ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Υγεία: Σεβασμός στις προτιμήσεις των πολιτών

Στην οικονομία γενικά και στην οικονομική επιστήμη ειδικότερα η δυνατότητα έκφρασης των προτιμήσεων των καταναλωτών συνιστά μια σημαντική συνιστώσα. Ιδιαίτερα στη περίπτωση της ιατρικής περίθαλψης, η διάσταση αυτή έχει μείζονα σπουδαιότητα και αποτελεί υψηλή προτεραιότητα στις πολιτικές των υπηρεσιών υγείας διεθνώς.

Βεβαίως οι προτιμήσεις του συνόλου των πολιτών δεν δύνανται να συναιρεθούν σε ένα ενιαίο (και καθολικώς αποδεκτό) κοινωνικό σχέδιο για το σύστημα υγείας, όπως επίσης και για ένα έκαστο άλλο κοινωνικοοικονομικό υποσύστημα σύμφωνα με το περίφημο θεώρημα του μεγάλου αμερικανού οικονομολόγου Kenneth Arrow ( βραβείο Nobel 1972).

Υπό το πρίσμα αυτό, η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής του τόπου, του χρόνου, του είδους θεραπευτικής αγωγής και του προσώπου του θεραπευτή (γιατρού, νοσηλευτή, φροντιστή) είναι ύψιστο και απαραβίαστο δικαίωμα των πολιτών (χρηστών η/και ασθενών).  Εξ άλλου η ελευθερία επιλογής (του επαρκώς πληροφορημένου) καταναλωτή υπηρεσιών υγείας είναι και η μοναδική (σχετικώς μικρή) δυνατότητα δια της οποίας μπορεί να αντιταχθεί μερικώς, στην μονοπωλιακή επικυριαρχία της πλευράς της προσφοράς (γιατροί και νοσοκομεία).

Η αμφισβήτηση και κυρίως η αντίθεση σε αυτή την αρχή -έστω ευκαιριακά και αποσπασματικά- υπό οποιοδήποτε πρόσχημα παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα (και ειδικότερα τα δικαιώματα των ασθενών), αλλά και τους κανόνες βιοηθικής και ιατρικής δεοντολογίας σε έναν πληθυσμό, τους ασθενείς, οι οποίοι ομού μετά των άλλων καταναλωτών είναι οι "προλετάριοι" του εικοστού πρώτου αιώνα απέναντι στα συλλογικά μονοπώλια.

Στην περίπτωση της υγειονομικής περίθαλψης η αναφορά αυτή εχει εξαιρετική σημασία δεδομένου οτι το συλλογικό ιατρικό μονοπώλιο και τι ιατροτεχνολογικό σύμπλεγμα προάγει μια "στρατοπεδική" προσέγγιση του υγειονομικού τομέα η οποία απειλεί αμφοτερόπλευρα την ελευθερία επιλογής και την ισότητα στην πρόσβαση και τις εκτάσεις της ιατρικής περίθαλψης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.