότι υπάρχει προσφορά από το Μετσόβειο για τη δημιουργία μελέτης ανακατασκευής του.

«Είναι ένα αρνητικό γεγονός ότι καταστράφηκε το τόξο του, το ευτυχές είναι ότι δεν έχει καταστραφεί ολοσχερώς» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι κλιμάκιο με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό υποδομών Χ. Σπίρτζη αλλά και αρμόδια μέλη του Υπουργείου Πολιτισμού θα βρεθούν τις επόμενες ώρες στην Ηπειρο για να εξετάσουν τις ζημιές.

«Είναι κρίσιμες ώρες. Στεκόμαστε στο πλευρό των πλημμυροπαθών και των συμπολιτών μας σε ολόκληρη την Ελλάδα που δοκιμάζονται. Πρώτο μας καθήκον είναι να κινητοποιήσουμε την πολιτεία. Από αύριο πρώτο μας καθήκον μας να επουλώσουμε τις πληγές, να αποκαταστήσουμε τις ζημιές και να επιστρέψει η αισιοδοξία και το χαμόγελο» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα, ιδίως στη δυτική Ελλάδα, αλλά, όπως είπε, λειτούργησε ο κρατικός μηχανισμός και η Πολιτική Προστασία. Καταλήγοντας, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστεί πιθανό πρόβλημα από την υπερχείλιση του φράγματος στο Πουρνάρι Άρτας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ενημέρωσε ότι τα κλιμάκια των υπουργείων Υποδομών και Πολιτισμού, καθώς και κλιμάκιο τεχνικών, θα μεταβούν σήμερα στην Ήπειρο με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών Χρ. Σπίρτζη.

Επίσης, θα μεταβεί στην Άρτα και κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας, μαζί με τον γγ Σεραφείμ Τσόκα και τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλη Παπαγεωργίου.

Ο κ. Σακελλαρίδης, ανέφερε επίσης ότι έχουν κηρυχθεί σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης η Ήπειρος και η Ευρυτανία. Τέλος, ανέφερε ότι προβλήματα υπάρχουν και στον Έβρο αλλά παρακολουθούνται από τον κρατικό μηχανισμό, ενώ έχει υπάρξει επικοινωνία και με τις γειτονικές χώρες.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, οι υπουργοί Εσωτερικών και Δημόσιας Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης και οι αναπληρωτές υπουργοί Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης

 

gefyri

Tο ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας δεν άντεξε και κατέρρευσε λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που πλήττουν από χθες το πρωί τα Τζουμέρκα. Επρόκειτο για το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια, το οποίο χτίστηκε από μαστόρους της πέτρας τον 18ο αιώνα.

Εκεί λειτουργούσε το τελωνείο της Ελεύθερης Ελλάδας με τη σκλαβωμένη Ήπειρο και εκεί έγινε, στις 29 Φεβρουαρίου 1944, η συμφωνία της Πλάκας-Μυρόφυλλου ανάμεσα στον ΕΔΕΣ, τον ΕΛΑΣ την ΕΚΚΑ και των εκπροσώπων του Στρατηγείου Μέσης Ανατολής και της Ελληνικής Στρατιωτικής Διοίκησης, του Αμερικανού ταγματάρχη Ουάινς και του Βρετανού συνταγματάρχη Γουντχάους.

Μεγάλα προβλήματα στην Ήπειρο - Εκκενώνονται χωριά στην Άρτα

Εκκενώνονται για προληπτικούς λόγους τα χωριά που βρίσκονται στις εκβολές του ποταμού Άραχθου, καθώς η στάθμη του νερού έχει ανέβει επικίνδυνα, μετά το άνοιγμα του φράγματος στο Πουρνάρι, τα ξημερώματα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου(ΣΝΟ), που συνεδρίασε χθες το βράδυ στην Άρτα, οι κάτοικοι από τα χωριά Κομμένο, Λουτρό, Κεραμάτες, Νεοχώρι, Συκιές, μεταφέρονται με λεωφορεία σε γειτονικές περιοχές, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες εξελίξεις.

Μετά την κατάρρευση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας, εκφράζονται φόβοι και για το γεφύρι της Άρτας, καθώς το νερό έχει φτάσει στις καμάρες υποστήριξης. Ωστόσο, μεγάλες καταστροφές έχουν γίνει σε όλο τον δήμο Νικολάου Σκουφά, στις υποδομές, στις καλλιέργειες και στις κτηνοτροφικές μονάδες.

Σοβαρές ζημιές έχει προκαλέσει ο μεγάλος όγκος των υδάτων στην περιοχή Καναλακίου της Πρέβεζας, καθώς και στον Κάμπο του Φαναρίου, λόγω υπερχείλισης του ποταμού Αχέρωντα. Η ίδια εικόνα, επικρατεί και στη Θεσπρωτία στον κάμπο των Φιλιατών, λόγω της υπερχείλισης του ποταμού Καλαμά. Οι κάτοικοι, που βρίσκονται σε απόγνωση, μιλούν για πρωτοφανείς πλημμύρες.

Ο Σπερχειός πλημμύρισε για ακόμη μια φορά στην κοιλάδα της Λαμίας δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στις καλλιέργειες της περιοχής, αλλά και στην κυκλοφορία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.