ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δευτέρα στις 8 το βράδυ

Έκτακτη συζήτηση στη Βουλή για τη διαπραγμάτευση ζήτησε ο Τσίπρας

Στη Βουλή μεταφέρεται τη Δευτέρα το ζήτημα της τρέχουσας διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές. Ο πρωθυπουργός ζήτησε από την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου να διεξαχθεί εκτάκτως στις 8 το βράδυ συζήτηση της τρέχουσας διαπραγμάτευσης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε τη διεξαγωγή της συζήτησης για να ενημερώσει το σώμα για θέματα που άπτονται της διαπραγμάτευσης.

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται στις Βρυξέλλες, κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν ότι η συζήτηση είναι ουσιαστική και λεπτομερής, ενώ δίνονται και οι απαραίτητες διευκρινίσεις από κάθε πλευρά.

Σε καταρχήν συμφωνία, ώστε να μετατοπιστούν τα φορολογικά βάρη από τα χαμηλότερα στα υψηλότερα εισοδήματα, ήρθαν νωρίτερα την Κυριακή Αθήνα και θεσμοί στο Brussels Group σύμφωνα με ενημέρωση από το Μαξίμου.

«Και σήμερα συνεχίζονται, σε καλό κλίμα συνεργασίας, οι συζητήσεις στο Brussels Group. Χθες η πρώτη μέρα ολοκληρώθηκε με συζήτηση πάνω στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Η συζήτηση είναι ουσιαστική και λεπτομερής, ενώ δίνονται και οι απαραίτητες διευκρινίσεις από κάθε πλευρά» τονίζουν οι κυβερνητικοί παράγοντες.

«Στο Brussels Group υπήρξε, καταρχήν, συμφωνία ότι πρέπει να σχεδιαστούν οι κατάλληλες πολιτικές που θα μεταθέσουν το βάρος από τα χαμηλότερα εισοδήματα στα υψηλότερα, σε αντίθεση με την πρακτική της προηγούμενης κυβέρνησης. Να μην πληρώνουν, δηλαδή, μόνο οι ‘συνήθεις ύποπτοι’, αλλά και οι ‘έχοντες και κατέχοντες’» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, το πρόγραμμα της κυβέρνησης είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο και προβλέπει έσοδα πάνω από 3 δισ. ευρώ για το 2015, δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα και οι δράσεις που προτείνονται μπορούν να φέρουν πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ. Παράλληλα θα επιτρέψουν θετικό ρυθμό ανάπτυξης που εκτιμάται στο 1,4%.

«Οι λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων
που θα συμφωνηθούν, θα συζητηθούν στα τεχνικά κλιμάκια που παραμένουν στην Αθήνα. Όπως τόνισε και ο Πρωθυπουργός, ‘δεν θα προχωρήσουμε σε περικοπές μισθών και συντάξεων, σε απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων και σε κανένα άλλο υφεσιακό μέτρο που θα επιτείνει την κοινωνική κρίση’» καταλήγουν από το Μαξίμου.

Σημειώνεται ότι τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες δυσχεραίνουν δύο «αγκάθια» και μια «κόκκινη γραμμή», με αποτέλεσμα οι κοινοτικές πηγές να παραπέμπουν για αρχές Απριλίου τη σύγκληση του Eurogroup.

Τα «αγκάθια» για την κυβέρνηση είναι το ασφαλιστικό, καθώς οι δανειστές ζήτησαν την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, αλλά και οι ιδιωτικοποιήσεις, ενώ «κόκκινη γραμμή» για την Αθήνα είναι οι παρεμβάσεις στα εργασιακά.

Πηγή: skai.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.