ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η δέσμευση Μέρκελ για την Ελλάδα και οι καρποί της «πολιτικής διαπραγμάτευσης»

Η πρώτη αχτίδα ελπίδας για συμφωνία

Φως στο βάθος του τούνελ για μία «ενδιάμεση συμφωνία» ως τα τέλη του μήνα αχνοφαίνεται για πρώτη φορά, μετά την χθεσινή καταλυτική συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο, αλλά και τις υπόλοιπες επαφές που είχε ο πρωθυπουργός στο περιθώριο της έκτακτης συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό ζήτημα.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε στην Αθήνα σήμερα το πρωί έχοντας στις αποσκευές του την λύση του ελληνικού προβλήματος. Αντιθέτως, από την Σύνοδο Κορυφής και την «εκ βαθέων» συζήτηση με την Άνγκελα Μέρκελ, προκύπτει ένα καλό και ένα κακό νέο για την κυβέρνηση: το καλό είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αποκόμισε την αίσθηση –που φέρεται να διατυπώθηκε σχεδόν ευθέως από την καγκελάριο- ότι ουδείς στην Ευρώπη ή την Ευρωζώνη σκέφτεται στα σοβαρά το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του κοινού μας νομίσματος. Όμως, το κακό νέο είναι ότι ενόσω όλες οι πλευρές έχουν αποφασίσει –αμετάκλητα, όπως δείχνουν τα πράγματα- να κρατήσουν την Ελλάδα στο ευρώ, εντός αυτού του πλαισίου θα είναι καθημερινό το μπρα ντε φερ και το «θρίλερ» μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών προκειμένου η μεν κυβέρνηση να αποφύγει μέτρα επώδυνα και με μεγάλο πολιτικό κόστος, οι δε δανειστές να προσπαθήσουν να «επιβάλουν» τις δικές τους πολιτικές.

Συμφωνία με «αγκάθια»

Μ’ άλλα λόγια, μπορεί η αίσθηση που αποκόμισαν όλοι χθες στις Βρυξέλλες –και όχι μόνο τα μέλη της ελληνικής αποστολής- να είναι ότι για πρώτη φορά, οι συζητήσεις μπορούν να οδηγήσουν σε  αυτή την περίφημη «ενδιάμεση συμφωνία», ωστόσο οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές, διαρκείς, επίπονες για όλους και σε αυτές θα περιλαμβάνονται και «χτυπήματα κάτω από την μέση», όπως η στάση που τηρεί η ΕΚΤ από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και μετά.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η σαφής βούληση των δανειστών να μην επιτρέψουν ένα «ατύχημα» εντός της Ευρωζώνης αποτυπώθηκε και σε μία ασυνήθιστα «ευγενική» δήλωση της γερμανίδας καγκελαρίου, στις δηλώσεις της μετά την Σύνοδο Κορυφής. Ερωτηθείσα από δημοσιογράφο τι θα γίνει αν η Ελλάδα ξεμείνει από λεφτά, η Άνγκελα Μέρκελ επισήμανε ότι «πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποφευχθεί μία τέτοια κατάσταση», εκφράζοντας την βούλησή της να μην καταγραφεί ένα «ατύχημα» εντός της ζώνης του ευρώ.

Χαμηλά οι προσδοκίες

Πάντως, όλα τα παραπάνω ανακουφίζουν μεν την ελληνική πλευρά υπό την έννοια ότι ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε διαβεβαιώσεις ότι ουδείς επιθυμεί να «σκάσει» η χώρα, ωστόσο την ίδια στιγμή η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών δεν είναι μία «αυτόματη» διαδικασία, ούτε ελήφθη πολιτική απόφαση γι’ αυτό. Μάλιστα, η κ. Μέρκελ φέρεται να επέμεινε στην πάγια θέση της πως δεν μπορεί να παρακαμφθεί η αξιολόγηση που γίνεται σε τεχνικό επίπεδο και αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να υποκατασταθεί από μία γενικόλογη και αφηρημένη πολιτική απόφαση σε επίπεδο κορυφής.
Αφ’ ης στιγμής, λοιπόν, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και θα είναι σκληρές, ο πρωθυπουργός απέφυγε χθες να «προεξοφλήσει» συμφωνία, αλλά δήλωσε απλώς ότι είναι «πολύ αισιόδοξος» πως αυτή η συμφωνία θα κλείσει.  «Έχει καλυφθεί μεγάλο μέρος της απόστασης», πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως «είμαστε κοντύτερα (σ.σ. σε συμφωνία) απ’ ό,τι το προηγούμενο διάστημα».

Οι καρποί της συνάντησης

Πάντως, μπορεί η Άνγκελα Μέρκελ να επέμεινε στο να παραπέμπει τα πάντα στην τεχνική αξιολόγηση, ωστόσο κουβέντα για μεταρρυθμίσεις, παρεμβάσεις και νούμερα έγινε και στη συνάντησή της με τον Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο ηγέτες έφτασαν σε μία καταρχήν συμφωνία σε ορισμένα σημεία και πλέον μένει να φανεί αν αυτή η συμφωνία είναι αρκετή προκειμένου να «ξεκλειδώσει» τις εξελίξεις για μία ενδιάμεση συμφωνία ως τις 30 Απριλίου. Σύμφωνα, λοιπόν, με ανώτατες κυβερνητικές πηγές, πέραν της συμφωνίας των δύο πλευρών ότι «υπήρξε πρόοδος στο Brussels Group», Μέρκελ-Τσίπρας συμφώνησαν πως το πρωτογενές πλεόνασμα δεν μπορεί να υπερβεί το 1,2-1,5% ενώ οι δύο ηγέτες έδωσαν τα χέρια και ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις που πρέπει να γίνουν, αλλά και ως προς εκείνες που παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός φέρεται να δεσμεύθηκε πως η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα μετατραπεί σε ανεξάρτητη αρχή, ενώ αν οι διαπραγματεύσεις των επόμενων ημερών δείξουν σοβαρή πρόοδο, τότε δεν αποκλείεται –σύμφωνα πάντα με κυβερνητικούς αξιωματούχους-  η μερική εκταμίευση ενός μικρού ποσού ως τα τέλη του μήνα προκειμένου να εκτονωθεί ως ένα βαθμό η πιστωτική ασφυξία που υφίσταται η κυβέρνηση και η χώρα.

Πυρετός διαπραγματεύσεων

Ίδια περίπου ήταν και τα συμπεράσματα από την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, ενώ σε όλες του τις επαφές, ο πρωθυπουργός επέμεινε στην έννοια της «ενδιάμεσης συμφωνίας», προκειμένου η διαπραγμάτευση να «κοπεί» σε θεματικές και να παραπεμφθούν γι’ αργότερα καυτά θέματα, όπως το Ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Άλλωστε, η κυβέρνηση χθες μετέδιδε πως επιμένει σ’ αυτές τις «κόκκινες γραμμές», με κυβερνητικά στελέχη να παραδέχονται πως αν «κολλήσει» και ο επόμενος γύρος των διαπραγματεύσεων, τότε αυτό θα οφείλεται στα αιτήματα των εκπροσώπων των δανειστών για μειώσεις επικουρικών συντάξεων και αύξηση του ορίου ομαδικών απολύσεων.

Τούτων δοθέντων, οι επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικές, αφού ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε να ξεκινήσουν εκ νέου με εντατικό τρόπο οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group αμέσως μετά το σημερινό Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας. Σύμφωνα με τα όσα ζήτησε ο πρωθυπουργός, οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν το Σάββατο, να συνεχιστούν όλο το σαββατοκύριακο και ως την Τετάρτη, προκειμένου να έχει «κλειδώσει» η συμφωνία και την ερχόμενη Πέμπτη να διεξαχθεί έκτακτο Eurogroup που θα επικυρώσει την συμφωνία και θα ανοίξει τον δρόμο για την αποκατάσταση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Θ.Τ. 10:14 24/04/2015

    » .. φέρεται να διατυπώθηκε σχεδόν ευθέως από την καγκελάριο- ότι ουδείς στην Ευρώπη ή την Ευρωζώνη σκέφτεται στα σοβαρά το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του κοινού μας νομίσματος .. »
    Το λέει – Κε Φελνίκο μας –
    1. για τους δικούς της λόγους ( και ΠΡΟΣΟΧΗ το λέει ! )
    2. γιατί αυτή εκπροσωπεί πιό αποτελεσματικά
    τα δικά της – πολύ μεγάλα – νεοφιλελεύθερα λαμόγια
    από τον δικό μας μπαρουφοψεκασμένο
    που σκίζεται γιά τα δικά μας μικρά-μεγάλα λαμόγια,
    πιό ξεδιάντροπα και από τους σαμαροβενιζέλους ακόμα .
    Οι τσίπραίοι ίσως βγάλουν τον Μάη με ξένα κόλλυβα .
    Τον Ιούνιο τι γίνεται ?

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.