ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Τα δύο λάθη του Υπουργού Κατρούγκαλου

Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η υπόθεση Κατρούγκαλου καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, και ιδιαίτερα η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζουν πως υπάρχουν κι άλλα στοιχεία που θα δουν, προσεχώς, το φως της δημοσιότητας και τα οποία θα αποδεικνύουν ότι το δημοσίευμα του "Βήματος" ευσταθεί. Και όχι μόνον αυτό, αλλά ότι υπάρχει εμπλοκή και άλλων κυβερνητικών παραγόντων στην ίδια ή σε παρόμοιες υποθέσεις εργολαβικής αμοιβής απολυμένων, τελούντων σε διαθεσιμότητα ή εχόντων μισθολογικές διαφορές με το Δημόσιο. Μέχρι να παρουσιαστούν αυτά τα στοιχεία έχει δίκαιο ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης να διαμαρτύρεται για τον τρόπο που παρουσιάστηκε το θέμα.

Σε κείνο που δεν έχει όμως δίκαιο είναι η προσπάθεια του να δώσει ιδεολογική χροιά στις επαγγελματικές του υποθέσεις. Αν, όπως υποστηρίζει, αναλάμβανε τέτοιου είδους υποθέσεις για λόγους αντιμνημονιακού αγώνα έπρεπε να το κάνει αφιλοκερδώς και όχι επ' αμοιβή. Ενδεχομένως, θα μπορούσε να λάβει αμοιβή, ακόμη κι αν η επαγγελματική του ενασχόληση με αυτού του τύπου τις υποθέσεις είχε και ιδεολογικά κίνητρα, εάν δεν επρόκειτο να πολιτευθεί. Όταν κάνεις ιδεολογικό αγώνα, μέσω επαγγελματικών υποθέσεων, δεν λαμβάνεις αμοιβή ή έστω η αμοιβή σου περιορίζεται στα δικαστικά έξοδα συν κάποια ελάχιστη αμοιβή και όχι 10, 12 ή και 20% επί της οικονομικής ωφέλειας που θα έχει ο εργαζόμενος εφόσον δικαιωθεί. Αυτό επιτάσσει η πολιτική ηθική και ιδιαίτερα η ηθική της Αριστεράς.

Το δεύτερο πράγμα για το οποίο πρέπει να ελεγχθεί πολιτικά ο υπουργός Κατρούγκαλος είναι για το γεγονός ότι δεν ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, όταν του πρότεινε να αναλάβει το συγκεκριμένο υπουργείο, για την επαγγελματική διάσταση της ενασχόλησής του με το θέμα των απολύσεων, της διαθεσιμότητας και των μισθολογικών διαφορών των εργαζομένων του Δημοσίου. Ορθώς υποστηρίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας τον διάλεξε για τη συγκεκριμένη θέση επειδή εκτίμησε τις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές μάχες που έδινε για τα συγκεκριμένα θέματα.

Το ερώτημα είναι: θα τον επέλεγε ο πρωθυπουργός για τη συγκεκριμένη θέση αν γνώριζε ότι προσδοκά και επαγγελματικά ωφέλη από την ενασχόλησή του με τα θέματα αυτά; Η απάντηση είναι μάλλον "όχι". Και είμαστε κατηγορηματικοί σ' αυτό το "όχι" επειδή τυγχάνει εξ εγκύρων να γνωρίζουμε ότι υπήρξαν περιπτώσεις προσώπων που είτε κόπηκαν από το κυβερνητικό σχήμα είτε πήραν άλλη θέση από αυτή που προσδοκούσαν ή αναμένονταν επειδή ακριβώς υπήρχε και επαγγελματική συνάφεια με τα θέματα στα οποία είχαν πρωταγωνιστήσει όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση.

Αν ο Γ. Κατρούγκαλος είχε πει στον Αλ. Τσίπρα "ξέρετε κύριε πρωθυπουργέ, στη θέση που με βάζετε θα χειριστώ και θέματα για τα οποία εκτός από πολιτικό και ιδεολογικό ενδιαφέρον έχω και επαγγελματικό" είναι σίγουρον -κι αυτή δεν είναι δική μας μόνον εκτίμηση αλλά και ανθρώπων που γνωρίζουν καλά τον Αλ. Τσίπρα- ότι ο πρωθυπουργός δεν θα τον τοποθετούσε σ' αυτή τη θέση.

Σφάλλει λοιπόν ο υπουργός Κατρούγκαλος όταν επικαλείται, ως άλλοθι, την γνώση του πρωθυπουργό για την ενασχόλησή του μ' αυτά τα θέματα πριν τον διορίσει στη συγκεκριμένη θέση. Και σφάλλει διπλά επειδή παρέλειψε ο ίδιος να τον ενημερώσει για όλες τις πλευρές της ενασχόλησής του με τα συγκεκριμένα θέματα. Η πολιτική ηθική επιτάσσει ο πρωθυπουργός να γνωρίζει τα πάντα, κι όταν λέμε τα πάντα εννοούμε τα πάντα, για τους συνεργάτες του. Και δεν μπορεί να είναι δικαιολογία ότι θα έπρεπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με δική του έρευνα, να γνωρίζει τα πάντα για τους συνεργάτες του. Η αμοιβαία εμπιστοσύνη είναι βασικός παράγοντας στις πολιτικές σχέσεις. Για τα υπόλοιπα θα περιμένουμε τις εξελίξεις για να εκφράσουμε γνώμη...

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. δαδναγ 18:15 22/03/2015

    Άμα ψάξει κάποιος τον Μητρόπουλο ή καλύτερα τον αδελφό του, που έχει αναλάβει το δικηγορικό γραφείο και χειρίζεται ανάκαθεν αποκλειστικά εργατικά θέματα, θα φρίξει για τις υποθέσεις σχετικές με το κράτος και την εκτεταμένη φοροδιαφυγεί με ιδιαίτερα επιστημονικά τρόπο.

  2. Δυστυχώς αγαπητοί μου αν διαβάσετε προσεκτικά όπως επιτάσσει η δημοσιογραφική δεοντολογία, τη σύμβαση που έχει κατατεθεί όπως και όλες τις άλλες που δεν δημοσιεύονται, θα παρατηρήσετε πως υπάρχει ένα σημείο που προβλέπει πως στη περίπτωση που οι αιτούντες επαναπρόσληψη η και επιστροφή των απολεσθέντων απολαβών τους, εάν αυτό συμβεί με νομοθετική ρύθμιση πέραν της δικαστικής διαδικασίας τότε δεν έχουν ουδεμία οικονομική υποχρέωση προς τον κ Κατρούγκαλο και τους συνεργάτες του .

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.