ΥΓΕΙΑ

Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Θεσμοθετείται ευρωπαϊκό βραβείο 1 εκατ. ευρώ για την καλύτερη χρήση των αντιβιοτικών

Το άτομο ή η ερευνητική ομάδα που θα αναπτύξει μια γρήγορη μέθοδο εντοπισμού των ασθενών εκείνων στους οποίους θα πρέπει ή όχι να χορηγηθούν αντιβιοτικά, θα λάβει βραβείο ενός εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στόχος του βραβείου, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Ορίζοντας 2020», είναι να σταματήσει η υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών και έτσι να μπει ένα «φρένο» στην αυξανόμενη αντίσταση των παθογόνων μικροοργανισμών σε αυτά. Η αντίσταση αυτή προκαλεί κάθε χρόνο, μόνο στην Ευρώπη, 25.000 θανάτους, καθώς και δαπάνες υγείας πάνω από 1,5 δισ. ευρώ, αλλά και σημαντικές απώλειες παραγωγικότητας.

Η επιθυμητή διαγνωστική εξέταση θα επιτρέψει στους γιατρούς να πληροφορούνται άμεσα ποιες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού (πχ κοινό κρυολόγημα, βρογχίτιδα και ωτίτιδα) μπορούν να αντιμετωπιστούν με ασφάλεια και χωρίς τη χορήγηση αντιβιοτικών. Οι λοιμώξεις αυτές αποτελούν τον κύριο λόγο χορήγησης αντιβιοτικών, αν και πολλές από αυτές οφείλονται όχι σε μικρόβια, αλλά σε ιούς, έναντι των οποίων τα αντιβιοτικά είναι αναποτελεσματικά και περιττά.

Πρόκειται για ένα από τα πέντε βραβεία καινοτομίας που θα προκηρυχτούν εντός του 2015. Η προτεινόμενη εξέταση πρέπει να είναι φτηνή, ταχεία, εύκολη στη χρήση από τους επαγγελματίες της υγείας και χωρίς ή με ελάχιστη επέμβαση για τους ασθενείς. Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις προτάσεις τους από τις 10 Μαρτίου 2015 έως τις 17 Αυγούστου 2016.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.