ΚΟΣΜΟΣ

Εναντίον της αστυνομίας

Διαδήλωση οργής στην Καμπούλ μετά το λιντσάρισμα μιας γυναίκας που κατηγορήθηκε ψευδώς ότι έκαψε το Κοράνι

Ο υπουργός Εσωτερικών του Αφγανιστάν απέλυσε τον εκπρόσωπο της αστυνομίας της Καμπούλ, επειδή ανήρτησε στο Facebook σχόλια με τα οποία προσπαθούσε να δικαιολογήσει το λιντσάρισμα μιας 27χρονης γυναίκας που κατηγορήθηκε ψευδώς ότι έκαψε ένα αντίτυπο του Κορανίου.

Εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία σήμερα στην πρωτεύουσα της χώρας, για δεύτερη ημέρα, καταγγέλλοντας τις αστυνομικές αρχές που επέτρεψαν στο εξαγριωμένο πλήθος να ξυλοκοπήσει μέχρι θανάτου τη γυναίκα.

Η γυναίκα, που ονομαζόταν Φαρχούντα, σκοτώθηκε και το πτώμα της πυρπολήθηκε από τον όχλο ενώ αξιωματικοί της αστυνομίας παρακολουθούσαν ατάραχοι. Ο θάνατός της προκάλεσε κατακραυγή στη χώρα, όπου σπανίζουν οι κινητοποιήσεις υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών.

Οι διαδηλωτές στην Καμπούλ έβαψαν τα πρόσωπά τους κόκκινα για να συμβολίσουν το ματωμένο πρόσωπο της Φαρχούντα που διακρίνεται στα βίντεο που τράβηξαν με τα κινητά τους τηλέφωνα οι περαστικοί ενώ ο όχλος την χτυπούσε με μαδέρια και τούβλα.

«Ήρθαμε εδώ για να δηλώσουμε το θυμό και την οργή μας με τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Αφγανιστάν, Αμρουλάχ Σάλεχ, ο οποίος συμμετείχε στη διαδήλωση.

Ο υπουργός Εσωτερικών Νουρ ουλ Χακ Ολόμι ανακοίνωσε ότι 20 αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων και ο αστυνομικός διευθυντής της συνοικίας όπου λιντσαρίστηκε η γυναίκα, αποπέμφθηκαν από το σώμα. Υποσχέθηκε επίσης ότι θα ερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση και θα διωχθούν οι υπεύθυνοι. Ο Χασμάτ Στανικζάι, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Καμπούλ, απολύθηκε επίσης επειδή έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ότι η γυναίκα ήταν μια «άπιστη» και ότι άνθρωποι σαν αυτήν ελπίζουν ότι θα τους δοθεί η αμερικανική ή ευρωπαϊκή υπηκοότητα κάνοντας «βλάσφημες» πράξεις.

Οι εισαγγελικές αρχές της χώρας, που ερευνούν το θέμα, ανακοίνωσαν ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η Φαρχούντα έκαψε το ιερό βιβλίο του Ισλάμ. Αντιθέτως, ο αδελφός της υποστηρίζει ότι ένας ιερωμένος στο τοπικό τζαμί την κατηγόρησε ψευδώς επειδή η Φαρχούντα παρότρυνε μια άλλη γυναίκα να μην αγοράσει φυλαχτά που υποτίθεται ότι φέρνουν καλή τύχη επειδή είναι «αντιισλαμικά».

Μέχρι σήμερα έχουν συλληφθεί 28 άνθρωποι με την κατηγορία ότι συμμετείχαν στη δολοφονία της Φαρχούντα.

«Η δολοφονία της Φαρχούντα (...) μας υπενθυμίζει με τραγικό τρόπο τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες λόγω ψευδών κατηγοριών και της απουσίας δικαιοσύνης στο Αφγανιστάν» ανέφερε ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Ελπίζουμε ότι όσοι ευθύνονται θα δικαστούν. Η ΕΕ θα συνεχίσει να θέτει στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων της στο Αφγανιστάν την εξάλειψη κάθε μορφής διακρίσεων και βίας κατά των γυναικών, καθώς και τον σεβασμό στο κράτος δικαίου».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.