ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελάτε να ρυθμίσετε ευνοϊκά τα χρέη σας μέχρι τις 27 Μαρτίου 

Έκκληση στους οφειλέτες των 77 δισ. ευρώ  από το υπουργείο Οικονομικών 

Με στόχο να ανακοπεί  ο ρυθμός αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν φθάσει πλέον τα 77 δισ. ευρώ, το υπουργείο οικονομικών καλεί κατά προτεραιότητα ένα εκατ. οφειλέτες του δημοσίου με παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο.

Συγκεκριμένα τους καλεί να  σπεύσουν μέχρι τις 27 Μαρτίου στα υποκαταστήματα των Ελληνικών Ταχυδρομείων ή των τραπεζών και να πληρώσουν εφάπαξ οποιοδήποτε ποσό επιθυμούν «έναντι» των αρχικών οφειλών τους ή ακόμη και τα συνολικά ποσά των αρχικών οφειλών τους. Οσοι ανταποκριθούν στην πρόσκληση του υπουργείου, όσοι εξοφλήσουν ολόκληρο το ποσό (το 100%) της αρχικής οφειλής θα απαλλαγούν από το σύνολο (από το 100%) των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων, ενώ όσοι πληρώσουν ένα ποσοστό της αρχικής οφειλής θα απαλλαγούν από αντίστοιχα ποσοστού προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα.

Για παράδειγμα, εάν ένας φορολογούμενος οφείλει ληξιπρόθεσμο χρέος 20.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 8.000 ευρώ είναι η αρχική οφειλή και τα υπόλοιπα 12.000 ευρώ είναι οι προσαυξήσεις, οι τόκοι και τα πρόστιμα, τότε:
* εάν πληρώσει εφάπαξ μέχρι τις 27 Μαρτίου ολόκληρο το ποσό (το 100%) της αρχικής οφειλής, δηλαδή όλο το "κεφάλαιο" των 8.000 ευρώ, θα γλιτώσει από το σύνολο (από το 100%) των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων, δηλαδή θα απαλλαγεί από την υποχρέωση καταβολής του υπόλοιπου ποσού των 12.000 ευρώ!

* εάν πληρώσει μέχρι τις 27 Μαρτίου ένα ποσοστό της αρχικής οφειλής θα τύχει αυτόματα μιας έκπτωσης επί των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων, η οποία θα υπολογιστεί στο ίδιο ποσοστό. Εάν δηλαδή πληρώσει τις 4.000 ευρώ από τις 8.000 ευρώ της αρχικής οφειλής, δηλαδή το 50% του αρχικού χρέους, θα γλιτώσει κι από το 50% των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων, δηλαδή θα απαλλαγεί από την πληρωμή άλλων 6.000 ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στο 50% του ποσού των 12.000 ευρώ που είναι οι προσαυξήσεις, οι τόκοι και τα πρόστιμα.

Στο μεταξύ σύμφωνα με στοιχεία της γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων περισσότεροι από 3,4 εκατομμύρια πολίτες δεν κατάφεραν την τελευταία διετία να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, είτε απέφυγαν να καταβάλλουν τους οφειλόμενους φόρους. Οι εν λόγω από το 2013 μέχρι σήμερα χρωστούν στο ελληνικό δημόσιο το τεράστιο ποσό των 21,6 δισ. ευρώ. Τα χρέη αυτά στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι μικρότερα των 3.000 ευρώ  τα οποία πλέον μπορούν να τα αποπληρώσουν ακόμα και σε 100 δόσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία  της γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων (ΓΓΔΕ) το πρώτο δίμηνο του έτους δημιουργήθηκαν νέες οφειλές ύψους 1,765 δισ. ευρώ, ακολουθώντας την πορεία των προηγούμενων μηνών.
Συγκεκριμένα τον Ιανουάριο δεν καταβλήθηκαν φόροι ύψους 840 εκατ. ευρώ και τον Φεβρουάριο 925 εκατ. ευρώ.
Εντυπωσιακά είναι και τα στοιχεία που αποτυπώνουν τον αριθμό των οφειλετών, αφού στο πρώτο δίμηνο του έτους και εν αναμονή της νέας ρύθμισης για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών 231.712 φορολογούμενοι δεν κατέβαλαν τους φόρους τους.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.