ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο ρόλος του Βερολίνου και το «παράθυρο» συμφωνίας ως την Δευτέρα

Τι ζήτησαν οι Ευρωπαίοι πίσω από τις κλειστές πόρτες

Προς το παρόν … εμπλοκή

του Βαγγέλη Δουράκη

Κοινό ανακοινωθέν δεν υπήρξε μετά την συνεδρίαση του Eurogroup, το Βερολίνο έδειξε αμετακίνητο στην θέση του, η Αθήνα λέει ορθά – κοφτά όχι στις απαιτήσεις του και ..όμως υπάρχουν ακόμη περιθώρια για συμφωνία με χρονικό ορόσημο την ερχόμενη Δευτέρα.

Και το «σκληρό πόκερ», ανάμεσα σε Αθήνα και δανειστές συνεχίζεται: Το Eurogroup άκουσε τα ελληνικά σχέδια, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άσκησε αφόρητες πιέσεις συνεπικουρούμενος ακόμη και από τον …Πορτογάλο και τον Ισπανό υπουργό Οικονομικών, αλλά … αχνοφέγγει φως στην άκρη του τούνελ.

«Παράθυρο» στην πιθανότητα εξεύρεσης «κοινής φόρμουλας» άνοιξε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ που με τις δηλώσεις του μετά την συνεδρίαση του Eurogroup τόνισε πως συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για το μέλλον της χρηματοδότησης της χώρας στο τακτικό Eurogroup της Δευτέρας 16 Φεβρουαρίου και εξήγησε πως «Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης θα κινηθούν εντός του υφιστάμενου πλαισίου, με ταυτόχρονη αναζήτηση τυχόν ευκαιριών για ευελιξία» και συμπλήρωσε ότι «Έλληνες τεχνοκράτες θα συζητήσουν από κοινού με εμπειρογνώμονες της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις τη Δευτέρα».

Μάλλον … απογοητευμένος εμφανίστηκε ο Επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί που δήλωσε πως «παρά την καλή θέληση και τις προσπάθειες δεν καταφέραμε να καταλήξουμε σε κοινά συμπεράσματα».

Ο Πιέρ Μοσκοβισί σχολίασε πως η συνάντηση ήταν χρήσιμη και για την Ελλάδα,  προκειμένου καταλάβει πώς βλέπουν την κατάσταση οι άλλες χώρες. Μάλιστα επεσήμανε την ανάγκη να βρεθεί κοινό έδαφος σχετικά με την πρόσφατη ετυμηγορία του ελληνικού λαού αλλά και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δήλωσε με νόημα πάντως πως «η Ευρώπη ξέρει πάντα να βρίσκει λύσεις στα αδιέξοδα».

Προς το παρόν όμως υπάρχει «εμπλοκή», καθώς υπό την μπαγκέτα του Βερολίνου οι εταίροι πίεσαν αφόρητα την Αθήνα να δεχτεί παράταση του ισχύοντος προγράμματος (μνημονίου), παραμερίζοντας το αίτημα για πρόγραμμα «γέφυρα», ενώ παροτρύνουν την ελληνική Κυβέρνηση να υποβάλει σχετικό αίτημα το αργότερο μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Εurogroup, στις 16 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ζητείται από την κυβέρνηση να αποσύρει τη θέση της για ονομαστική διαγραφή του χρέους. Να δεσμευθεί επίσης σε πρωτογενή πλεονάσματα και σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και στο ότι η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ.

Όμως, το μεγάλο ζητούμενο είναι η εξεύρεση λύσης μέχρι τη Δευτέρα σχετικά με την παράταση του ισχύοντος προγράμματος, δεδομένου ότι αυτό φαίνεται πως είναι το μεγαλύτερο αγκάθι.

Οι εταίροι επέμειναν στην ανάγκη να παρουσιάσει η κυβέρνηση ποσοτικοποιημένα στοιχεία τα οποία θα πρέπει να ελέγχονται, θέση την οποία υπογράμμισε ιδιαίτερα ο πρόεδρος της ομάδας Τόμας Βίζερ.

Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά δεν αποδέχθηκε την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, διευκρινίζοντας πως δεν υπήρξε συμφωνία στο Eurogroup.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η ελληνική πλευρά θεμελίωσε με επιχειρήματα την αποτυχία των μνημονίων και έθεσε επί τάπητος το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης και του δημοσίου χρέους. «Παράταση του μνημονίου δεν γίνεται αποδεκτή. Θα συνεχιστεί η διαβούλευση με σκοπό την αμοιβαία επωφελή συμφωνία διευκρινίζουν πηγές αυτές.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ήταν εμφανές από την αρχή ότι θα περάσει δύσκολες ώρες στην Σύνοδο του Eurogroup και πως οι προτάσεις του θα περνούσαν από το «μικροσκόπιο» των ομολόγων του.

Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του Γερουν Ντάισελμπλουμ που προσερχόμενος έστειλε σαφές μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση ότι οι όποιες αλλαγές στο ελληνικό πρόγραμμα θα πραγματοποιηθούν εντός των ορίων της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και την τρόικα.

«Το ελληνικό πρόγραμμα ή θα ολοκληρωθεί σωστά, ή δεν θα υπάρξει πρόγραμμα», ήταν το νέο τελεσίγραφο που έστειλε στην Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση.

Πριν την συνεδρίαση όμως υπήρξαν ζυμώσεις που έδειξαν πως κάποιες πλευρές επιθυμούν να βρεθεί η «χρυσή τομή». Ο Γιάνης Βαρουφάκης είδε την Κριστιν Λαγκάρντ που χαρακτήρισε χρήσιμη και εποικοδομητική τη συνάντησή της με τον Έλληνα υπουργό.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ επαίνεσε τους αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντάς τους «ικανούς και έξυπνους».

Λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης είχαν κατ΄ιδίαν συνάντηση με τους επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ και όπως προαναφέρθηκε και με την Κριστίν Λαγκάρντ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και αφορούσε το τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια συμφωνία-γέφυρα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.