ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά

Έκθεση ζωγραφικής του Φραγκίσκου Δουκάκη, εμπνευσμένη από την 7η τέχνη

Μετά το «τοπίο της ΣΕΚ - Σιδηρόδρομοι Ελληνικού Κράτους», ο ζωγράφος Φραγκίσκος Δουκάκης μετατοπίζει την οπτική του και τον χρωστήρα του και ανασύρει από τις μνήμες του την αίσθηση της μαγείας των κινηματογραφικών αιθουσών.

Παρουσιάζει τη νέα του δουλειά «Σινεμά ο Απόλλων», από τις 22 του μηνός, στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά.

Η σκοτεινή αίθουσα, το φως της μεγάλης οθόνης, οι σταρ του Χόλιγουντ, αυτός ο ίδιος ο κινηματογράφος, αναδεικνύεται στο μεγάλο πρωταγωνιστή της δουλειάς του Δουκάκη, με δεκαεπτά πίνακες (λάδια σε μουσαμά), μεγάλων και μεσαίων διαστάσεων.

Η συγκεκριμένη ενότητα έργων είναι το δεύτερο μέρος της τριλογίας του Φραγκίσκου Δουκάκη «Ταξίδια μνήμης και αναμνήσεων», το πρώτο μέρος της οποίας, με τίτλο «Το τοπίο της ΣΕΚ- Σιδηρόδρομοι Ελληνικού Κράτους», όπου ο καλλιτέχνης έκανε κατάδυση σ' έναν ακόμα προσφιλή τόπο μνήμης, παρουσιάστηκε τον περασμένο Μάιο.

«Το εσωτερικό του σινεμά, με την βελούδινη αίσθηση, το χαμηλό φωτισμό και την υποβολή που σου διοχετεύει η αίθουσα, έρχονται σε εκ διαμέτρου αντίθεση με την φωτεινή εικόνα. Η οθόνη σαν πηγή φωτός, παρουσιάζεται λαμπερή και επίπεδη, άρρηκτα δεμένη με τον γύρω χώρο του κινηματογράφου, που είναι σκιερός και ανάγλυφος» σημειώνει ο εικαστικός στον κατάλογο της έκθεσης.

Τι ήταν όμως αυτό που έκανε τον καλλιτέχνη να ασχοληθεί ειδικά με τον κινηματογράφο Απόλλωνα;

«Υπήρχαν και άλλοι κινηματογράφοι γύρω, αλλά ξεχώρισα τον Απόλλωνα για αρκετούς λόγους», προσθέτει ο Φραγκίσκος Δουκάκης.

«Πρώτα-πρώτα ήταν ο πιο λαμπρός, έφερνε πάντα τις καλύτερες ταινίες και είχε το όνομα της περιοχής. Και το κυριότερο είναι πάνω από 25 χρόνια κλειστός χωρίς να κατεδαφιστεί, ίσως περίμενε να τον ζωγραφίσω…».

Η ενότητα για τον κινηματογράφο περιλαμβάνει δεκαεπτά πίνακες (λάδια σε μουσαμά), μεγάλων και μεσαίων διαστάσεων με στοιχεία από το εσωτερικό και εξωτερικό των κινηματογράφων Παλλάς (Παγκράτι), Ζέφυρο και Σινεάκ, τους οποίους ονόμασε «Απόλλων», εξηγεί ο ίδιος.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 22 Απριλίου, ώρα 20.00 .

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.