MEDIA

Η ΕΣΗΕΑ χαιρετίζει την απόφαση της κυβέρνησης

Τα εννέα μέτρα για την ΕΡΤ και τις «παθογένειες του παρελθόντος»

Η κυβέρνηση προτίθεται να πάρει σειρά μέτρων για την ΕΡΤ, προκειμένου να αντιμετωπίσει παθογένειες του παρελθόντος και να διαφοροποιηθεί ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας από τον τρόπο λειτουργίας των προηγούμενων ετών, όπως προκύπτει από ανεπίσημο, κυβερνητικό σημείωμα.

Τα εννέα μέτρα, προβλέπουν μεταξύ άλλων κατάργηση προνομίων, προκηρύξεις διαγωνισμών για ανάθεση έργου και κοινωνικό έλεγχο της ΕΡΤ. Συνολικά τα μέτρα είναι τα εξής:

1. Κατάργηση προνομίων, περικοπή της σπατάλης των μεικτών και εξωτερικών παραγωγών, καθώς και των κρυφών αμοιβών. Ουσιαστικός οικονομικός έλεγχος των πεπραγμένων του παρελθόντος.

2. Πρόσληψη προσωπικού με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου ή ορισμένου χρόνου μετά από δημοσίευση προκήρυξης και εφαρμογή των διαδικασιών του ΑΣΕΠ.

3. Οι όροι του βαθμολογικού και μισθολογικού καθεστώτος του προσωπικού που θα προσλαμβάνεται θα καθορίζονται με επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας. Προσωπικό με συμβάσεις έμμισθης εντολής θα επιλέγεται μετά από δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

4. Η ανάθεση έργου ή παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα πραγματοποιείται μετά από δημόσια προκήρυξη στον ιστότοπο της ΕΡΤ.

5. Το κόστος έργων και υπηρεσιών που ανατίθενται δεν μπορεί να υπερβαίνει το 25% του ετήσιου προϋπολογισμού.

6. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ διορίζεται από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

7. Τα 2 μέλη του ΔΣ εκ των εργαζομένων εκλέγονται με άμεση, μυστική και καθολική ψηφοφορία των εργαζομένων της ΕΡΤ.

8. Η ιδιότητα του μέλους του ΔΣ της ΕΡΤ ΑΕ είναι ασυμβίβαστη με άλλο δημόσιο αξίωμα, θέση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ή σε διοίκηση συνδικαλιστικών ενώσεων.

9. Θεσμοθετείται κοινωνικός έλεγχος της ΕΡΤ με την -για πρώτη φορά υποχρεωτική- συγκρότηση των Συμβουλίων Κοινωνικού Ελέγχου ανά περιφέρεια.

Εν τω μεταξύ η ΕΣΗΕΑ χαιρετίζει την πολιτική συνέπεια της κυβέρνησης να φέρει ως ένα από τα πρώτα νομοσχέδιά της στη Βουλή, την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος της πλειονότητας της ελληνικής κοινωνίας να επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ, η πραγματική δημόσια ραδιοτηλεόραση της χώρας, γεγονός που ταυτόχρονα θα σημάνει την εργασιακή αποκατάσταση χιλιάδων συναδέλφων, οι οποίοι με βάρβαρο τρόπο οδηγήθηκαν στην ανεργία τον «μαύρο» Ιούνιο του 2013.

«Κρίσιμα ζητήματα, που αφορούν στην οργανωτική δομή του νέου φορέα, στους μισθούς υπερημερίας των συναδέλφων που επί 22 μήνες αγωνίστηκαν για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, στις εργασιακές σχέσεις, με βάση τις οποίες θα εργάζονται οι συνάδελφοί μας, τις Συλλογικές Συμβάσεις των δημοσιογράφων και άλλα, είναι ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν», επισημαίνει η Ένωση Συντακτών.

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. stelios 21:06 11/03/2015

    Γιατί να εξαιρούνται από το τέλος το Δημόσιο, η αυτοδιοίκηση, η εκκλησία κλπ. Οι μόνες εξαιρέσεις πρέπει να είναι οι λογαριασμοί που αφορούν αγροτική χρήση και κατανάλωση κάτω των 20€(ακατοίκητα σπίτια κυρίως σε χωριά). Κάποτε πρέπει να σταματήσουν τα «παράθυρα» και οι αδικαιολόγητες εξαιρέσεις στους νόμους.

  2. Άρθρο 16
    Στο υπό προσθήκη Άρθρο 16Α, προτείνουμε να γίνει η παρακάτω τροποποίηση:
    1.Οι κάθε είδους συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του προσωπικού καθώς και οι συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου , οι οποίοι την 11η Ιουνίου 2013 απασχολείτο στην Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. οι οποίες λύθηκαν, καθοιονδήποτε τρόπο, με το άρθρο 3 της υπ’ αριθμόν 02/11.6.2013 κοινής Απόφασης του Υπουργού Οικονομικών και του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό (Β’ 1414), όπως ισχύει αναβιώνουν από την ημέρα δημοσίευσης του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και θεωρούνται εφ’ εξής συμβάσεις που έχουν συναφθεί με την εταιρεία του άρθρου 1 του παρόντος νόμου.
    H ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΞΕΧΑΣΕ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΤΗΣ ΕΡΤ ΣΟΧ1/2011

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.