ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εσωκομματική μουρμούρα για... τα μελλούμενα

Κυβέρνηση: Όλα του συμβιβασμού δύσκολα

Νωρίς τελειώνουν τα επινίκια για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος ήδη εκδηλώνονται οι πρώτες ενστάσεις για τον φημολογούμενο συμβιβασμό της κυβέρνησης με τους δανειστές για την επίτευξη της συμφωνίας-γέφυρας.

Οι πρώτες «μπαταριές» ακούστηκαν στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας το περασμένο Σάββατο, όταν τέθηκε για πρώτη φορά επί τάπητος η «ιδέα» της σταδιακής αποκατάστασης του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ (που ήδη ανακοινώθηκε από τον αρμόδιο υπουργό, Πάνο Σκουρλέτη) αλλά και η εφαρμογή του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ από το 2016.

Παρότι η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, εξήγγειλε, κατά την ομιλία της χθες στη Βουλή, την εφαρμογή του αφορολόγητου των 12.000 ευρώ από φέτος, νωρίτερα χθες, ο επίσης αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, είχε πει στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 984» πως το συγκεκριμένο μέτρο θα εφαρμοστεί από το 2016. Ενώ και ο Γιάννης Βαρουφάκης εφέρετο να έχει διαβεβαιώσει επενδυτές πως θα συνεχιστεί η αποκρατικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά για να το διαψεύσει στη συνέχεια το υπουργείο Οικονομικών. Γενικώς, ειδικά τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου εμφανίζουν ένα «θολό» τοπίο ως προς συγκεκριμένα θέματα, παραδεχόμενα εμμέσως πλην σαφώς πως πρόκειται για ζητήματα που θα μπουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και, ως εκ τούτου, οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης επ' αυτών βρίσκονται στον αέρα.

«Τα μαζεύει» ο Βαρουφάκης

Εξάλλου, η φράση του υπουργού Οικονομικών πως η κυβέρνηση συμφωνεί με το 67% των μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται στο Μνημόνιο προκάλεσε έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις, με αποτέλεσμα χθες, από βήματος της Βουλής, να μαζέψει ο Γιάννης Βαρουφάκης τα όσα είπε. Ο «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας δήλωσε πως η κυβέρνηση συμφωνεί με το 0% του Μνημονίου και επανήλθε στην σκληρή γραμμή, δηλώνοντας έτοιμος για ρήξη με τους εταίρους. Και αυτό δεν ήταν μόνο ένα μήνυμα προς το εξωτερικό -και δη προς το Βερολίνο- αλλά ταυτόχρονα και μία προσπάθεια καθησυχασμού των διαφωνούντων στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Μήνυμα Λαφαζάνη

Εξάλλου, χθες, ο υπερυπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας στη Βουλή, φρόντισε να στείλει μηνύματα στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στον ίδιο τον Γιάννη Βαρουφάκη, προαναγγέλλοντας εμμέσως πλην σαφώς πως ο ίδιος δε θα δεχθεί... ασμένως έναν κυβερνητικό συμβιβασμό για την περίφημη «συμφωνία-γέφυρα». «Μην ανησυχείτε. Τα μνημόνια και η τρόικα τέλος. Το ριζοσπαστικό προοδευτικό προγραμμά μας θα το εφαρμόσουμε το επόμενο διάστημα πλήρως, απολύτως και κατά γράμμα. Ας μην ελπίζουν κάποιοι ότι οι κυρίαρχοι κύκλοι της ευρωζώνης και πρωτίστως οι Μέρκελ και Σόιμπλε θα μας εκβιάσουν και θα μας αναγκάσουν σε άτακτη υποχώρηση», είπε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ενώ, απαντώντας, ουσιαστικά, στον κ. Βαρουφάκη και στην ατάκα περί 70% του Μνημονίου, επισήμανε: «Το πρόγραμμά μας δεν τεμαχίζεται, δεν χωρίζεται, δεν διαιρείται. Αν επιχειρήσουν κάποιοι να μας στείλουν τελεσίγραφα, πρέπει να ξέρουν από τώρα ότι θα επιλέξουν λάθος χώρα, λάθος λαό και λάθος κυβέρνηση».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.