ΚΟΣΜΟΣ

Μέτρα στήριξης της αγοράς αυτοκινήτου από Μεντβέντεφ

Η Volkswagen μειώνει την παραγωγή της και απολύει 150 εργαζόμενους σε εργοστάσιο στη Ρωσία

Η ρωσική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αποδεσμεύσει ένα ποσό περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ για να στηρίξει την αγορά αυτοκινήτου, η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης λόγω της οικονομικής κρίσης, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Τα μέτρα που σκοπεύει να εφαρμόσει η Μόσχα αφορούν κυρίως επιδοτήσεις για τη μείωση του κόστους του δανεισμού για την αγορά αυτοκινήτων αλλά επίσης και την αγορά χρηστικών οχημάτων από το δημόσιο, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Το σχέδιο που έχει προετοιμάσει το υπουργείο Βιομηχανίας είναι «συνολικού κόστους περίπου 25 δισεκατομμυρίων ρουβλιών» (περίπου 390 εκατομμύρια ευρώ), συνέχισε ο Μεντβέντεφ υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος στηρίζει «πλήρως αυτές τις ιδέες».

Ο πρωθυπουργός έκανε τις δηλώσεις αυτές στο υπουργικό συμβούλιο που ήταν αφιερωμένο στην κατάσταση της αυτοκινητοβιομηχανίας στη Ρωσία, καθώς οι πωλήσεις έχουν μειωθεί δραματικά και οι κατασκευαστές περιορίζουν ή αναστέλλουν την παραγωγή τους. Σήμερα, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volskwagen ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει για να περιορίσει τα κόστη θα απολύσει τουλάχιστον 150 εργαζομένους και θα υποχρεώσει τους υπόλοιπους να δουλεύουν με μειωμένο ωράριο στο εργοστάσιό της στην Καλούγκα, στα νότια της Μόσχας.

Την περασμένη εβδομάδα η General Motors ανακοίνωσε ότι θα κλείσει το εργοστάσιό της στη Ρωσία ενώ η Nissan Motor Co ανέστειλε την παραγωγή της για 16 ημέρες αυτόν τον μήνα. Η Volskwagen ανακοίνωσε ότι η μονάδα της Καλούγκα θα λειτουργεί μόνο τέσσερις ημέρες την εβδομάδα από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο φέτος ενώ από τον Μάιο οι βάρδιες θα μειωθούν από τρεις σε δύο στο πλαίσιο των μέτρων προσαρμογής της εταιρείας στο νέο οικονομικό περιβάλλον. Επιπροσθέτως, δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις περίπου 150 εργαζομένων ενώ σε άλλους θα προταθεί να μετακινηθούν σε άλλα εργοστάσια ή να αποχωρήσουν οικειοθελώς με εθελουσία έξοδο.

Ο υπουργός Βιομηχανίας Ντενίς Μαντούροφ προειδοποίησε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ότι εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα «η αγορά θα μειωθεί κατά 50%» φέτος. Η ρωσική αγορά αυτοκινήτου, που το 2012 ήταν η δεύτερη σε μέγεθος στην Ευρώπη μετά από εκείνη της Γερμανίας, υποχώρησε κατά 10% το 2014 και κατά 32% το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου φέτος, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρσι.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.