ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Νέα επιστημονική έρευνα

Τα αγόρια «νικούν» τα κορίτσια στη μάχη της επιβίωσης στη μήτρα της μητέρας

Είναι δεδομένο ότι γεννιούνται περισσότερα αγόρια από ό,τι κορίτσια παγκοσμίως, ωστόσο στην εκκίνηση της όλης διαδικασίας όταν το σπερματοζωάριο γονιμοποιεί το ωάριο, τα δύο φύλα ξεκινούν την «κούρσα» με ίσα ποσοστά επιβίωσης. Το θέμα όμως είναι ότι, στην πορεία, τα αγόρια βγαίνουν «νικητές», καθώς περισσότερα κορίτσια σε σχέση με αγόρια πεθαίνουν μέσα στη μήτρα της μητέρας τους.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας αμερικανοβρετανικής επιστημονικής έρευνας, με επικεφαλής τον Ντέηβιντ Ζάκερμαν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών» (PNAS) των ΗΠΑ. Η νέα μελέτη έρχεται σε αντίθεση με την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι, ήδη κατά τη σύλληψη, υπερτερούν τα αγόρια. Στην πραγματικότητα, η αναλογία αγοριών - κοριτσιών είναι 50% - 50% στην αρχή, αλλά ανατρέπεται αργότερα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 140.000 έμβρυα, τα οποία, λόγω γενετικών προβλημάτων, παρακολουθούνταν σε κλινικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σε διάφορες χώρες. Τα έμβρυα ήταν τριών έως έξι ημερών και η κατανομή μεταξύ των δύο φύλων ήταν ισομερής. Από αυτό, οι επιστήμονες συμπέραναν ότι ήδη από την πρώτη στιγμή υπήρχε μια ανάλογη ισοδυναμία μεταξύ αρσενικών και θηλυκών εμβρύων.

Η έρευνα κατέγραψε την κατοπινή αναλογία μεταξύ των φύλων σε διάφορα στάδια της κύησης. Όπως διαπιστώθηκε, η αναλογία υπέρ των αγοριών αυξάνει ήδη από το πρώτο τρίμηνο, ενώ τα κορίτσια είναι πιθανότερο καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε σχέση με τα αγόρια, να πεθάνουν προτού γεννηθούν, κυρίως εξαιτίας ενδογενών γενετικών παραγόντων.

Σύμφωνα με τις διεθνείς στατιστικές, κάθε χρόνο στη Γη γεννιούνται περίπου 105 αγόρια, για κάθε 100 κορίτσια. Η ανισορροπία αυτή παρατηρήθηκε εδώ και αιώνες και είναι τελικά φυσικό φαινόμενο, που δεν οφείλεται στην επιλεκτική έκτρωση των κοριτσιών, κάτι που συνηθίζεται (δυστυχώς) σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.