ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία

Η δικαιοσύνη απαγόρευσε τη λειτουργία ενός ιστοτόπου αθεϊστών

H τουρκική δικαιοσύνη απέκλεισε την πρόσβαση στον ιστότοπο που έχει δημιουργήσει η πρώτη οργάνωση αθεϊστών στην Τουρκίας, καθώς έκρινε ότι συνιστά «προσβολή για τις θρησκευτικές αξίες» ενός μέρους του πληθυσμού της χώρας, μετέδωσε σήμερα το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο την οργάνωση Σύνδεσμος Αθεϊστών (Ateizm Dernegi).  

Στην απόφασή του, ένα δικαστήριο στα προάστια της Άγκυρας έκρινε ότι ο ιστότοπος της οργάνωσης που ιδρύθηκε πριν από 1 χρόνο στην Κωνσταντινούπολη εμπλέκεται «σε δραστηριότητες η φύση των οποίων είναι να διαταράξουν τη δημόσια τάξη» στην Τουρκία, όπου το 99% του πληθυσμού είναι επίσημα μουσουλμάνοι, ενώ από το 2002 κυβερνά την χώρα μια ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση.

Σε μία ανακοίνωση, ο Σύνδεσμος Αθεϊστών κατήγγειλε μία «αντιδημοκρατική και παράνομη απαγόρευση που αποτελεί πλήγμα για την φήμη της χώρας μας σε ολόκληρο τον κόσμο».

Σε μία συνέντευξη που είχαν παραχωρήσει το 2014, οι ιδρυτές της οργάνωσης είχαν δικαιολογήσει την ίδρυσή της προκειμένου να «παράσχουν νομική στήριξη στους πολίτες που απειλούνται λόγω του αθεϊσμού» στον οποίο πιστεύουν, έπειτα από τις δηλώσεις που είχε κάνει δημοσίως ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις οποίες συνέδεε τους «άθεους» με τους «τρομοκράτες».

Ένας γνωστός ακτιβιστής υπέρ του αθεϊσμού, ο Τούρκος πιανίστας παγκοσμίου φήμης Φαζίλ Σάι, είχε καταδικαστεί το 2013 σε 10ετή κάθειρξη με αναστολή για «επίθεση εναντίον των θρησκευτικών αξιών» καθώς είχε αναρτήσει μια σειρά μηνυμάτων στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter που κρίθηκαν προσβλητικά για το Ισλάμ.

Η τουρκική δικαιοσύνη αποκλείει συχνά την πρόσβαση σε ιστοτόπους που κρίνονται προσβλητικοί για το Ισλάμ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.