ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη

Οι αντάρτες κατέλαβαν αεροπορική βάση και αιχμαλώτισαν τον υπουργό Άμυνας

Αεροπορική βάση κοντά στο Άντεν κατέλαβαν οι Σιίτες αντάρτες Χούτι, υποστηριζόμενοι από μονάδες του στρατού και φαίνονται έτοιμοι να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το λιμάνι αυτό της νότιας Υεμένης, όπου έχει αναζητήσει καταφύγιο ο πρόεδρος της χώρας Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι.

Αφού κατέλαβαν την αεροπορική βάση αλ Άναντ, οι Χούτι και οι στρατιώτες που έχουν συμμαχήσει μαζί τους, προωθήθηκαν στα 20 χιλιόμετρα έξω από το Άντεν, όπου βρίσκεται ο Χάντι, αφού διέφυγε από την πρωτεύουσα Σανάα τον Φεβρουάριο.

Οι στρατιώτες στο στρατόπεδο Τζάμπαλ αλ Χαντίντ στο Άντεν πυροβόλησαν στον αέρα σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν σε πολίτες να εισέλθουν σε αυτό και να αρπάξουν όπλα, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες, κάτι που φαίνεται να σημαίνει ότι ο Χάντι χάνει τον έλεγχο της πόλης. Οι μαχητές Χούτι έχουν φτάσει ως το Νταρ Σάαντ, ένα χωριό που βρίσκεται σε απόσταση μισής ώρας με το αυτοκίνητο από το κέντρο του Άντεν, σύμφωνα με τους κατοίκους.

Νωρίτερα αεροπλάνα έριξαν πυραύλους στη συνοικία της πόλης όπου βρίσκεται το μέγαρο στο οποίο διέμενε ο Χάντι, ο οποίος αναζήτησε καταφύγιο σε ασφαλές σημείο.

Παράλληλα οι Χούτι ανακοίνωσαν ότι αιχμαλώτισαν τον υπουργό Άμυνας της Υεμένης, τον στρατηγό Μάχμουντ αλ Σουμπέιχι, στο νότιο τμήμα της χώρας.
«Ο Σουμπέιχι αιχμαλωτίστηκε στην πόλη Χούτα», πρωτεύουσα της επαρχίας Λάχετζ, γειτονικής του Άντεν, και οδηγήθηκε στη Σανάα, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Χούτι Μοχάμεντ Αμπντελσάλαμ.
Οι Σουνιτικές αραβικές μοναρχίες γύρω από την Υεμένη καταδίκασαν την κατάληψη της εξουσίας από τους σιίτες αντάρτες, χαρακτηρίζοντάς την πραξικόπημα, ενώ εξετάζουν το ενδεχόμενο να επέμβουν στρατιωτικά για να βοηθήσουν τον Χάντι.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Σαουδική Αραβία μετακινεί βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό, περιλαμβανομένου πυροβολικού, σε περιοχές κοντά στα σύνορά της με την Υεμένη. Παρόλα αυτά πηγές από τη Σαουδική Αραβία εξήγησαν ότι οι κινήσεις αυτές είναι απλώς αμυντικές.

Αν και η μάχη για το Άντεν διεξάγεται επισήμως από το κίνημα των Χούτι, πολλοί στην Υεμένη πιστεύουν ότι ο πραγματικός υποκινητής της εκστρατείας αυτής είναι ο πρώην πρόεδρος της χώρας Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, σφοδρός επικριτής του Χάντι.
Αντίθετα με τους άλλους περιφερειακούς ηγέτες που έχασαν την εξουσία στη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης, στον Σάλεχ επετράπη να παραμείνει στη χώρα. Μονάδες του στρατού που είναι πιστές στον πρώην πρόεδρο προειδοποίησαν σήμερα κατά μιας ξένης επέμβασης στη χώρα, αναφέροντας στον ιστότοπο του κόμματος του Σάλεχ ότι η Υεμένη θα αντιμετωπίσει μια τέτοια κίνηση «με όλη της τη δύναμη».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.