ΕΛΛΑΔΑ

Από την ομάδα ThessalonikiNext2U

«Τετράποδη» και... «στρουμπουλή» η πρώτη δημόσια ανταλλακτική βιβλιοθήκη στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Τι δουλειά έχει ένα τεράστιο πλαστικό βαρέλι που στηρίζεται πάνω σε τέσσερα ξύλινα «πόδια» στον πρώτο προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης; Κι από πού «ξεφύτρωσε», μαγνητίζοντας τα βλέμματα των περαστικών κάθε ηλικίας που σπεύδουν να το περιεργαστούν;

Το τεράστιο αναποδογυρισμένο βαρέλι, που για έξι μήνες θα βρίσκεται στον πρώτο προβλήτα του λιμανιού, είναι η πρώτη δημόσια ανταλλακτική βιβλιοθήκη που έγινε από την ομάδα «Thessaloniki Next2U», μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση που διατηρεί τον εθελοντικό της χαρακτήρα και εντάσσει το συγκεκριμένο πρότζεκτ (με την επωνυμία «Think Tank») στις δράσεις της, που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο του αστικού ακτιβισμού, εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο 26χρονος Δημήτρης Θεοδωράκος, ένας εκ των τριών ατόμων που «τρέχουν» το συγκεκριμένο έργο.

Οι άλλοι δύο συνεργάτες του κ. Θεοδωράκου είναι ο 25χρονος Βαγγέλης Κοκκοτζής και η 29χρονη Ιωάννα Καρυπίδου, που με μεράκι και θέληση για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο «έτρεξαν» το συγκεκριμένο έργο για τη δημιουργία αυτής της ξεχωριστής βιβλιοθήκης.

«Φιλοσοφία μας είναι να παίρνει κάποιος ένα βιβλίο και να αφήνει ένα άλλο» εξήγησε ο κ. Θεοδωράκος.

Όσο για το πώς ξεκίνησε όλη αυτή η δράση, ο κ. Θεοδωράκος σημείωσε ότι η ομάδα Thessaloniki Next2U έλαβε μέρος στο 3ο FEAST Thessaloniki που έγινε τον περασμένο Οκτώβριο και καταθέτοντας αυτή την πρόταση κέρδισε το πρώτο βραβείο. Από εκεί και έπειτα, ο χρόνος «έτρεχε», μαζί με τον ενθουσιασμό και την εργασία της ομάδας για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου πρότζεκτ.

Το πρωτοποριακό και καινοτόμο σχήμα της βιβλιοθήκης που θα μείνει για έξι μήνες στον πρώτο προβλήτα, όπως είπε ο κ. Θεοδωράκος, πηγάζει από την παραχώρηση σχεδίων και συμβουλευτικής που παρείχε ένα γραφείο από τη Νέα Υόρκη, με τους οποίους η ομάδα είχε επαφή.

Ο σκελετός της βιβλιοθήκης αποτελείται από τέσσερα ξύλινα «πόδια» και η «οροφή» της είναι μια δεξαμενή,(εξ' ου και το όνομα της δράσης: «think tank»), «ένας κάδος που χρησιμοποιούν οι οινοπαραγωγοί για την αποθήκευση σταφυλιών».

Για τους έξι μήνες που η βιβλιοθήκη θα βρίσκεται στον πρώτο προβλήτα, η ομάδα έχει αναλάβει τον εφοδιασμό της με βιβλία, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Όσοι την αντικρίσουν για πρώτη φορά, ενδεχομένως να εκπλαγούν από το μέγεθος, το σχήμα, το χρώμα και συνολικά την κατασκευή της. Μάλιστα, διαπιστώσαμε ιδίοις όμασι ότι η κατασκευή προκαλεί έκπληξη και απορία για το τι μπορεί να είναι. Μόλις, όμως, ξεπεραστούν οι αρχικές επιφυλάξεις και φόβοι και μπει κάποιος στο... βαρέλι - βιβλιοθήκη, διαπιστώνει πως τριγύρω του βρίσκονται βιβλία. Η βιβλιοθήκη έχει δύο σειρές από ράφια που εφάπτονται κυκλικά της δεξαμενής, βιβλία συγγραφέων όπως ο Νίκος Καζαντζάκης, αλλά και βιβλία που απευθύνονται σε παιδιά.

«Για πρώτη φορά είχαμε χορηγία (βιβλίων) από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης» ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο κ. Θεοδωράκος.

Εκτός της πρώτης βιβλιοθήκης που στήθηκε στο λιμάνι, η ομάδα ετοιμάζεται πυρετωδώς και για την τοποθέτηση μιας ακόμη, στο κέντρο της πόλης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.