ΚΟΣΜΟΣ

Δάνειο 100 εκατ. δολαρίων χορηγεί η Σουηδία στο Κίεβο

Πράσινο φως από το ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης της ουκρανικής οικονομίας ύψους 17,5 δισεκ. δολαρίων

To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε ένα νέο, πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας ύψους 17,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία, η οικονομία της οποίας έχει πληγεί από την πολύνεκρη σύρραξη στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η γενική διευθύντρια του θεσμού Κριστίν Λαγκάρντ, επισημαίνοντας ωστόσο πως το πρόγραμμα αυτό «ενέχει κινδύνους».

«Το πρόγραμμα (βοήθειας) είναι φιλόδοξο και ενέχει κινδύνους, που συνδέονται ιδίως με τη σύρραξη στις ανατολικές περιοχές της χώρας» αναγνώρισε η ίδια σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε το Ταμείο, επιβεβαιώνοντας την αναστολή μιας προηγούμενης γραμμής πιστώσεων που είχε εγκρίνει το ΔΝΤ προς το Κίεβο πριν από ένα χρόνο.

Το πράσινο φως του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, που αντιπροσωπεύει τα 188 κράτη μέλη του, ισοδυναμεί με την άμεση εκταμίευση προς το ουκρανικό κράτος ενός πρώτου δανείου ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τα υπόλοιπα δάνεια θα καταβληθούν κατά τη διάρκεια των επόμενων 4 ετών υπό την προϋπόθεση οι αρχές να υλοποιήσουν τις δραστικές μεταρρυθμίσεις που έχει ζητήσει το Ταμείο προκειμένου να εξυγιανθούν τα δημοσιονομικά της χώρας.

Στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης, η ουκρανική κυβέρνηση έχει παρουσιάσει δείγματα καλής θέλησης στον θεσμό ανακοινώνοντας τον τριπλασιασμό της τιμής του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά και την αύξηση ύψους 70% του τέλους θέρμανσης.

«Οι ουκρανικές αρχές συνεχίζουν να επιδεικνύουν μία «σταθερή προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις» διαβεβαίωσε η Λαγκάρντ σε ένα δελτίο τύπου, σημειώνοντας ότι η χώρα έχει παρουσιάσει μια δημοσιονομική πειθαρχία «σε ένα πολύ δυσχερές περιβάλλον».

Σύμφωνα με τη Λαγκάρντ, αυτό το νέο πρόγραμμα, που εντάσσεται σε ένα συνολικό πρόγραμμα ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα δώσει «περισσότερο χρόνο και ευελιξία» στις ουκρανικές αρχές προκειμένου να προχωρήσουν στη μεταρρύθμιση της οικονομίας τους.

 Η Σουηδία χορηγεί δάνειο ύψους  100 εκατ. δολαρίων στην Ουκρανία

Εξάλλου η κυβέρνηση της Σουηδίας θα χορηγήσει ένα διμερές δάνειο ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, η οικονομία της οποίας έχει καταρρεύσει έπειτα από 2 χρόνια ύφεσης και την ένοπλη σύρραξη, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο.

«Η σουηδική κυβέρνηση αποφάσισε να χορηγήσει στην Ουκρανία ένα δάνειο ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων (94 εκατομμυρίων ευρώ)» δήλωσε ο Ποροσένκο κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης τύπου με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας, Στέφαν Λεβέν, που επισκέφθηκε το Κίεβο.

Ο επικεφαλής του ουκρανικού κράτους εξήγησε ότι οι τεχνικές λεπτομέρειες του δανείου θα εξακριβωθούν αργότερα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος δεν διευκρίνισε εάν το σουηδικό δάνειο εντάσσεται στο πλαίσιο του συνολικού προγράμματος βοήθειας ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.