ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μαραθώνιος

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στο Brussels Group

Καθ' όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Brussels Group μεταξύ των εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων των θεσμών.

Οι συζητήσεις διεξάγονται πάνω στον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που προσκόμισαν οι Ελληνικές αρχές με στόχο να “αποσπάσει” το απαραίτητο πράσινο φως των θεσμών και να δρομολογηθούν, έτσι, οι επόμενες κινήσεις για την αποκατάσταση της χρηματοδότησης της Ελλάδας.

Οι ίδιες πηγές έκριναν ως ενθαρρυντικό στοιχείο το γεγονός ότι υπάρχει δέσμευση για εποικοδομητική συζήτηση, μετά τις συζητήσεις σε πολιτικό επίπεδο, στην επταμερή και στο Βερολίνο.

Ωστόσο, τόνιζαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι «απομένει ακόμη πολλή δουλειά» και πρόσθεταν: «Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι η ίδια η Ελλάδα πρέπει να προετοιμάσει τον συνολικό κατάλογο των μεταρρυθμίσεων κατά τρόπο που να πείθει ότι θα εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου».

Ακόμη, υπενθύμιζαν ότι ο σκοπός των συναντήσεων στο Brussels Group είναι «να συζητήσουμε τις ελληνικές προτάσεις για μεταρρυθμίσεις και να βοηθήσουμε να διασφαλιστεί ότι η ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων είναι αξιόπιστη και ολοκληρωμένη».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση στις Βρυξέλλες είναι εξαιρετικά δύσκολη και οι ελληνικές προτάσεις δεν γίνονται αποδεκτές ούτε καν στη βάση τους, πόσο μάλλον στις λεπτομέρειες.

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου ανέφεραν ότι η επεξεργασμένη και κοστολογημένη λίστα προβλέπει έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ για το 2015 και περιλαμβάνει μέτρα που -αν λυθεί το πρόβλημα χρηματοδότησης- μπορεί να φέρουν πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ θα επιτρέψουν θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,4%.

Οι ίδιες πηγές διαβεβαιώνουν ότι οι μεταρρυθμίσεις για πρώτη φορά δεν θα οδηγήσουν στα ταμεία τους «συνήθεις υπόπτους», αλλά θα πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στο Βήμα της Κυριακής, ο οποίος σημείωσε ότι η λίστα δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα και δεν προβλέπονται αυξήσεις στον ΦΠΑ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.