ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες

Νέο άλμα στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Η αβεβαιότητα των τελευταίων μηνών οδήγησε στη δημιουργία νέων «κόκκινων» δανείων άνω του 1 δις. ευρώ στο δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου

Ραγδαία είναι η επιδείνωση στο μέτωπο των «κόκκινων» δανείων τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου δημιουργήθηκαν περισσότερα από 1 δις. ευρώ νέα «κόκκινα» δάνεια. Ο ρυθμός δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων αυξήθηκε κατά 50% έναντι σημαντικής πτώσης το 2014.

Όπως τονίζουν το 2014 σημειώθηκε σημαντική μείωση του ρυθμού σχηματισμού νέων «κόκκινων» δανείων από τρίμηνο σε τρίμηνο κάτι που ανατράπηκε απότομα στο ξεκίνημα του 2015 λόγω της πολιτικοοικονομικής αβεβαιότητας και της ανησυχίας για την έκβαση της διαπραγμάτευσης. Από το τέλος Οκτωβρίου και μετά, τονίζουν, η χώρα και μαζί της το τραπεζικό σύστημα εισήλθαν σε τροχιά αβεβαιότητας με σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχολογία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, την οικονομική ζωή, τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, τις επενδύσεις κ.ά. Η βλάβη στην οικονομία είναι δεδομένη: το ερώτημα που μένει αναπάντητο είναι ποιο θα είναι το μέγεθός της. Η Κομισιόν προχώρησε στη μείωση της πρόβλεψής της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2015 στο 2,5% έναντι 2,9% που ήταν η προηγούμενη. Ωστόσο αναλυτές εκτιμούν ότι η ανάπτυξη τη φετινή χρονιά δεν θα ξεπεράσει το 1% και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει γρήγορα μια οριστική συμφωνία Ελλάδας - δανειστών. Και όσο περνά ο καιρός με την αβεβαιότητα να κυριαρχεί τόσο δυσκολότερη θα είναι η προσπάθεια ανάκαμψης.

Με τις καταθέσεις να έχουν υποχωρήσει κάτω από το επίπεδο των 140 δισ. ευρώ, τα υπόλοιπα δανείων να ξεπερνούν τα 210 δισ. ευρώ και το κενό των 80 δισ. ευρώ να καλύπτεται κυρίως από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA), οι τράπεζες δεν έχουν κανένα περιθώριο για τη δανειοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Έτσι, η στρόφιγγα των δανείων που κάπως είχε ανοίξει το 2014 έκλεισε και πάλι απότομα λόγω της αβεβαιότητας και της καθίζησης της οικονομικής δραστηριότητας. Στην πράξη η σημερινή ρευστότητα επαρκεί μόνο για την κάλυψη των καθημερινών μικροσυναλλαγών των πολιτών και των επιχειρήσεων.

 

 

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Μήπως η συμπεριφορά των τραπεζών απέναντι στους δανειολήπτες δεν είναι η πρέπουσα αντί να τους βοηθούν τα κάνουν χειρότερα?

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.