ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ας συνηθίσουμε στα «θρίλερ». Αλλά εντός Ευρωζώνης

Ενόσω το «ελληνικό πρόβλημα» παραμένει σε εκκρεμότητα, σε πολλές αναλύσεις εμφανίζεται το σενάριο -ή η υπόθεση- που θέλει τους «έξω» να είναι αποφασισμένοι να μας εξωπετάξουν από την Ευρωζώνη και, γι' αυτό τον λόγο, -σύμφωνα μ' αυτό το σενάριο- δεν δέχονται να κάνουν ούτε βήμα πίσω και ναρκοθετούν την διαπραγμάτευση.

Πράγματι, οι δανειστές, σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, επιδεικνύουν εριστική συμπεριφορά, δεν κάνουν πίσω εύκολα σε συγκεκριμένες αξιώσεις τους, εμφανίζονται «κολλημένοι» στην 5η αξιολόγηση και στα μέτρα του mail Χαρδούβελη και, ταυτόχρονα, εμμένουν στις ιδεολογικές αγκυλώσεις τους περί την αύξηση του ορίου ομαδικών απολύσεων ή τις περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων.

Ωστόσο, η ως τώρα πορεία της διαπραγμάτευσης -και παρά την ουδόλως γόνιμη συμπεριφορά των εκπροσώπων των δανειστών- δεν δείχνει ότι το Βερολίνο ή οι Βρυξέλλες είναι αποφασισμένες να μας πετάξουν εκτός Ευρωζώνης. Εκτός από το ότι ένα τέτοιο σενάριο δεν προβλέπεται από τις συνθήκες και δεν είναι εύκολα υλοποιήσιμο, όλοι συνομολογούν πως ένα Grexit θα ήταν εντελώς απρόβλεπτο: μπορεί να ήταν διαχειρίσιμο, μπορεί όμως και να σημάνει την αρχή του τέλος για το κοινό μας νόμισμα και να αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ του ευρώ.

Αν, μ' άλλα λόγια, οι δανειστές ήθελαν να θέσουν εκτός ευρώ την Ελλάδα, δε θα είχαμε όλους αυτούς τους γύρους πολιτικής διαπραγμάτευσης, δε θα είχαμε «μίνι Συνόδους», τηλεφωνήματα ηγετών, τηλεδιασκέψεις, ραντεβού, ταξίδια, διεργασίες. Το «ελληνικό ζήτημα» παραμένει καθημερινά ένα από τα πρώτα θέματα της επικαιρότητας στη Γερμανία, τη Γαλλία και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, ενώ το φάντασμα της διάλυσης της Ευρωζώνης συνεχίζει να προκαλεί φόβους σε όλους και, για τον λόγο αυτό, φαίνεται πως όλοι θέλονυν λύση.

Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι η ελληνική πλευρά μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Ή ότι ο υπουργός Οικονομικών μπορεί να μιλά για «πραξικοπήματα» και να δηλώνει πως «δεν μπλοφάρει όταν μιλάει για έξοδο από το ευρώ» -και αυτά, εν μέρει, «πληρώνει» ο Γιάννης Βαρουφάκης.

Ούτε όλα τα παραπάνω σημαίνουν πως οι δανειστές θα κάνουν πίσω σε πολλά -σε πρώτη φάση τουλάχιστον. Κι αν εμφανίζονται «κολλημένοι» σε συγκεκριμένες ιδεολογικού χαρακτήρα εμμονές, αυτό γίνεται διότι οι ίδιοι θέτουν ένα θεσμικό ζήτημα: ότι, δηλαδή, ανεξαρτήτως κυβέρνησης, πρέπει να ολοκληρωθεί η 5η αξιολόγηση του Μεσοπρόθεσμου, προκειμένου να ολοκληρωθεί ευδοκίμως -λέμε τώρα...- το Μνημόνιο και να περάσουμε σε ένα νέο πρόγραμμα.

Σε κάθε περίπτωση, η βούληση των εταίρων να κρατηθεί ενωμένη η Ευρωζώνη φαίνεται πως είναι αμετάκλητη και εξαιρετικά ισχυρή. Και τώρα που «δένει» η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα με τον πρωθυπουργό να έχει τον πρώτο ρόλο στην διαπραγμάτευση, ο δρόμος της συμφωνίας έχει ανοίξει. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι αυτό που περιγράφεται στα ΜΜΕ ως «θρίλερ» θα λήξει όταν το Eurogroup επικυρώσει ενός είδους συμφωνία. Αντιθέτως, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχίζονται για καιρό, θα έχουν χαρακτηριστικά θρίλερ, οι δανειστές θα προσπαθούν να επιβάλλουν διαρκώς μέτρα και ιδεολογήματα νεοφιλελεύθερης κοπής και η κυβέρνηση θα προσπαθεί να τα αποκρούει. Όμως, από τα ως τώρα δεδομένα μπορούμε με ασφάλεια να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι όλα αυτά θα γίνουν εντός Ευρωζώνης. Και όσο η Ελλάδα θα βλέπει τα επιτόκια των ομολόγων της να μειώνονται και θα αποκαθίσταται η εικόνα της στις διεθνείς αγορές, τόσο περισσότερα θα μπορεί να κερδίσει ή να επιβάλει η ίδια η ελληνική κυβέρνηση.

Αυτό, λοιπόν, το «θρίλερ» που ζούμε τώρα είναι το πρώτο επί κυβέρνησης της Αριστεράς, αλλά όχι το τελευταίο. Άλλωστε, ως τώρα, όλο για «θρίλερ» και χρεοκοπίες μιλάμε, από την αποφράδα μέρα του Καστελλόριζου. Αλλά πέρασαν κιόλας πέντε χρόνια. Οπότε, ας συνηθίσουμε στην εκκρεμότητα και στα διάφορα «θρίλερ» και ας συνεχίσουμε τη ζωή μας, με την αισιόδοξη βεβαιότητα ότι εκτός Ευρωζώνης δεν πρόκειται να βρεθούμε. Γιατί, ζωή σε pause δε νοείται και η αίσθηση της «εκκρεμότητας» παραλύει την οικονομία και δεν ωφελεί κανέναν.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.