ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οργισμένη διάψευση από τον υπουργό Οικονομικών

Το θρίλερ των Βρυξελλών-Ο Βαρουφάκης υπέγραψε και η κυβέρνηση άσκησε βέτο;

Τι συνέβη τελικά στο έκτακτο Eurogroup;

Οι Financial Times δια του συντάκτη τους, Πέτερ Σπίγκελ, υποστηρίζουν ότι, ο Γιάννης Βαρουφάκης είχε συμφωνήσει σε ένα κοινό ανακοινωθέν στο οποίο όμως άσκησε η Αθήνα βέτο, αδειάζοντας έτσι τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος πάντως διαψεύδει το δημοσίευμα.

Ο Σπίγκελ δημοσίευσε στο Brussels blog των Financial Times  ότι σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις, «ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης είχε συμφωνήσει σε μία κοινή δήλωση με τους ομολόγους του, σε ένα κείμενο που είχε υπογράψει ακόμη και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος επίσης βρισκόταν στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup»

Στη συνέχεια, ο Σπίγκελ σημειώνει: «Με αυτή τη συμφωνία, θεωρήθηκε πως η συνάντηση στο Eurogroup ολοκληρώθηκε και ο κ. Σόιμπλε και αρκετοί από τους συναδέλφους του υπουργούς Οικονομικών προχωρούσαν προς την έξοδο. Ο κ. Βαρουφάκης, όμως, είπαν οι αξιωματούχοι, έκανε ένα τελευταίο τηλεφώνημα στην Αθήνα για να τους ενημερώσει σε όσα είχαν μόλις συμφωνηθεί και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι άσκησαν βέτο στην έκδοση της ανακοίνωσης».

spiegel

Η κοινή δήλωση είχε, κατά μία έννοια, κάτι για όλους, αναφέρει ο Σπίγκελ. Για τους αξιωματούχους της ευρωζώνης, οι οποίοι πίεζαν σκληρά την Αθήνα να ζητήσει παράταση του υφιστάμενου προγράμματος στήριξης το οποίο λήγει στα τέλη του μήνα, άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο «αναζήτησης πιθανοτήτων παράτασης» του προγράμματος. Για τον κ. Βαρουφάκη, υπήρχε ακόμη και η λέξη «γέφυρα», η οποία αναφερόταν στην τελευταία παράγραφο - αν και όχι με την έννοια που ενδεχομένως να ήθελε ο Έλληνας υπουργός, δηλαδή στο πλαίσιο μίας οικονομικής συμφωνίας - γέφυρα».

Το δημοσίευμα των Financial Times διέψευσε ο υπουργός Οικονομικών. «Μπορώ να σας συστήσω να μην κάνετε επισφαλείς ισχυρισμούς που βασίζονται σε ακόμα πιο επισφαλείς διαρροές; Είναι μάλλον απρεπές», γράφει στο Twitter ο κ. Βαρουφάκης.

yannis

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.