ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν

Λαφαζάνης: Πλήρης στήριξη στον αγωγό TAP

Τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης για την κατασκευή των αγωγών ΤΑΡ και IGB (Ελλάδα - Βουλγαρία), εξέφρασε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατά την επίσκεψή του στο Αζερμπαϊτζάν, ενώ σε σειρά επαφών έθεσε θέμα αντισταθμιστικών οφελών από τον αγωγό ΤΑΡ, για το οποίο ο εκπρόσωπος της ΒΡ (που είναι βασικός μέτοχος του αγωγού) δήλωσε ανοιχτός σε συζήτηση.

Ο κ. Λαφαζάνης μετέβη στο Μπακού για να συμμετάσχει στις εργασίες του Πρώτου Συμβουλευτικού Συμβουλίου για τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου και στην ομιλία που απηύθυνε στο πλαίσιο της ολομέλειας του Συμβουλίου, τόνισε την πλήρη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στον αγωγό και την ετοιμότητά της να εργαστεί για την όσο το δυνατόν ταχύτερη υλοποίησή του.

Την ανάγκη να υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη για την Ελλάδα από την υλοποίηση του TAP, έθεσε ο υπουργός στις συναντήσεις που είχε με τον υπουργό Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, Natiq Aliyev, με τον διευθύνοντα σύμβουλο του TAP, Ian Bradshaw, καθώς και με τον περιφερειακό πρόεδρο της ΒP για την Τουρκία-Αζερμπαϊτζάν-Γεωργία, Gordon Birrell. Η ΒΡ είναι βασικός μέτοχος στην κοινοπραξία εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ, από το οποίο θα τροφοδοτείται ο αγωγός, καθώς και στους αγωγούς ΤΑΝΑΡ (που θα μεταφέρει το αέριο από το Αζερμπαϊτζάν ως τα ελληνοτουρκικά σύνορα) και ΤΑΡ. Ο κ. Gordon Birrell, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, δήλωσε ανοιχτός σε θέματα που αφορούν αντισταθμιστικά οφέλη για την Ελλάδα και τόνισε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει συγκεκριμένες ελληνικές προτάσεις σ’ αυτήν την κατεύθυνση.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο κ. Λαφαζάνης έγινε δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ, με τον οποίο συζήτησε το ευρύτερο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και εκφράσθηκε αμοιβαία η διαπίστωση των καλών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες και της ανάγκης για περαιτέρω ανάπτυξή τους, γεγονός που όπως επισημαίνεται θα έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο για τις δύο χώρες αλλά και για την ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Λαφαζάνης συναντήθηκε επίσης με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Maros Sefcovic, με τον οποίο συζήτησε ενεργειακά θέματα της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένου του TAP, με τον ειδικό απεσταλμένο Ενέργειας των ΗΠΑ, Amos Hochstein, με τον οποίο συζήτησε ενεργειακά θέματα της περιοχής, με ιδιαίτερη έμφαση στον Νότιο Διάδρομο και τον ΤΑΡ και με την υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας, Temenuzhka Petkova, κατά την οποία επιβεβαιώθηκε η στήριξη των δύο κυβερνήσεων στην ταχεία υλοποίηση του Interconnector Greece-Bulgaria (IGB) και τονίστηκε η ανάγκη να εξεταστούν τα περαιτέρω βήματα σ’ αυτή την κατεύθυνση το προσεχές διάστημα.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. ATA 0:49 13/02/2015

    Οταν οι προηγουμενοι υπεγραφαν τις συμφωνιες ξεπουλουσαν την χωρα.Τωρα την στροφη του Λαφαζανη πως να την πουμε? Μην το λετε σας παρακαλω κωλοτουμπα γιατι δεν τους αρεσει η λεξη.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.