ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

«Ύποπτη» σιωπή για έξωθεν παρεμβάσεις

Τα τελευταία 5 χρόνια, Ευρωπαίοι παράγοντες έχουν συνηθίσει να παρεμβαίνουν όχι μόνο στην χάραξη της οικονομικής πολιτικής στη χώρα, αλλά ακόμη και στις πολιτικές της εξελίξεις. Ή ακόμη και στην ελληνική διπλωματία. Και, παρά την αλλαγή κυβέρνησης και τα νέα μηνύματα που έχει στείλει το Μέγαρο Μαξίμου προς πάσα κατεύθυνση, οι παρεμβάσεις συνεχίζονται –ίσως όχι με την ίδια ένταση όπως στο παρελθόν, αλλά συνεχίζονται.

Ειδικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς έχει αποδειχθεί λαλίστατος το τελευταίο διάστημα. Ο Σουλτς έχει άποψη όχι μόνο για τις κινήσεις της κυβέρνησης στη διπλωματική σκακιέρα, αλλά ακόμη και για την σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος. Μάθαμε εσχάτως ότι θα προτιμούσε συγκυβέρνηση ενός μέρους του ΣΥΡΙΖΑ με το «Ποτάμι» και το ΠΑΣΟΚ, με ταυτόχρονη εκδίωξη της «Αριστερής Πλατφόρμας» από το κυβερνών κόμμα, αλλά και των Ανεξάρτητων Ελλήνων από την κυβερνητική συμμαχία.

Ενώ τις περασμένες ημέρες, ο κ. Σουλτς δεν παρέλειψε να στηλιτεύσει και την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης να αναβαθμίσει τις σχέσεις της με την Ρωσία και του πρωθυπουργού να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν.

Αντίστοιχου τύπου δηλώσεις έχουν κάνει και άλλοι Γερμανοί πολιτικοί, ενώ κατά καιρούς βλέπουμε αρκετές παρεμβάσεις πολλών Ευρωπαίων παραγόντων στην κατεύθυνση αυτή.

Όμως, το θέμα δεν είναι τι κάνουν οι «έξω», αλλά τι λένε οι «μέσα».

Η κυβέρνηση προφανώς και έχει το δικαίωμα να χαράξει τη δική της εξωτερική πολιτική –ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, προφανώς. Και επίσης, βάσει του εκλογικού νόμου, οι πολιτικές δυνάμεις προφανώς και έχουν το δικαίωμα να συνασπίζονται σε κυβερνητικά σχήματα ή να επιλέγουν τα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Θα περίμενε, λοιπόν, κανείς, από κόμματα της αντιπολίτευσης όπως η ΝΔ και το «Ποτάμι», αλλά και το ΠΑΣΟΚ, να εκδηλώσουν την αντίδρασή τους στις απαράδεκτες έξωθεν παρεμβάσεις, είτε για την διπλωματία της χώρας, είτε για τις πολιτικές εξελίξεις και την σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος.

Θα περίμενε, ευλόγως, κάποιος από τον κ. Σαμαρά ή τον κ. Βενιζέλο, αν κατάλαβαν την πρόσφατη απόφανση των πολιτών στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, να θέσουν τα δικά τους όρια και να αποκηρύξουν τέτοιου τύπου παρεμβάσεις.

Ωστόσο, αν και μακριά από εμάς οι θεωρίες συνωμοσίας, η στάση τους δείχνει το ακριβώς αντίθετο. Όχι μόνο δεν μπαίνουν στον κόπο να προασπίσουν την αυτονόητη ανεξαρτησία της χώρας και να καταδικάσουν τις παρεμβάσεις στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα, αλλά καμιά φορά τις υποδαυλίζουν κιόλας. Αίφνης, ο κ. Σαμαράς μας ενημέρωσε μέσω του πρακτορείου Bloomberg, πως είναι… «διαθέσιμος» να συμμετάσχει σε κυβέρνηση εθνικού σκοπού «για την παραμονή της χώρας στο ευρώ», όπως είπε. Λες και τον ρώτησε κανείς…

Όσο σοβαρό θέμα, λοιπόν, είναι οι παρεμβάσεις διαφόρων, άλλο τόσο είναι η ύποπτη σιωπή των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην κρύβει πως θα έβλεπε θετικά σενάρια πολιτικής ανωμαλίας, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει το «σύνδρομο δικαίωσης» και την μανία επιστροφής του στην εξουσία. Ο μόνος «δικαιολογημένος» είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Έχοντας συμμετάσχει στην πλέον «βάρβαρη» πολιτική παρέμβαση της τελευταίας 5ετίας, δηλαδή στην ανατροπή εκλεγμένου πρωθυπουργού σε μία μίνι Σύνοδο στις Κάννες, προφανώς ο κ. Βενιζέλος είναι ο τελευταίος που θα μπορούσε να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία της κυβέρνησης. Στο σπίτι του κρεμασμένου…

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Φίλε Μελιγγώνη,
    Εδώ που τα λέμε υπάρχει και η Χ.Α, φασιστική οργάνωση αλλά και αυτή Δημοκρατικά εκλεγμένη από τον Ελληνικό Λαό και αυτή ένα κομμάτι της Ελληνικής Πολιτικής Κουλτούρας, υπάρχει και το ΚΚΕ άλλο ένα κομμάτι και πλησιέστερα στον ΣΥΡΙΖΑ έτσι τουλάχιστον το βλέπει ό φίλος παρατηρητής .. αλλά και οι ξένοι με τους πουστηδες τούς Γερμανούς επί κεφαλής αυτό όμως ας το ξεχάσουμε …..
    Μπούμε όμως να το ξεχάσουμε; Αφού γίνεται πόλεμος ναι ναι καλά άκουσες …. υπάρχουν ήδη και τα πρώτα Θύματα *οι Έλληνες που εργάζονται στις φάμπρικες της Γερμανίας αλλά δεν είναι μόνο θύματα στην Γερμανία είναι και θύματα και στην «γύφτισα την Ελλάδα».. ποιος τους γαμεί όμως; ας τους ξεχάσουμε αυτοί είναι Έλληνες και κάνουμε ότι θέλουμε με δαύτους.
    Εμ δεν είναι έτσι απλά τα πράγματα γιατί αυτός ο Γερμανό -Ελληνικός πόλεμος τείνει να χωρίσει την Ευρώπη και το καλύτερο είναι να εξαφανιστούν και οι δύο από τον χάρτη της Ευρώπης, εάν βέβαια θέλει η Ευρώπη να μείνει ενωμένη..έλα όμως που η Ευρώπη δεν θέλει…καλό λοιπόν να συνεχίσετε τον πόλεμο και εντός και εκτός με πρώτους και καλύτερους τούς Γερμανούς να τελειώνουμε γρήγορα να μην αλλάξει ο Γεωπολιτικός χάρτης για χατίρι της «Ευρώπης» σαν ένωση εννοείται.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.