ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Η πολιτική των τηλεοπτικών παραθύρων...

Με την αλλαγή σκυτάλης στη διακυβέρνηση της χώρας περιμέναμε το ερχομό μιας ήρεμης πολιτικής ζωής με εργώδη προσπάθεια των στελεχών της κυβέρνησης  για την αντιμετώπιση των πολλών, δύσκολων και χρονιζόντων προβλημάτων που κρατούν δέσμια τη χώρα στην υπο-ανάπτυξη.

Από τις πρώτες κιόλας ώρες της νέας κυβέρνησης γίναμε μάρτυρες εξαγγελιών από κάθε υπουργό και κάθε προβεβλημένο κομματικό στέλεχος. Τον ενθουσιασμό τον περιμέναμε, αλλά την απουσία στοιχειώδους πολιτικής σκέψης ποτέ. Για μια εξαγγελία απαιτείται γνώση της ιστορίας του αντικειμένου της, των δυνατοτήτων της οικονομίας και των  προτεραιοτήτων των κυβερνητικών ενεργειών. Άλλωστε, ο λαός μας έχει δείξει υπομονή και διάθεση στήριξης κάθε θετικής πρωτοβουλίας της νέας κυβέρνησης. Οι υπερβολές κουράζουν και απογοητεύουν, γεγονός που δυσχεραίνει την ηρεμία που έχει ανάγκη ο τόπος.

Εκείνο που θα μπορούσε και μπορεί να ενισχύσει το έργο της κυβέρνησης είναι η καλλιέργεια περιβάλλοντος που να ευνοεί τη διάπλαση υπεύθυνων πολιτών: ικανών να εγκαταλείψουν τους εγωισμούς τους για να αγκαλιάσουν το συλλογικό καλό, για να εκφράσουν αλληλεγγύη, για να υπερασπιστούν την ανοχή, για να διεκδικήσουν την ελευθερία, για να υπερασπιστούν τη φύση, για να στηρίξουν τη δικαιοσύνη και να συμπράξουν ώστε η χώρα μας να καταστεί χώρος παιδείας.

Τι όμως συμβαίνει;

Τα τηλεοπτικά κανάλια έχουν κατακλειστεί από κάθε είδους κομματικά στελέχη που υπερασπίζονται το προεκλογικό πρόγραμμα της κυβέρνησης και μάλιστα με ασύμβατες επιχειρηματολογίες. Δεν περιμένουν να αξιολογήσουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, και στη συνέχεια, αφού πληροφορήσουν το λαό για τις υπάρχουσες δυνατότητες, με βάση τις εγκεκριμένες προτεραιότητες σε κυβερνητικό επίπεδο, να προβούν σε αναλύσεις των προτεινόμενων μέτρων και να ζητήσουν τη λαϊκή στήριξή τους.

Ο επικοινωνιακός λόγος και η εικόνα δεν έχουν βάθος και αργά ή γρήγορα στρέφονται σε αντίθετη κατεύθυνση. Το γεγονός αυτό αν είχε βλάβη μόνο για τους κυβερνώντες πρόβλημα δεν θα υπήρχε, αλλά η βλάβη είναι πιο μεγάλη γιατί ξεθωριάζει το όραμα που είχε καλλιεργηθεί στο λαό μας.

Είναι καιρός η κυβέρνηση να αποσύρει από τα τηλεοπτικά μέσα τα στελέχη της και να τα μεταθέσει στους χώρους παραγωγής έργου. Το ίδιο φυσικά πρέπει να κάνουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης που οφείλουν να ασχοληθούν με σοβαρότητα στο ρόλο ελέγχου της κυβέρνησης μέσω του κοινοβουλίου όπου παράγεται και το νομοθετικό έργο.

Είναι απορίας άξιο το πώς η κυβέρνηση δεν κατανοεί ότι με τις τριβές στα καθημερινά τηλεοπτικά παράθυρα έχει φθορά που ναρκοθετεί το έργο της.

Ο χρόνος των πανηγυρισμών έχει παρέλθει και η πολιτική υπευθυνότητα είναι καιρός να έρθει στο προσκήνιο...

Ο Καθηγητής Χρήστος Β. Μαασσαλάς-π. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

E-mail: [email protected]

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.