ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Γιατί ο Α. Σαμαράς προκαλεί του δελφίνους του

«Εγώ δεν είμαι παντρεμένος με τη θέση μου, αλλά δεν πρόκειται να εγκαταλείψω τη μάχη μια τέτοια δύσκολη στιγμή» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς στους επίδοξους δελφίνους και αμφισβητίες του κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Και όχι μόνο αυτό αλλά τους προκάλεσε ευθέως να θέσουν θέμα ηγεσίας λέγοντας τους: «όποιος νομίζει ότι είναι καλό για την παράταξη ή για τη χώρα να θέσει θέμα προέδρου εδώ και τώρα και να πάρει την ευθύνη να κινήσει τις καταστατικές διαδικασίες. Να τελειώνουμε σήμερα».  .

Και φυσικά κανείς δεν τόλμησε να σηκώσει το γάντι. Κάτι ψέλλισε η Ντόρα Μπακογιάννη ότι οι αρχηγοί της Ν.Δ όταν έχαναν εκλογές υπέβαλλαν τις παραιτήσεις τους , κάποιοι άλλοι ζήτησαν έκτακτο συνέδριο για την ιδεολογική φυσιογνωμία του κόμματος αλλά μέχρι εκεί. Εξάλλου η Ντόρα έχει ήδη χάσει το 2009 από τον Α. Σαμαρά, και δεν φαίνεται να είναι έτοιμη να πάρει ρεβάνς.

Επομένως όλα όσα ακούγαμε από τις εκλογές και μετά ότι τρίζει η καρέκλα του Α. Σαμαρά, μάλλον είναι αέρας κοπανιστός. Ο αρχηγός της Ν.Δ το ξέρει καλά και προκαλεί τους εσωκομματικούς του αντιπάλους εκ του ασφαλούς, για να μην πούμε ότι τους κάνει .... πλάκα. Ιδού για ποιούς λόγους:

Ο πρόεδρος της Ν.Δ έχει καταφέρει, να περάσει στο κόμμα του την άποψη ότι όσο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκει σταθερό βηματισμό και η πολιτική – οικονομική κατάσταση της χώρας είναι αβέβαιη και ρευστή, κανείς δεν μπορεί, να ανακινήσει θέμα ηγεσίας γιατί το κόμμα πρέπει να είναι σε εγρήγορση. Και η πολιτική – οικονομική κατάσταση είναι ακόμα ασταθής και ρευστή γιατί οι δανειστές πιέζουν ασφυκτικά την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, κλείνοντας όλες τις κάνουλες της χρηματοδότησης της χώρας, για να την αναγκάσουν, να συνθηκολογήσει, να υποταχθεί, να υπογράψει νέο μνημόνιο και να χάσει έτσι την λαϊκή στήριξη. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα ο κ. Τσίπρας μίλησε δημοσίως για σχέδια υπονόμευσης της κυβέρνησης του και τα κατήγγειλε χωρίς να εξαιρέσει από αυτά τη Ν.Δ και κάποιους δανειστές. Όμως από την άλλη και ανεξάρτητα από τις πιέσεις των δανειστών, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τις αρρυθμίες της, την κακοφωνία της και την πολυγλωσσία της, κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να κρατάει ζωντανό ο Σαμαράς το σενάριο της αριστερής παρένθεσης και μέσω αυτού να επιβιώνει στην ηγεσία της Ν.Δ, πιστεύοντας ότι γρήγορα μπορεί να ξαναγίνουν εκλογές. (σ.σ κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ μας έλεγε ότι ο Α. Σαμαράς νομίζει πως έχει πάρει μια προσωρινή άδεια από την πρωθυπουργία και θα επιστρέψει ξανά στο Μαξίμου... Χαριτολογώντας μας είπε ακόμα ότι “ ίσως γι' αυτό δεν πήγε να παραδώσει στον Τσίπρα, γιατί θεωρεί ότι επί της ουσίας ποτέ δεν έχει φύγει”).
2. Το θέμα της αλλαγής ηγεσίας ανακινείται για την ώρα στα |”tweet¨” του Ευάγγελου Αντώναρου, και σε κάποια γεύματα καραμανλικών βουλευτών και στελεχών που οργανώνει η Μαριέττα Γιαννάκου. Σε κουβέντα να βρίσκονται δηλαδή... Δεν υπάρχει οργανωμένη, πειστική και συντεταγμένη προσπάθεια.

3. Κυρίως δεν υπάρχει ακόμα εκείνος ο εσωκομματικός αντίπαλος του Α. Σαμαρά , που θα τον αμφισβητήσει ευθέως για να γίνει αυτός αρχηγός. Δυστυχώς σε αυτό το μεγάλο κόμμα της συντηρητικής παράταξης κανένα στέλεχος δεν έχει ξεχωρίσει ακόμα ως μελλοντικός αρχηγός... Ακόμα όμως κι αν τεθεί οργανωμένα θέμα ηγεσίας ο Α. Σαμαράς φαίνεται ότι είναι αποφασισμένος να ξαναδιεκδικήσει την προεδρία της Ν.Δ.

4. Η καραμανλική πλευρά της Ν.Δ – που είναι και η μεγαλύτερη - όσο ο Κ. Καραμανλής δεν δίνει το σύνθημα για αλλαγή ηγεσίας κάθεται στα αβγά της η μάλλον παρακάθεται σε γεύματα και δείπνα . Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί κάπου τα έχουν βρει μεταξύ τους – πρόσφατα συναντήθηκαν και μίλησαν για όλα τα θέματα της Ν.Δ - και ο κ. Καραμανλής δεν θα κάνει κίνηση εναντίον του κ. Σαμαρά όσο το πολιτικό κλίμα είναι ρευστό.

5. Η άλλη μεγάλη οικογένεια της δεξιάς παράταξης , εκείνη του Κ. Μητσοτάκη, φαίνεται ότι έχει δώσει το δαχτυλίδι στον Κυριάκο για να διεκδικήσει την αρχηγία όταν έρθει η ώρα. ¨Όμως η πλευρά Μητσοτάκη μόνη της δεν έχει δύναμη να κυριαρχήσει στη Ν.Δ, θα πρέπει να στηριχθεί από τους καραμανλικούς .. Κάτι τέτοιο είναι μάλλον δύσκολο.

Όλα τα παραπάνω λειτουργούν υπέρ του Αντώνη Σαμαρά. Ίσως όχι όμως και υπέρ της Ν.Δ, που μετά την μεγάλη ήττα βρίσκεται δημοσκοπικά στο 19% ...

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. ΕΞ.ΑΝΔ 17:23 06/03/2015

    TΩΡΑ ΜΑΣ ΦΩΤΙΣΕΣ ΣΩΚΟ

    ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.