ΕΛΛΑΔΑ

Με συνταγές που άντεξαν στο πέρασμα του χρόνου

«Θρακιώτικη κουζίνα», ένα βιβλίο για τον γαστρονομικό πλούτο της περιοχής

Η θρακιώτικη κουζίνα δεν έχει ούτε αρχή ούτε τέλος. Εκεί που είσαι έτοιμος να «αποδεχθείς» πως έφθασες στο απόλυτο σημείο γνώσης όλων των «συστατικών» της, εκεί ακριβώς ξεκινάς απ' την αρχή ένα ταξίδι σ' αυτήν την πολυπολιτισμική κουζίνα, με συνταγές που άντεξαν στο πέρασμα του χρόνου.

Αυτή την κουζίνα, με μυρωδιές και γεύσεις που προκαλούν «πειρασμούς» για τους ουρανίσκους που εξερευνούν, με συνταγές που αποτελούν τον γαστρονομικό πλούτο της περιοχής παρουσιάζει, μέσα από το βιβλίο της «Θρακιώτικη Κουζίνα» (εκδόσεις Διάπλαση), η σεφ Στέλλα Σπανού.

Από το μαντί της Σαμοθράκης, το μπουρανί Έβρου, την πομακική πίτα με καβουρμά, τους γκιουσλεμέδες Θράκης, το κοτόπουλο με λαλαγγίτες, την Μπάμπω, τις καριόκες Ξάνθης και τον χασλαμά, ένα παλιό παραδοσιακό γλυκό της Σαμοθράκης, αυτή η κουζίνα, σε προσκαλεί για να την... ανακαλύψεις.

«Στη Θράκη συναντάμε έναν διαφορετικό γαστρονομικό κόσμο, πολύχρωμο, γεμάτο από μυρωδιές που έχουν έντονη την αυθεντικότητα, τόσο στις οροσειρές με την αίσθηση της ανέπαφης φύσης όσο και στα απέριττα χωριά της» αναφέρει, στην εισαγωγή της, η συγγραφέας.

«Τόπος με διαφορετικές διατροφικές συνήθειες η Θράκη, αφού η κουζίνα της διαμορφώθηκε μέσα από μια πολυπολιτισμική συμβίωση ανθρώπων διαφορετικής καταγωγής, που ο καθένας τους κουβαλά τη δική του γαστρονομική ιστορία. Μέσα από τις ντόπιες, αλλά και τις προσφυγικές γαστρονομικές καταβολές που κληρονομούνται, και με μια συνεχή ζύμωση, δημιουργήθηκε μια κουζίνα περίτεχνη και ιδιαίτερα γευστική» προσθέτει.

«Τούτος εδώ ο τόπος έχει διατηρήσει ακόμη, σε πείσμα των καιρών, τις δικές του τοπικές αξιόλογες συνταγές που έχουν αντέξει στον χρόνο και είναι ένα πολύτιμο, αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού της» συμπληρώνει.

Στον πρόλογο του βιβλίου, η σεφ Ελένη Ψυχούλη σημειώνει, μεταξύ άλλων: «η γεύση κυκλοφορεί στο αίμα της Στέλλας Σπανού περισσότερο από κάθε άλλο υγρό. Στα μάτια της λάμπει η χαρά της μύησης σε μια καινούρια πλευρά της νοστιμιάς, που σαν δαιμόνια ρεπόρτερ, θα καταγράψει στο μυαλό και την φωτογραφική της μηχανή για να μελετήσει ξανά και ξανά. Και ως γνήσια και γενναιόδωρη, τα μυστικά δεν τα κρατά μόνο στα άδυτα της κουζίνας της».

Επίσης, στον δικό του πρόλογο, ο δημοσιογράφος Ιορδάνης Χασαπόπουλος -μεταξύ άλλων- τονίζει: «το σημαντικό αυτού του βιβλίου όμως είναι το μοναδικό ταξίδι ανακάλυψης σε αυτό το πολυπολιτισμικό τόξο γεύσεων που συναντά κανείς στη Θράκη».

Η σεφ Στέλλα Σπανού είναι μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος, συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής και φωτογράφος γαστρονομίας. Ως συγγραφέας γαστρονομίας έχει γράψει τα βιβλία «Έρωτας γεύσεων», «Θρακιώτικες μυρωδιές και γεύσεις» και «Καβάλας γεύσεις», το οποίο κέρδισε το Gourmand Best In the World Cookbook Award. Διοργανώνει κύκλο σεμιναρίων μαγειρικής για τις κουζίνες της Μακεδονίας και της Θράκης για ενήλικες και παιδιά, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. θρακιωτικες συνταγες

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.