ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ο ΣΟΪΜΠΛΕ, Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟ... ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΠΕΛΕ

Τον Μάιο του 1902 η προεκλογική περίοδος είχε ανάψει τα πνεύματα στη Μαρτινίκα, το νησί της Καραϊβικής. Το ίδιο συνέβαινε και με το ηφαίστειο του νησιού, το όρος Πελέ. Το Πελέ εξακόντιζε καπνό και φωτιά και γινόταν ενοχλητικό. Στην πόλη του Σεν Πιέρ, στους πρόποδες του ηφαιστείου, οι κάτοικοι παρατηρούσαν τη φλεγόμενη κορυφή με αυξανόμενη ανησυχία.

Ο κυβερνήτης της Μαρτινίκας, όμως, ανησυχούσε περισσότερο για τις επερχόμενες εκλογές παρά για το ηφαίστειο. Ο κυβερνήτης Λουί Μουτέ φοβόταν ότι ο πανικός θα έβλαπτε τους υποψηφίους του κυβερνώντος προοδευτικού κόμματος. Έτσι, έδωσε οδηγίες στον εκδότη της τοπικής εφημερίδας να υποβαθμίσει τον κίνδυνο για έκρηξη του ηφαιστείου. Έστησε μπλόκα για να εμποδίσει τους ανθρώπους να φύγουν από την πόλη. Έκρυβε τα τηλεγραφήματα που προειδοποιούσαν για τον κίνδυνο. Και με εντυπωσιακό στιλ, επισκέφτηκε το Σεν Πιέρ τρεις μέρες πριν τις εκλογές για να διαβεβαιώσει όλους ότι τα πράγματα πήγαιναν μια χαρά.

Το επόμενο πρωί στις 8 το Πελέ εξερράγη. Ένα σύννεφο από υπέρθερμα αέρια και στάχτες με θερμοκρασία πάνω από 1.000° C πέρασε μέσα από την πόλη με ταχύτητα σχεδόν 160 χιλιόμετρα την ώρα. Δεν έκανε διάκριση ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα, αλλά σκότωσε τον κυβερνήτη και 30.000 ανθρώπους σε λιγότερο από δύο λεπτά. Το μόνο που απόμεινε από την όμορφη πόλη με το λιμάνι ήταν ερείπια που κάπνιζαν.

Υπήρξαν μόνο δύο επιζώντες. Η ειρωνεία ήταν ότι ο ένας ήταν φυλακισμένος σ' ένα υπόγειο κελί και η εκτέλεσή του είχε προγραμματιστεί για την επόμενη μέρα. Ο Ογκίστ Σιπαρί, ο κατάδικος που επέζησε από την έκρηξη, είχε την τύχη, να μειωθεί, αργότερα, η ποινή του και επί χρόνια ταξίδευε με το τσίρκο Μπάρνουμ μέσα σ' ένα ομοίωμα του κελιού του.

Κάποιος, θα μπορούσε να υποστηρίξει, βασίμως, ότι η ως άνω ιστορία γράφτηκε για τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ καθώς φαίνεται να αγνοούν τις απειλητικές προειδοποιήσεις που στέλνουν οι εταίροι-δανειστές μας, επιμένοντας στην προεκλογική τους ρητορική. Κάποιος άλλος μπορεί να υποστηρίξει, επίσης βασίμως, ότι η ιστορία θα πρέπει να προβληματίσει την Μέρκελ και τους δανειστές της Ελλάδας, καθώς έχοντας στραμμένο το ενδιαφέρον τους στις εκλογές της Ισπανίας, και προκειμένου να μην βγει το Podemos, αγνοούν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει, για το σύνολο της Ευρώπης αν εκραγεί το ηφαίστειο που λέγεται Ελλάδα. Εσείς, ω αναγνώστες μου, μπορείτε να διαλέξετε την εκδοχή που σας ταιριάζει καλύτερα.

Εγώ, απλώς σας λέω πως την ιστορία την διάβασα στο βιβλίο του Rick Beyer "Συναρπαστικές ιστορίες που δεν ειπώθηκαν ποτέ" (εκδόσεις κλειδάριθμος) και την βρήκα όντως συναρπαστική. Εξυπακούεται, πως δεν (θέλω να) πιστεύω ότι μπορεί να επαναληφθεί με θύμα τη χώρα μου. Εξάλλου, ενεργό ηφαίστειο στην Ελλάδα δεν έχουμε. Το μόνο ενεργό ηφαίστειο στην Ευρώπη είναι η Αίτνα που βρίσκεται στην Ιταλία. Ελπίζω, ο κύριος Σόιμπλε, όστις γνωρίζει από οικονομία, να έχει γνώσεις και για την κίνηση των ...τεκτονικών πλακών στην ευρωζώνη. Διαφορετικά μπορεί να μείνει στην Ιστορία ως ο Λουί Μουτέ της Ευρώπης. Στον κύριο Βαρουφάκη δεν αναφέρομαι, επειδή αυτός, πέραν της θεωρίας των παιγνίων και της εφαρμογής της στην οικονομία, ενδιαφέρεται για την ενδυματολογία και ουχί για την γεωλογία και των παιγνίων της στην πολιτική...

4 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. γιώργος 14:34 07/02/2015

    Φιλότιμη η προσπάθειά σας να καλυψετε την φιλομνημονιακή πολιτική σας… Αν γράφατε »και αν διώξουμε τους Γερμανούς ποιούς θα είχαμε αφέντες εμείς οι μνημονιακοί-νεοραγιάδες», θα είσασταν περισσότερο ειλικρινής.

    • Θανάσης 17:09 07/02/2015

      Ρε συ Γιώργο πως γίνεται να διαβάζουμε το ίδιο κείμενο και συ να καταλαβαίνεις αλλο και εγω αλλο, άλλοτε συμφωνώ άλλοτε διαφωνώ με τον φελνικο όμως σημερα συμφωνω και πιστεψε με μόνο μνημονιακος δεν ειμαι. Νομίζω πως πρέπει να ξαναδιαβάσεις το αρθρο.

  2. Ο Θείος 11:42 06/02/2015

    Στον επιλογο συμφωνούμε.Τώρα τα υπόλοιπα είναι παίγνια του λόγου.
    Εδώ ούτε ηφαίστεια υπάρχουν ούτε φανταστικές πόλεις. Δεν έχουν να κάνουν τίποτα με την πολιτική και ιδίως την οικονομική πολιτική Ούτε και πρόκειται για τον Σόιμπλε η τον Βαρουφάκη,αυτοί είναι ανταλλάξιμοι! εδώ έχουμε να κάνουμε με Λαούς και τις σχέσεις τους. Αυτούς δεν μπορείς να τους αλλάξεις, να τους εξαφανίσεις να τους κάνεις στάχτη μπορείς όμως να αλλάξεις τις σχέσεις τους.

  3. Ως γεωλόγος, επιτρέψτε μου να σας επισημάνω ότι βεβαίως και έχουμε ενεργά ηφαίστεια στην Ελλάδα. Το γνωστότερο παράδειγμα είναι βέβαια η Σαντορίνη, με τελευταία έκρηξη το 1950.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.