ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου

Τζακ Λιου: Το ΔΝΤ βοήθησε την Ελλάδα και την Ευρωζώνη

«Η υποστήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα βοήθησε να αποφευχθεί η μετάδοση (της κρίσης) σε όλη την Ευρωζώνη και στην παγκόσμια οικονομία, η οποία θα μπορούσε να βλάψει την αμερικανική οικονομία» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζακ Λιου, μιλώντας σε επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου για την κατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ και τις εσωτερικές και εξωτερικές παραμέτρους που την επηρεάζουν.

Ο κ. Λιου ανέφερε ότι «το ΔΝΤ συνεχίζει να εμπλέκεται στενά με την Ελλάδα, καθώς συνεχίζει να προσπαθεί να μεταρρυθμίσει την οικονομία της για να εξασφαλίσει διαρκή ανάπτυξη και μακροπρόθεσμη σταθερότητα».

Υπογράμμισε δε ιδιαίτερα τον ρόλο του ΔΝΤ στην παγκόσμια οικονομία, σημειώνοντας ότι διαδραμάτισε «καίριο ρόλο» βοηθώντας την Ευρώπη για «να αποφευχθεί η οικονομική κατάρρευση». Επίσης, επεσήμανε ότι οι επενδύσεις του ΔΝΤ στην Ευρώπη «αποδεικνύονται αποτελεσματικές», σημειώνοντας τις περιπτώσεις της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας που έκαναν «πρόωρη αποπληρωμή» στο ΔΝΤ.

Αναφερόμενος στην αμερικανική οικονομία, ο κ. Λιου τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «ένα καλά σχεδιασμένο και αποτελεσματικό ΔΝΤ είναι απαραίτητο για τα συμφέροντα των ΗΠΑ, καθώς και για την ενίσχυση της ευημερίας των εργαζομένων της Αμερικής».

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε επίσης ότι η χώρα του είναι ο «μεγαλύτερος μέτοχος» στο ΔΝΤ και «η μόνη χώρα με δικαίωμα βέτο σε σημαντικές αποφάσεις» του Ταμείου, προσθέτοντας ότι «έχουμε μια πολύ μεγάλη επιρροή σε αυτό το κρίσιμο όργανο».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.