ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Η κυβέρνηση όντως δεν πήρε εντολή για ρήξη, αλλά ούτε και για κωλοτούμπα...

«Η κυβέρνηση δεν πήρε εντολή για ρήξη, να το ξέρετε αυτό», προειδοποίησε προχθές από βήματος της Βουλής ο -αμετανόητος, όπως αποδείχθηκε από την ομιλία του- τέως πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Πράγματι, ενόσω ανοίγουν σιγά σιγά τα χαρτιά τους όλες οι πλευρές στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, τα σενάρια οργιάζουν: θα βρεθεί ένας έντιμος συμβιβασμός; Θα εμμείνουν οι Γερμανοί ως το τέλος στην απαίτησή τους να συνεχίσει η νέα ελληνική κυβέρνηση από εκεί που... τα άφησε η απελθούσα; Ή θα πει ένα ξερό «όχι» η κυβέρνηση Τσίπρα, μην μπορώντας να διαχειριστεί και να αντέξει μία κωλοτούμπα;

Όντως, η κυβέρνηση δεν πήρε εντολή για ρήξη στις 25 Ιανουαρίου. Οι εξαγγελίες περί «σκισίματος του Μνημονίου με ένα νόμο σε ένα άρθρο» δεν περιλαμβάνονταν στην κεντρική προεκλογική εκφώνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας, ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Γιώργος Σταθάκης και άλλα κεντρικά στελέχη του κόμματος προειδοποιούσαν πως «δεν υπάρχει μαγικό ραβδί» και «τα πράγματα θα είναι δύσκολα».

Και, επειδή έχει ξεκινήσει -ακόμη και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ- μία συζήτηση για το κατά πόσον το Μνημόνιο... διαιρείται, τεμαχίζεται ή χωρίζεται σε ποσοστά, δεν χρειάζεται να έχει σπουδάσει κανείς πολιτική επικοινωνία ή να έχει ειδικευθεί σε προεκλογικές εκστρατείες, για να καταλάβει πως η «κατάργηση του Μνημονίου» είναι ένας «τίτλος» και ο βασικός πυρήνας πίσω από το «σύνθημα» είναι η κατάργηση της πολιτικής της λιτότητας.

Σε αυτό, λοιπόν, συμπυκνώθηκε το προεκλογικό αφήγημα που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ στους πολίτες και αυτή ακριβώς είναι η εντολή που έλαβε -πανηγυρικώ τω τρόπω- από τους εκλογείς: να βάλει τέλος στη λιτότητα, να μην υπάρξουν νέα μέτρα, να μην μειωθούν μισθοί και συντάξεις. Και αυτό, προφανώς, αποτελεί και την βασική «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης.

Ευλόγως, στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, η κυβέρνηση Τσίπρα δε θα πάρει μόνο, θα χρειαστεί να δώσει κιόλας. Πολλοί θα σπεύσουν να μιλήσουν για «κωλοτούμπα» -ενώ άλλοι την εύχονται «για να μην πάει η χώρα στα βράχια», όπως λένε. Όμως, η κυβέρνηση δεν πήρε αυτή την εντολή. Όπως, βεβαίως, δεν πήρε και εντολή για ρήξη. Κατά συνέπεια, αν στη νέα συμφωνία δεν περιλαμβάνονται μέτρα που εμβαθύνουν τη λιτότητα -δηλαδή πρόσθετη υπερφορολόγηση, νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων κ.α.- η κυβέρνηση θα έχει πετύχει τον στόχο της. Λίγη σημασία θα έχει αν το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ θα ισχύσει από εφέτος ή από του χρόνου ή αν ο κατώτατος μισθός θα αποκατασταθεί στα 751 ευρώ από την 1η Απριλίου ή σταδιακά ως το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Κοντολογίς, περιθώρια για έναν έντιμο συμβιβασμό υπάρχουν. Πολλά. Και, ευτυχώς, είναι πολλές οι εκκρεμείς «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» που δεν έγιναν ποτέ, είναι μεγάλο το «λίπος» που μπορεί να βρει η κυβέρνηση σε λαθρεμπόρους, τριγωνικές συναλλαγές, φοροφυγάδες, off shore κτλ.

Βεβαίως, για να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός, θα πρέπει να τον θέλουν όλοι. Δηλαδή, όσο η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να αποδεχθεί μεταρρυθμίσεις ή αναβολή της εφαρμογής ορισμένων προεκλογικών εξαγγελιών της, άλλο τόσο θα πρέπει και οι δανειστές να σεβαστούν τον πυρήνα της εντολής που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ από τους πολίτες: «όχι άλλη λιτότητα». Και, όσο η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να τα χαλάσει με τους πιστωτές αν τής ζητηθεί να παγώσει τις ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις ώσπου να αποκατασταθούν τα δημόσια έσοδα ή να συνεχίσει τις αποκρατικοποιήσεις (εξαιρουμένων, φυσικά, των δημόσιων αγαθών), άλλο τόσο δεν δικαιούνται και οι δανειστές δεν έχουν δικαίωμα να ζητήσουν μέτρα λιτότητας. Γιατί τότε, οι απαιτήσεις τους θα προσκρούσουν όντως στην εντολή που έδωσε ο λαός στη νέα κυβέρνηση.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.