ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 Τι θα πει ο Βαρουφάκης στους εταίρους 

Το Βερολίνο δείχνει τα «δόντια» του ενόψει Eurogroup – Ο «άσος στο μανίκι» της Αθήνας

Και το «μπρα -ντε- φερ» ανάμεσα σε Αθήνα και δανειστές ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες και το Eurogroup.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έστειλε προειδοποιητικές βολές προϊδεάζοντας τον Γιάνη Βαρουφάκη για το τι τον περιμένει, όμως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κρατά άσους στο «μανίκι του».

Αν και η Αθήνα έχει αποφασίσει να μείνει αταλάντευτη στην θέση της και τις «κόκκινες γραμμές» που έχει «χαράξει» για τις «τοξικές» μεταρρυθμίσεις του Μνημονίου, ελπίζει πως θα βρεθεί –σίγουρα όχι σήμερα, ίσως όμως στην τακτική συνεδρίαση του Eurogroup την Δευτέρα- η «χρυσή τομή».

Η ελληνική πλευρά, «ποντάρει» στο ότι κάνει αποδεκτό το 70% των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων, στις κοστολογημένες της προτάσεις, αλλά και την «ευχέρεια» που παρέχει να θεωρηθεί η περίοδος «γέφυρα» από πλευράς των ευρωπαίων «τεχνική παράταση του Μνημονίου».

Η κρίσιμη συνεδρίαση αρχίζει στις 18.30 ώρα Ελλάδος στις Βρυξέλλες και έχει ως στόχο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια συμφωνία «σε υψηλό επίπεδο» (high level agreement) στην επόμενη συνεδρίαση, την προσεχή Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου.

Όμως οι καλές προθέσεις και το «θετικό πνεύμα συνεργασίας» στο τηλεφώνημα Τσίπρα-Γιούνκερ την Τρίτη (όπως ανέφεραν πηγές των Βρυξελλών) δεν προεξοφλεί  την αίσια έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε  εμφανίστηκε απειλητικός την Τρίτη δηλώνοντας ότι αν η Ελλάδα δεν θέλει νέο πρόγραμμα τότε όλα τελειώνουν (then that’s it).

Είπε μάλιστα ότι θέλει να ακούσει κάτι «δεσμευτικό από την Αθήνα» και χαρακτήρισε «ψευδή» τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε σχέδιο νέου 6μηνου προγράμματος από την Κομισιόν.

Με αυτό τον τρόπο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας αποδοκίμασε τη διαρροή πληροφοριών από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών που ανέφεραν ότι συζητείται ανεπισήμως ένα 6μηνο πρόγραμμα-γέφυρα σε άτυπες επαφές με την Κομισιόν.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Βαρουφάκης προσέρχεται στο Eurogroup με κοστολογημένες προτάσεις για ένα σχέδιο-γέφυρα ως το τέλος Αυγούστου.  Απορρίπτει το 30% των «τοξικών», όπως τα χαρακτηρίζει, μέτρων του μνημονίου και ζητάει κατάργηση του σχήματος της τρόικας.

Η Αθήνα επιδιώκει να γίνει δεκτή  η συμβιβαστική φόρμουλα της «διπλής ονομασίας» για το μεταβατικό πρόγραμμα το οποίο θα θεωρηθεί μεν τεχνική παράταση από το Eurogroup αλλά θα ονομαστεί σχέδιο-γέφυρα από την Αθήνα.

Η ελληνική πλευρά προετοιμάζει και τις 10 προτάσεις για «βαθιές» μεταρρυθμίσεις -σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ- που θα αντικαταστήσουν τις «τοξικές» παρεμβάσεις του Μνημονίου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.