ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Plan B; Αρμαγεδδών, λοιπόν…

Λίγες ώρες μένουν για το κρίσιμο -για την «επόμενη μέρα» στην Ελλάδα- Eurogroup και ενώ την μια στιγμή η συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές μοιάζει να είναι σχεδόν δεδομένη, την επόμενη η «χρυσή τομή» δείχνει να μην έχει βρεθεί..

Σε μια τέτοια συγκυρία με τις διαπραγματεύσεις να έχουν αποδειχτεί σκληρές, είναι λογικό και οι δύο πλευρές να μην «ανοίγουν τα χαρτιά» τους και να δείχνουν άκαμπτες στην θέση τους.

Υπάρχουν όμως στοιχεία που δείχνουν πως μπορεί να υπάρξει ένας «έντιμος συμβιβασμός» ή μια λύση win-win, καταπώς λέει και ο Πρωθυπουργός.

Η Αθήνα ουσιαστικά αποδέχεται το 70% της λίστας των μεταρρυθμίσεων του Μνημονίου, με την λέξη «μεταρρυθμίσεις» να φαντάζει ως κάτι «μαγικό» στο μυαλό των Ευρωπαίων.

Από την άλλη λέει όχι στην τρόικα με την μορφή που την γνωρίζαμε, δεν λέει όχι όμως στους θεσμούς ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ.

Ζητάει μια περίοδο «γέφυρα» (που θα συνοδεύεται όμως από χρηματοδότηση, αν και η Ελλάδα θέλει να βασίζεται στα «οφειλόμενα» από τους Ευρωπαίους 1,9 δισ. και στην αύξηση του «πλαφόν» των εντόκων, ώστε να μην πάρει επιπλέον «δανεικά») η οποία προσομοιάζει με την περίοδο «παράτασης του Προγράμματος» που θέλουν στις Βρυξέλλες, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για το νέο Μεσοπρόθεσμο ή νέο Συμβόλαιο.

Ο ίδιος ο Μάριο Ντράγκι για άλλη μια φορά επεσήμανε πως το εγχείρημα της ευρωζώνης έχει μη αναστρέψιμη πορεία και αυτός είναι ο ίδιος άνθρωπος που από κοινού με τις Βρυξέλλες κρατάει τα «κλειδιά» της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία. Εάν το θελήσει κλείνει την στρόφιγγα και σφίγγει την θηλιά γύρω από τον λαιμό της.

Τι είναι λοιπόν αυτό που εμποδίζει να κλείσει η συμφωνία, όταν και οι δύο πλευρές έχουν το υλικό για να τα πράξουν; Καταρχήν οι λεπτομέρειες, γιατί σε αυτές «κρύβεται ο διάολος».

Από την άλλη όμως υπάρχει και ο γερμανικός «εγωισμός»: Το Βερολίνο έχει στοχοποιηθεί απολύτως από την Αθήνα που επαναφέρει μνήμες 70 ετών πίσω για να εξυπηρετήσει τον σκοπό της, καθώς έτσι προκαλεί πέρα από τις αντιδράσεις στο εσωτερικό και εκείνες στο εξωτερικό. Λογικό είναι να δείχνει άκαμπτο από την πλευρά του.. Πόσο μάλλον όταν οι ψηφοφόροι της Μέρκελ μετακινούνται προς ευρωσκεπτικιστικά σχήματα που –μεταξύ άλλων- ζητούν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Όπως ο Πρωθυπουργός νομιμοποιείται από την πρόσφατη «λαϊκή εντολή» να μην κάνει βήμα πίσω στις απαιτήσεις του, δεν αποκλείεται και η Άνγκελα να επικαλεστεί τα αντίστοιχα εκλογικά αποτελέσματα σε περιφέρειες όπως του Αμβούργου για να παραμείνει άκαμπτη..

Και μετά;; Αδιέξοδο.. Η θερμοκρασία λοιπόν χτυπάει «κόκκινο» και η ελπίδα πως δεν θα τραβήξει κανείς από τους δύο το σχοινί στα άκρα είναι αυτή που κυριαρχεί.. Καθώς κανέναν δεν συμφέρει μία ρήξη τώρα.. Διαφορετικά; Όπως είπε και ο Γιάνης Βαρουφάκης.. Δεν υπάρχει Plan Β… Υπάρχει Αρμαγεδδών!!

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.