ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Η κυβέρνηση να κυβερνήσει…

Η πατρίδα μας έζησε εθνικές περιπέτειες, εμφύλιο, δικτατορία, που δοκίμασαν τη συνοχή και την ευημερία του λαού της. Τα τελευταία σαράντα χρόνια ήταν χρόνια δημοκρατικής ομαλότητας, αλλά και χρόνια στα οποία κυριάρχησε η κατανάλωση και η καλλιέργεια κλίματος πλασματικής ευημερίας. Υποθηκεύτηκε το μέλλον των επερχόμενων γενεών. Οι ευθύνες…διαχέονται παντού και κυρίως σ’ αυτούς που κυβέρνησαν τον τόπο και σ’ αυτούς που είχαν ταχθεί να τους ελέγχουν.

Η απερισκεψία των πολιτικών μας οδήγησε τη χώρα εδώ και έξι περίπου χρόνια στην κρίση που ακόμη βιώνουμε και μάλλον θα συνεχίσουμε να ζούμε στο περιβάλλον που αυτή δημιούργησε…
Από την εμφάνιση της κρίσης σχηματίστηκαν πέντε κυβερνήσεις, αλλά το περιβάλλον αισιοδοξίας δεν μπόρεσε να καλλιεργηθεί στη χώρα. Μετά από πλύση εγκεφάλου των πολιτών η χώρα γνώρισε μια μορφή διχασμού. Μια νέα λογική εγκαινιάστηκε: ό, τι περιλαμβάνει το μνημόνιο είναι κακό και μάλιστα η χώρα μας δεν έχει καμιά ευθύνη για την ύπαρξή του ίδιου του μνημονίου!
Οι καταγγελίες από τη σημερινή κυβέρνηση ως αντιπολίτευση για τον άδικο εκλογικό νόμο, τους ημετέρους σε θέσεις ευθύνης, τη χλιαρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές, τον άστοχο χειρισμό καταληψιών, την υπερβολική ανεργία,…δημιουργούσαν ένα κλίμα που παρέλυε κάθε δραστηριότητα στη χώρα. Οι καταγγελίες είχαν και την προειδοποίηση ότι εκείνη ως κυβέρνηση θα έσχιζε το μνημόνιο, θα ρύθμιζε το χρέος, θα, θα, θα…
Το πλήρωμα του χρόνου έφτασε και η αντι-μνημονιακή ομάδα κέρδισε τον αγώνα…έγινε κυβέρνηση.
Αυτά που υποσχέθηκε, παρά την επιθυμία και τις προσπάθειές της, δεν μπόρεσε να τα ικανοποιήσει. Οι αντικειμενικές δυσκολίες ήταν και παραμένουν ανυπέρβλητες και αυτό οι πολίτες το γνωρίζουν και της δίνουν χρόνο. Ως εδώ τα πράγματα είναι κατανοητά.
Τι όμως δεν είναι κατανοητό;
-Το παιχνίδι των λέξεων: πρέπει οι κυβερνώντες να γνωρίζουν ότι οι λέξεις δεν έχουν παρά προσωρινές και ασταθείς σημασίες.
-Οι ασύμβατες για το ίδιο θέμα δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων
-Οι αδόκιμες δηλώσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας
-Η καλλιέργεια κουλτούρας της ασάφειας
-Η υπερβολική σημασία στην πολιτική της επικοινωνίας
-Η εγκληματική αδιαφορία για την άμεση αντιμετώπιση των καταληψιών
-Ο υπερτονισμός της νωπής εντολής
-Η μη καλλιέργεια κλίματος ενότητας
-Η αποσιώπηση της αλλαγής του εκλογικού νόμου
…….
Τέλος
Το μη επιτρεπτό είναι ο διαχωρισμός της πορείας της χώρας από εκείνη των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για μια τέτοια επιλογή δεν υπάρχει καμιά λαϊκή εντολή. Η μοναχική πορεία δεν οδηγεί πουθενά και οι κατά καιρούς λεονταρισμοί κάποιων κυβερνητικών στελεχών πιστοποιούν άγνοια, ανευθυνότητα και έλλειψη σεβασμού στην ιστορία μας.
Μήπως είναι καιρός η κυβέρνηση να κατανοήσει ότι δεν είναι αντιπολίτευση και οφείλει να κυβερνήσει;

Ο. Καθηγητής Χρήστος Β. Μασσαλάς-π. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
E-mail: [email protected]

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.