ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Δοκιμάζεται στις ΗΠΑ

Αλλαγή στην κινητή τηλεφωνία φέρνει το Google Project Fi

Η Google ξεκινά στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα φιλόδοξο έργο, το Project Fi, με το οποίο επιχειρεί να αντιμετωπίσει όλα τα κακά της κινητής τηλεφωνίας: την ανεπάρκεια κάλυψης παντού από ένα δίκτυο, την αδυναμία αξιοποίησης του ταχύτερου δυνατού δικτύου ανά σημείο, την χρέωση για data όταν υπάρχει δωρεάν σημείο Wi-Fi, τον πονοκέφαλο από την πολυπλοκότητα των προγραμμάτων κινητής τηλεφωνίας, το «σοκ του λογαριασμού» από την αδυναμία σωστής πρόβλεψης της χρήσης data, την χρέωση για GB που δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ, και πολλά ακόμα.

Η Google υπόσχεται πως οι συνδρομητές του Project Fi, θα συνδέονται στο καλύτερο δίκτυο στο σημείο όπου βρίσκονται -είτε πρόκειται για γνωστά δίκτυα Wi-Fi στο σπίτι και στο γραφείο, για άγνωστα δημόσια ανοικτά δίκτυα Wi-Fi (οπότε η κίνηση κρυπτογραφείται) είτε για το καλύτερο δίκτυο 4G/LTE μεταξύ εναλλακτικών παρόχων.

Μάλιστα, οι μηχανικοί της κάνουν λόγο για σύνδεση στο καλύτερο χωρίς διακοπή, ακόμα και κατά την διάρκεια κλήσεων και αδιαφανή για τον χρήστη μετάβαση στο ταχύτερο δίκτυο.

Η μετάβαση από δίκτυο σε δίκτυο 4G/LTE διαφορετικών παρόχων θα γίνεται με κριτήριο την ταχύτητα. Όταν ο χρήστης βγαίνει εκτός εμβέλειας του ασύρματου δικτύου Wi-Fi (όπου δεν χρεώνεται), θα μεταβαίνει αυτόματα στο καλύτερο δίκτυο 4G, μεταξύ εναλλακτικών, συνεργαζόμενων, παρόχων.

Το θέμα της περίφημης φορητότητας του αριθμού κινητής τηλεφωνίας, επίσης επιλύεται στο Project Fi, παραπέμποντας σε μια υπηρεσία της Google -το Google+ Hangouts. Ο αριθμός παραμένει δεσμευμένος για τον ίδιο συνδρομητή, αφού αποσυνδέεται από το δίκτυο των εταιρειών/παρόχων και "ζει στο cloud" -αυτό σημαίνει ότι δεν απαιτείται αλλαγή κάρτας SIM και κυρίως, ότι ο συνδρομητής μπορεί να τον χρησιμοποιήσει από οποιαδήποτε συσκευή, smartphone, tablet ή laptop. Σημειώστε στο σημείο αυτό πως ο αριθμός κινητής τηλεφωνίας από το Project Fi συνδέεται με τον Λογαριασμό και τις υπηρεσίες της Google. Για να γίνουν τηλεφωνικές κλήσεις με τον αριθμό αυτό, ο συνδρομητής παραπέμπεται στα Google Hangouts (όπου θα πρέπει να έχει συνδεθεί από οποιαδήποτε συσκευή θέλει να λαμβάνει ή να κάνει κλήσεις).


Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η προσέγγιση που ακολουθεί η Google στο Project Fi σχετικά με την χρέωση της υπηρεσίας. Το πρόγραμμα φαίνεται απίστευτα απλό και δίκαιο: Με μια σταθερή χρέωση (20 δολάρια το μήνα), ο συνδρομητής απολαμβάνει απεριόριστες τηλεφωνικές κλήσεις, απεριόριστα μηνύματα, δυνατότητα μεταφοράς της διαδικτυακής σύνδεσης με Wi-Fi tethering σε άλλες συσκευές και λειτουργία διεθνώς σε 120 χώρες καθώς και υποστήριξη 24/7 από την ίδια την Google.

Η κίνηση δεδομένων από/προς το Ίντερνετ έχει επίσης σταθερή χρέωση: με 10 δολάρια το μήνα ο χρήστης έχει στην διάθεσή του 1GB, με 20 δολάρια 2GB, με 30 δολάρια 3GB κ.ο.κ.

H Google αναγνωρίζει ότι είναι δύσκολο να προβλέψει ο συνδρομητής την μέση κίνηση δεδομένων που προκαλεί η χρήση του Διαδικτύου, γι'αυτό πιστώνει στον χρήστη τα χρήματα που αναλογούν από τον κίνηση που δεν προκάλεσε ανά μήνα. Εάν έχετε επιλέξει το πρόγραμμα των $30 για 3GB και ξοδέψατε μόλις 1,4GB, τότε ο λογαριασμός σας πιστώνεται με $16 -δηλαδή, ο συνδρομητής πληρώνει μόνο για όσα ξόδεψε.

Επίσης, εάν ο συνδρομητής υπερβεί τα GB που προβλέπει το πρόγραμμά του, δεν μειώνεται η ταχύτητα σύνδεσής του στο δίκτυο και δεν χρεώνεται επιπλέον ($10 ανά GB). Σημειώνεται δε, πως δεν υπάρχει ετήσια ή μεγαλύτερη δέσμευση στο πρόγραμμα Project Fi, δεν υπάρχουν τέλη αποσύνδεσης ή άλλα τέλη.

Προς το παρόν, η Google έχει εξασφαλίσει την συνεργασία δύο από τα κορυφαία δίκτυα κινητής τηλεφωνίας στις Ηνωμένες Πολιτείες (Sprint και T-Mobile). Επίσης, προαπαιτούμενο για την εναλλαγή από δίκτυο σε δίκτυο είναι το κατάλληλο "unlocked" smartphone και η Project Fi SIM card, το οποίο προς το παρόν είναι μόνο το Nexus 6 (κατασκευασμένο από την Motorola) χάρη στην υποστήριξη διαφορετικών τύπων δικτύων κινητής τηλεφωνίας στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό.

Η Google έχει κάνει γνωστή από τον Μάρτιο την πρόθεσή της να εμπλακεί και στο θέμα της συνδεσιμότητας, με σκοπό να βελτιώσει την υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας.

Ενημέρωση: Ο Επίτροπος της Ε.Ε. για την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά, Γκύντερ Ότινγκερ, σχολίασε μέσω Twitter το Project Fi, σημειώνοντας πως «H υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας από την Google θα έχει επιπτώσεις και στην ευρωπαϊκή αγορά». Πρόσθεσε ακόμα πως, «η περιαγωγή δεν έχει μέλλον».  Θυμίζουμε πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ήδη ψηφίσει την κατάργηση των τελών περιαγωγής.

Πηγή: left.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.