ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε αποφασιστική καμπή οι διαπραγματεύσεις

Υπαρξιακό δίλημμα για Μαξίμου - «Ιδεολογικές» διαφωνίες με τους δανειστές

Σοβαρές –και υπαρξιακού τύπου- πολιτικές αποφάσεις καλείται να πάρει το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς μετά την χθεσινή συνεδρίαση του Euroworking Group η κατάσταση αδιεξόδου επανήλθε στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας και των δανειστών, εξαιτίας της επιμονής της άλλη πλευράς σε «ιδεολογικού» τύπου παρεμβάσεις, που θίγουν τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης.

του Γιώργου Μελιγγώνη

Επί της ουσίας, το Euroworking Group έδωσε χθες διορία μερικών ημερών στην ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει… νέες προτάσεις, παρά το γεγονός ότι η λίστα με την οποία μετείχε στην τηλεδιάσκεψη ο Έλληνας εκπρόσωπος, Νίκος Θεοχαράκης, ήταν εμπλουτισμένη με πρόσθετα μέτρα ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, πέραν των 6,1 δισεκατομμυρίων που προέβλεπε η 26σέλιδη λίστα της κυβέρνησης. Μάλιστα, κατά πληροφορίες, δεν κρίθηκε αναγκαίο να γίνει και σήμερα διάσκεψη των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την Ελλάδα, καθώς πλέον τα μηνύματα εστάλησαν και αναμένονται… οι απαντήσεις.

«Ιδεολογικές» διαφωνίες

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται από αύριο τα τηλέφωνα να πάρουν φωτιά, καθώς ο κ. Θεοχαράκης θα ενημερώσει τον υπουργό Οικονομικών για όλα τα δεδομένα της διαπραγμάτευσης και το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στη Μόσχα θα λήξει, οπότε ο Αλέξης Τσίπρας θα επιστρέψει στην Αθήνα και στη «μιζέρια» της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Κυβερνητικά στελέχη, πάντως, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους, καθώς μολονότι την υψηλού επιπέδου «πολιτική διαπραγμάτευση» της προηγούμενης φάσης, οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίζονται «κολλημένοι» σε «ιδεολογικού τύπου» -όπως τις χαρακτηρίζει το Μαξίμου- απαιτήσεις, που επικεντρώνονται κυρίως σε επώδυνες παρεμβάσεις στα εργασιακά και στο Ασφαλιστικό. Μ’ άλλα λόγια, οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν σε περαιτέρω αποδιάρθρωση της αγοράς εργασίας –όταν η κυβέρνηση θέλει να κάνει το ακριβώς αντίθετο- με αύξηση ορίου ομαδικών απολύσεων κτλ, αλλά και σε μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων.

«Γέφυρα» για τους αριθμούς

Πάντως, όπως έλεγαν χθες βράδυ και κοινοτικές πηγές, σε ό,τι αφορά τα νούμερα, φαίνεται πως υπάρχει μία καταρχήν συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές. Καίτοι οι ίδιες πηγές υποστήριζαν πως ακόμη οι δύο πλευρές παραμένουν μακριά από συμφωνία, παραδέχονταν πως η λίστα της κυβέρνησης ως προς την είσπραξη φόρων και την τόνωση των δημοσίων εσόδων κρίνεται επαρκής. Παρόλα αυτά, ως τώρα, από την ελληνική κυβέρνηση ζητούνται περισσότερες προτάσεις ως προς την περικοπή δαπανών, πέραν της είσπραξης φόρων.

Σε κάθε περίπτωση, τα νέα δεδομένα διαμορφώνουν εκ νέου την ανάγκη λήψης «πολιτικών αποφάσεων» σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο, εξ ου και χθες ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στη συνεδρίαση επιφυλάχθηκε να απαντήσει στους συνομιλητές του, υπό την έννοια ότι τα ζητούμενα από τους δανειστές υπερβαίνουν τις οδηγίες και τις εντολές που έχει πάρει.

 

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. ΝΒ 20:56 09/04/2015

    ΑΥΤΑ ΠΑΡΕΛΑΒΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ , ΑΘΛΙΟΙ!

    **Υπουργός οικονομικών ανέλαβε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ο οποίος κλήθηκε να αντιμετωπίσει μία δραματική κατάσταση.
    1.*Στις 20 Οκτωβρίου του 2009 ανακοίνωσε στο ECOFIN ότι το έλλειμμα για το 2009 βρίσκεται στο 12,5% από 6% που το υπολόγιζε η προηγούμενη κυβέρνηση (τελικά το 2010 αναθεωρήθηκε στο 15,4%).
    2.*Δύο μέρες μετά ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την Ελλάδα από Α σε Α-.
    Παρόλα αυτά η κυβέρνηση απέφυγε να προχωρήσει άμεσα σε λήψη μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης, με σκοπό να καθησυχάσει τις αγορές. Στο επόμενο διάστημα προχώρησε σε εφαρμογή προεκλογικών της υποσχέσεων, όπως η καταβολή του επιδόματος αλληλεγγύης σε κοινωνικές ομάδες με χαμηλό εισόδημα.
    3. *Λίγο μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού υπήρξε νέα αρνητική εξέλιξη που αφορούσε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.
    4. *Στις 8 Δεκεμβρίου ο οίκος Fitch υποβάθμισε για δεύτερη φορά την ελληνική οικονομία στο επίπεδο ΒΒΒ+
    5. *Με την σειρά του ο οίκος Standard and Poor’s προχώρησε στις 16 Δεκεμβρίου σε υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, κρίνοντας το πρόγραμμα της κυβέρνησης για τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας ανεπαρκές.
    6. *Ακολούθησε τρίτη υποβάθμιση της ελληνική οικονομίας, στις 23 Δεκεμβρίου, αυτή την φορά από τον οίκο Moody’s.
    7. ** Από τα μέσα Ιανουαρίου του 2010 ξεκίνησε μία συνεχής άνοδος των spreads, που αναφερόταν συχνά στον τύπο ως ράλι ή κούρσα των spreads. Στις 21 Ιανουαρίου του 2010 το spread των 10ετών ομολόγων ξεπέρασε τις 300 μονάδες και στη συνέχεια ακολούθησε έντονα αυξητική πορεία ξεπερνώντας ακόμα και τις 1000 μονάδες τον Απρίλιο του 2010.

  2. Μνήμων 20:52 09/04/2015

    ΚΥΡΙΕ ΤΣΙΠΡΑ ΑΝΑΡΩΤΗΣΟΥ ….

    Γνωρίζουμε όλοι σχεδόν, με πολλές ολοκληρωμένες λεπτομέρειες, το πόσο βρώμικες προσπάθειες κατέβαλες προκειμένου να υπονομεύσεις την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και έτσι να ‘’συνδράμεις’’ και εσύ, στην ΑΠΕΧΘΗ και προδοτική προσπάθεια των Σαμαρά και Βενιζέλου που καθ΄υπόδειξη και ΕΝΤΟΛΗ Μπαρόζο, διέπραξαν την αντισυνταγματική εκτροπή προδίδοντας ιερά και όσια, αν θεωρείς ότι υπάρχουν?
    *Γνωρίζεις ότι τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου τον πρόδωσαν και τον ΑΝΕΤΡΕΨΑΝ?

    *Τι έκανες για να καταδικάσεις αυτή τη ΞΕΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ και την αντισυνταγματική εκτροπή?

    * Δεν έκανες τίποτε! ΑΝΤΙΘΕΤΑ, μεθόδευσες την τιμωρία του Παπανδρέου και του Παπακωνσταντίνου, που ΤΑ ΕΔΩΣΑΝ ΟΛΑ για τη σωτηρία της πατρίδας μας και επί πλέον ψήφισαν τόσους και τέτοιους νόμους, που να ‘’παρουσιάζεται’’ και η εικόνα των μεγαλοφοροφυγάδων του κόμματός σου, και έτσι εξηγείται τον βάρβαρο μίσος σας εναντίον τους.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.