ΚΟΣΜΟΣ

Έκλεισαν αεροδρόμιο και σχολεία

Χάος στην Κόστα Ρίκα από την έκρηξη ηφαιστείου

Στο χάος έχει βυθιστεί η Κόστα Ρίκα εξαιτίας έκρηξης ηφαιστείου.

Το αεροδρόμιο του Σαν Χοσέ έκλεισε και αρκετά χωριά εκκενώθηκαν στην Κόστα Ρίκα, λόγω της τέφρας από το ηφαίστειο Τουριάλπμα που έφθασε στην πρωτεύουσα, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.

Στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Κόστα Ρίκα που βρίσκεται 80 χιλιόμετρα από τον τόπο της έκρηξης, οι πτήσεις ανεστάλησαν εξ αιτίας της ελλιπούς ορατότητας, ανέφερε η αρμόδια Αρχή.

Πολλά σχολεία έκλεισαν επίσης και οι μαθητές έμειναν στα σπίτια τους ενώ το Εθνικό Γραφείο Εκτάκτων Αναγκών διέταξε την εκκένωση των χωριών σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων γύρω από το ηφαίστειο. Ακόμη και οι περαστικοί στους δρόμους του Σαν Χοσέ κλήθηκαν να προστατεύουν τα μάτια τους.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας του τοπικού Εθνικού Πανεπιστημίου, από μια ακόμη έκρηξη που αναμένεται, θα σχηματιστεί σύννεφο καπνού πάνω από ένα μίλι που θα κινηθεί στην επιφάνεια της θάλασσας και θα απλώσει τέφρα πάνω από αρκετές πόλεις. Το ηφαίστειο Τουριάλπμα εξερράγη δυο φορές την Κυριακή ενώ ακολούθησε μια πιο μεγάλη έκρηξη την Τετάρτη.

Τον περασμένο Οκτώβριο, οι εκρήξεις τέφρας ήταν τα πρώτα σημάδια της ενεργοποίησης του ηφαιστείου των 3.340 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας από τη δεκαετία του '90. Είχαν προηγηθεί 130 χρόνια «ύπνωσης».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.